TEMELJITA ŠPIJUNAŽA Tjedan dana pratili smo djelatnike Čistoće da otkrijemo trpaju li sav otpad u isti kamion, ovo su rezultati

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Je li kamioni Čistoće zaista ubacuju papir i plastiku s drugim otpadom i, ako je to istina, zbog čega onda građani razvrstavaju otpad?

Prije desetak dana pisali smo tekst o tvrtki Čistoća, točnije razvrstavanju otpada. Tom prigodom iz Čistoće su nam kazali kako ponekad, i to samo u iznimnim slučajevima, sav otpad trpaju u isti kamion.

- Samo u izvanrednim situacijama prilikom pražnjenja spremnika za plastiku ili papir u istima se zna zateći 80 % ili više miješanog komunalnog otpada, te je tvrtka Čistoća samo u tom slučaju takve spremnike prisiljena isprazniti u vozila za prikupljanje miješanog komunalnog otpada – rekli su nam tom prilikom u Čistoći.

Međutim, nakon što smo objavili tekst, neki građani su nam se javili, te su tvrdili da Čistoća zna prazniti kontejnere plastike i(li) papira u isti kamion i kada nisu kontaminirani miješanim komunalnim otpadom. Čak su nam poslali fotografije gdje se jasno vidi kako kamion Čistoće podiže žuti kontejner.

Fotografija koju su nam poslali čitatelji

-Možda je u velikoj mjeri bio kontaminiran s miješanim otpadom? – naglasili smo čitateljima, no oni su ostali pri svojim tvrdnjama.

-Provjerili smo, u kontejneru za plastiku bila je samo plastika – zaključili su čitatelji.

Tko je u pravu, a tko je u krivu? Je li kamioni Čistoće zaista ubacuju papir i plastiku s drugim otpadom i, ako je to istina, zbog čega onda građani razvrstavaju otpad? Pošto više nismo bili sigurni ni u tvrdnje građana, ni u tvrdnje Čistoće, odlučili smo sami temeljito istražiti čitavu priču. Cijeli jedan tjedan ćemo pratiti kamione Čistoće i gledati što rade kako bi se uvjerili je li zaista moguće da nas rade budalama.

Ponedjeljak, 30. travnja, alarm zvoni prije cvrkuta ptica. Rečeno nam je da kamioni Čistoće kroz Lapad prolaze rano ujutro, često čak i prije 7 sati. U 6 i pol već smo bili nacrtani kraj kontejnera nedaleko Restorana Bueno u Lapadu. Pošto je vikend za nama, smeće se prelijeva iz kontejnera, a nesavjesni građani svakojake otpatke bacali su i oko samog odlagališta. Provjeravamo jesu li kontejneri za plastiku i papir zagađeni drugim otpadom. Nisu skoro nimalo, ipak ima nade za Dubrovčane, mislimo se dok zatvaramo kontejner.

Kontejneri s miješanim otpadom ispražnjeni, plastika nije (slikano kraj crkve svetog Mihajla)

Kibicamo gdje ćemo se smjestiti kako bismo djelatnike Čistoće što bolje uhvatili u (ne)moralnim radnjama. Kao pravi novinari-lešinari nadamo se da će radnici sve potrpati u isti kamion kako bismo imali ekskluzivnu priču. Već smišljamo naslov koji će jednom zavazda razvaliti užasno poslovanje gradske tvrtke. Nije nas u tom trenutku briga da bi, ako je to istina, sav trud građana oko razvrstavanja otpada bio bačen u kontejner i da bi ih teško više ikad itko natjerao da odvoje plastiku i papir od drugog otpada.

Prolazi pola sata, pa ura vremena, a kamiona Čistoće nigdje. Hvata nas paranoja. Je li im netko dojavio da ih špijuniramo? Neka baba gore s balkona zgrade sigurno nas je snimila čim smo došli, bilo joj je nešto sumnjivo, pa je zvala sve moguće službe. Teče još nešto vremena, a ništa se ne događa.

-Da odustanemo, nećemo valjda ovdje ostati cijeli dan? – javlja nam se ego, koji je uzaludno potrošio dva sata svog života.

Ipak znamo da će kad-tad netko morati pokupiti ovaj otpad, jer već sada vozila jedva prolaze pokraj kontejnera od bačene količine. Ponedjeljak je, Dubrovčani idu na posao i svako drugo, treće auto staje i baca otpatke proizvedene tijekom vikenda u kojemu se, ima bit', lijepo jelo.

