TJEDAN U RETROVIZORU Otvorena pedijatrijska ambulanta u Mokošici, pri kraju gradnja OŠ Montovjerna, uređena igrališta

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Grad Dubrovnik okončao je neke od značajnih infrastrukturnih projekata ovaj tjedan. Najznačajniji su svakako OŠ Montovjerna, koja će kroz dva mjeseca biti završena, i pedijatrijska ambulanta u Mokošici koja je otvorena u petak. Dovršeno je i šareno dječje igralište u Mokošici te ono u Gospinom polju, a najavljena je izgradnja proširenog nogostupa na Pločama što bi značilo ljepši ulaz u grad i veću sigurnost za pješake.

Otvoreno novouređeno nogometno igralište u Gospinom polju

Završene su prve dvije faze uređenja koje je obuhvatilo izradu igrališta s umjetnom travom te novi kontejnerski sklop sa svlačionicama, sanitarnim čvorovima i ostalim potrebnim pomoćnom prostorijama. Vrijednost investicije iznosila je 6,7 milijuna kuna, s PDV-om. Gradonačelnik je prilikom otvaranja igrališta kazao i da je u tekućoj godini planirana rekonstrukcija manjeg nogometnog terena do Sportske dvorane na kojem će se zamijeniti umjetna trava i reflektori. U 2020. godini planirana je i energetska obnova zgrade Sportske dvorane, ali i uređenje tzv. dvorane „Gladijatori“ na mjestu bivše stanice za tehnički pregled.

Uređeno i oslikano dječje igralište u Novoj Mokošici

Radovi su izvedeni na postojećoj betonskoj površini pokraj caffe bara „Kiss“ na način da je ugrađena lijevana anti traumatska podloga ukupne debljine 30 milimetara. Podloga je izvedena u različitim bojama i ornamentima, a sve kako bi se prilagodila djeci vrtićkog i školskog uzrasta. Radove vrijedne 258.617,50 kuna s PDV-om izvela je tvrtka Quadrata M2 iz Zagreba, a investiciju je vodio Upravni odjel za izgradnju i upravljanje projektima. U narednim mjesecima oslikat će se i zidovi uz igralište motivima koji će dodatno upotpuniti ovaj prostor.

Privode se kraju radovi na zgradi OŠ Montovjerna 

Prije točno godinu dana počelo je rušenje stare zgrade male škole na Montovjerni. Danas na istom mjestu stoji potpuno nova škola. Ugovorena vrijednost radova je 70 milijuna kuna, a  raspisana je javna nabava za opremanje škole kako bi sve bilo spremno do rujna ove godine, kada i počinje nova školska godina. Gradonačelnik je kazao kako su radovi završeni prije predviđenih rokova. Nova škola imat će po dva odijeljena za učenike od prvog do osmog razreda i kapaciteta je 450 učenika. Imat će i dvodijelnu sportsku dvoranu s pratećim sadržajima, blagovaonicu i knjižnicu, dodatne učionice za izborni predmet te prostore za pedagoga i psihologa.

Uređuje se i širi pješački koridor od Vrata od Ploča do Lazareta

Ukupno se na površini od 215 metara kvadratnih planira izvesti kameno popločenje te postavljanje novih kamenih rubnjaka u dužini od 50 metara s uređenjem oborinske odvodnje u obuhvatu zahvata. U sklopu investicije uređenja novog pješačkog koridora ukidaju se i postojeća mjesta za autotaksi vozila te će se na tom mjestu proširiti kameni pločnik. Uređenjem kamenog pločnika na Vratima od Ploča postići će se reprezentativan izgled istočnog ulaza u povijesnu jezgru, ali će se i povećati sigurnost prometovanja pješaka, posebice učenika Gimnazije i OŠ Marina Getaldića. Osim toga, izgradnjom sada nepostojećeg nogostupa i njegovim proširenjem Vrata od Ploča „spojit“ će se s Lazaretima, novoobnovljenim kreativnim i kulturnim središtem Dubrovnika. 

Otvorena pedijatrijska ambulanta u Mokošici

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković predao je ključeve nove pedijatrijske ambulante u Mokošici dr. Miljenki Crnčić Orlić čime je simbolično označen početak rada. Osim osiguranja adekvatnog prostora Grad Dubrovnik je iz svog proračuna izdvojio sredstva za izradu projekta te snosio troškove adaptacije, odnosno uređenja prostora, dok je opremu financirala Zaklada 'Blaga djela'. Grad Dubrovnik ujedno je osigurao plaću za doktoricu i medicinsku sestru za prvih godinu dana rada te osigurao, adaptirao i uredio stan za pedijatricu. Iako nije nadležan za zdravstvo Grad Dubrovnik je, kako bi omogućio otvaranje ove ambulante, uložio više od dva milijuna kuna, te je prostor Mokošice i Rijeke dubrovačke, gdje živi više od deset tisuća stanovnika i gdje puno toga nedostaje, dobio jedan od sadržaja za kojim su iskazali potrebu.

Respect the City

U sklopu projekta Respect the City provode se brojne aktivnosti s ciljem smanjenja zagušenja prometa, stvaranja održivog turizma i općenito radi se na smanjenju gužvi za vrijeme ljetnih mjeseci. Tako je Grad Dubrovnik pokrenuo postupak nabave opreme potrebne za uspostavljanje zone zagušenja prometa oko povijesne jezgre Grada. Navedeno predstavlja tehničko i prometno-tehnološko rješenje, a prva faza implementacije, koja će se odnositi na turističke autobuse i osobne automobile (8+1), očekuje se već u nadolazećoj turističkoj sezoni. Postavljanjem opreme koja uključuje  video nadzor na početku Zagrebačke ulice, na Boninovu te u Ulici Druge dalmatinske brigade omogućit će se automatska provjera vozila te osigurati daljnji postupak prema vozilima koja nemaju kupljen i rezerviran termin odnosno ona vozilima koja se izvan rezerviranog termina nađu u navedenoj zoni ili se na Pilama ili Pločama zadrže dulje od dozvoljenog vremena. 

Komunalni i prometni redari Grada Dubrovnika pripremaju se za nadolazeću sezonu pa tako trenutačno pri Turističkoj i ugostiteljskoj školi Dubrovnik, kroz program obrazovanja odraslih, pohađaju tečaj koji obuhvaća nekoliko segmenata. Uvodno će slušati o komunikacijskim vještinama, gdje će, između ostalog, imati radionicu na temu ''Komunikacija i ponašanje u stresnim i kriznim situacijama''. Drugi dio odnosi se na kulturno-povijesnu baštinu Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije, a najviše nastavnih sati predviđeno je za učenje engleskog jezika, odnosno osvježenje znanja, a edukacija će biti prilagođena svakodnevnim situacijama na terenu. 

Pozitivni učinci sustavnih mjera koje je lokalna samouprava Grada Dubrovnika pokrenula 2017. programom „Poštujmo grad“ prepoznati su i međunarodno među stručnom javnosti i svjetskim medijima, a u prilog tome svjedoči i napis popularnog britanskog Independenta „Where not to go in 2020“. Dubrovnik nije uvršten na listu destinacija koje treba izbjeći u 2020. godini, nakon što je upravo ovaj medij 2017. godine Dubrovnik, uz Veneciju i Barcelonu, navodio kao odredište čija je zaštićena baština ugrožena uslijed prekomjernog broja turista.

Popularni Članci