Plavi kontejner ispražnjen tijekom noći od strane privatnika

I napokon u trenutku kad je ego sve htio poslati u palac, pod rotacijom se približava narančasti kamion. Adrenalin počinje rasti, kao da je riječ o kakvom ekstremnom sportu, a ne o običnoj novinarskoj kurioštini. Hoćemo li uhvatiti djelatnike Čistoće u prljavim radnjama?

Silaze s kamiona i na njega priključuju prvi zeleni kontejner. Smeće nestaje u utrobi kamiona ispuštajući oštar zadah. Potom na red dolazi drugi zeleni kontejner, pa onda treći. Sad je trenutak istine, zbog ovoga smo se ja i moj ego jutros digli prije čiopa.

Dva djelatnika prilaze žutom kontejneru, pomiču ga – Yeeeessssss, prolazi nam glavom, uhvatili smo ih u kriminalnim radnjama – ali, što je sad ovo, ne vuku ga prema kamionu, nego samo malo čiste mjesto gdje inače stoji, te ga ponovno tu vraćaju. Istu radnju ponavljaju s plavim kontejnerom, onim za papir. Nakon toga, spremni su za pokret.

Umjesto da smo kao građani Dubrovnika ponosni i sretni, jer Čistoća nije sav otpad utrpala u isti kamion, mi smo kao klasični novinarski strvinari tužni i razočarani, jer, umjesto bombe, imamo samo običnu priču za objavu. Ali neće nas ova Čistoća tek tako zafrknuti, odlučni smo. Sjedamo na motor i brzo se bacamo u potjeru za narančastim kamionom. Sigurno im je ona baba odozgo rekla da ih špijuniramo, pa ovdje nisu pokupili sav otpad, ali na drugom mjestu hoće. Ali koliko ih god mi slijedili, svaki put se ponovila ista radnja – zelene kontejnere su ispraznili, a žuti i plavi nisu.

Novinar Dubrovačkog dnevnika špijunira djelatnike Čistoće

Utorak smo preskočili, jer je praznik rada, a u srijedu smo opet zauzeli izvidnicu pokraj Buena. Za razliku od ponedjeljka kada je kamion Čistoće došao tek oko 9, u srijedu, 2. svibnja, na prvoj liniji fronte bio je već oko 7 i kvarat. Čitav scenarij od ponedjeljka se ponovio, kao da je riječ o reprizi predstave. Sastojke zelenih kontejnera narančasti kamion je pojeo, a žutih i plavih nije. Točnije rečeno, u plavom i nije imao što za smazati.

Naime, večer prije, znači u utorak oko 23 sata, provjeravali smo kako stoji situacija s kontejnerima, i svi su bili prepuni, a u ujutro kada smo došli, kontejner za papir bio je prazan. Netko ga je tijekom noći pretovario što samo potvrđuje navode Čistoće iz našeg teksta od prije 10 dana da se razvrstavanje otpada na području Dubrovnika pokušava savjesno provoditi kako od gradske tvrtke, tako od ovlaštenih privatnika koji se bave odvozom i reciklažom otpada.

Ostatak tjedna protekao je identično, kamioni Čistoće praznili su samo zelene kontejnere. Nakon svega, možemo samo zaključiti da razvrstavanje i odvoz plastike, papira, stakla i svega drugog na području Dubrovnika funkcionira zadovoljavajuće, da svi oni građani koji razvrstavaju otpad nisu Sizifi, te da trebaju nastaviti sa svojom savjesnom praksom. Jedini koji u ovoj priči loše rade svoj posao su pojedini lijeni građani kojima se ne da potruditi, te sve bacaju u isti koš. Možda zato često dolazi do ove priče da Čistoća prazni sve kontejnere u isti kamion. To je neka vrsta alibija, jer razvrstavati otpad nije jednostavno. Zahtijeva truda, discipline, ali i prostora u domovima.

Ipak, uskoro će mnogi građani, koji do sada nisu razvrstavali otpad, morati početi s tom praksom, jer će biti propisane novčane kazne. Dobra vijest u čitavoj priči je ta da se razvrstani otpad na kraju ipak ne baca zajedno – koliko god ta priča iznova kružila gradom - nego da se reciklira i opet upotrebljava.

Nije li to zaista važno? Čuvanje našeg planeta, jedinog doma kojeg poznajemo, za buduće generacije.

Maro Marušić

VEZANE VIJESTI:

ISTRAŽILI SMO Uskoro će svi oni Dubrovčani, koji ne budu razvrstavali otpad, plaćati četverocifrene novčane kazne

Popularni Članci