PREGLED AKTIVNOSTI GRADA DUBROVNIKA Uspješno organiziran Dan dubrovačkih branitelja, a ovo su projekti

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Donosimo vam tjedni pregled aktivnosti i projekata gradske uprave. 

Asfaltira se prvi dio Ulice kneza Branimira

Na Montovjerni se izvodi asfaltiranje prvog dijela Ulice kneza Branimira.

Podsjetimo, radovi uređenja asfaltnog kolnika i zamjene pješačke ograde u ovoj ulici započeli su u ponedjeljak, 25. studenog, a izvode se u fazama, s tim da se najprije pristupilo uređenju prvih 300 metara, počevši od okretišta pa prema izlazu

Ukupno će se do 20. prosinca 2019. asfaltirati cca 4900 metara kvadratnih ulice i zamijeniti oko 460 metara zaštitne ograde za pješake.

Izvođač radova je tvrtka Tehnogradnja d.o.o., ugovorni izvođač Grada Dubrovnika na održavanju nerazvrstanih cesta i javnih prometnih površina.

GSTC: Dubrovnik na dobrom putu ka održivosti u turizmu

Preliminarni rezultati mjerenja održivosti destinacije, koji za Grad Dubrovnik provodi Globalno vijeće za održivi turizam (GSTC), predstavljeni su u Kinu Sloboda na završnom sastanku druge faze projekta. Sastanku su nazočili državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić, gradonačelnik Mato Franković, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, predstavnica CLIA-e za istočni Mediteran Maria Deligianni i široki krug dionika u dubrovačkom turizmu: gradski vijećnici, direktori komunalnih tvrtki, djelatnici DURA-e, predstavnici turističkih agencija, sveučilišnih ustanova, udruga i organizacija povezanih uz turističku djelatnost.

Član vijeća GSTC i direktor za područje Mediterana Ioannis Pappas zahvalio se svim sudionicima na aktivnom sudjelovanju tijekom druge faze projekta koja je trajala sedam dana, a obuhvatila je rad u tri fokus grupe s 46 sudionika, 27 individualnih sastanaka s predstavnicima gradske uprave, udrugama civilnog društva, privrednicima, direktorima i ravnateljima ustanova.

Predstavljajući prve rezultate održivosti u turizmu, Pappas je istaknuo brojne pozitivne prakse u radu, ponajviše u zaštiti kulture, čistoći grada i sigurnosti. Projekt Poštujmo Grad na dobrom je putu i obuhvaća brojne elemente održivog turizma koji su pozitivno ocijenjeni temeljem propisanih kriterija. GSTC mjerenje održivosti izvrsna je platforma za planiranje daljnjeg menadžmenta destinacije i karta za certificiranje održivosti.

Za svaki od faktora potrebno je mjeriti i evaluirati rezultate, a informacije učiniti transparentnima i dostupnima svima. Na temu klimatskih promjena i adaptacija, rekao je kako je riječ o kritičnoj točki za sljedeće generacije što je također potrebno uzeti u obzir pri strateškom planiranju.

Jedan od faktora visokog rizika je promet kojeg treba kontrolirati, poglavito u ljetnoj sezoni, na čemu Grad Dubrovnik i aktivno radi. Uz činjenicu kako su brojni planovi i strategije u procesu izrade, što je utjecalo na ocjene pojedinih oblasti, Pappas naglašava kako je neke od izvrsnih potencijala teško pronaći, poput testiranja vina, maslinovog ulja i drugih tradicionalnih proizvoda ruralnih područja Grada. Proširenje turističke ponude koja nije vezana za određeno godišnje razdoblje također bi utjecala na produljenje same sezone i potaknulo rad lokalnih privrednika, rekao je Pappas.

Rekao je i to kako svoje slabosti Dubrovnik može okrenuti u prilike, a istaknuo je kako je potrebno građane uključiti u proces odlučivanja i mjeriti njihov stupanj zadovoljstva održivim turizmom. Kao jedno od osjetljivih pitanja koje će zasigurno biti potrebno uzeti u obzir pri daljnjem upravljanju destinacijom, izdvojio je svjetlosno i zvučno onečišćenje.

- Izazov je biti „lokalac“ sedam dana. – rekao je Pappas o svom boravku u Gradu, koji je protekle dane u Dubrovniku proveo aktivno, ne samo u razgovoru s istaknutim dionicima u turizmu, već s brojnim građanima i djelatnicima u ugostiteljskim objektima kako bi skupio što je moguće više informacija, razmišljanja i različitih stavova, kako bi za potrebe projekta sebi predočio realnu percepciju života u Gradu.

Preliminarni rezultati obuhvaćaju 16 fokus područja koja su ključna za održivi turizam Dubrovnika, sukladno kriterijima za održivi turizam i destinacijski menadžment utvrđenih od strane Ujedinjenih naroda. Procjenjuje se kako će cjeloviti projekt, s akcijskim planom za daljnje postupanje, biti završen tijekom veljače 2020. Uz Plan upravljanja zaštićenom spomeničkom cjelinom grada Dubrovnika koji je također u fazi izrade, riječ je o ključnom dokumentu koji će definirati trenutni stupanj održivosti i pomoću kojih će se definirati daljnji koraci u upravljanju destinacijom s ciljem postizanja održivog turizma.

Počela izgradnja ceste Most dr. Franja Tuđmana – Osojnik

Započeli su radovi na izgradnji nove prometnice od Mosta dr. Franja Tuđmana do Pobrežja, odnosno do ceste za Osojnik.

Riječ je o jednoj je od najvažnijih investicija u prometnu infrastrukturu Grada Dubrovnika jer se povezivanjem Mosta dr. Franja Tuđmana s Osojnikom i Pobrežjem stvaraju prvi preduvjeti za širenje stambene zone Grada Dubrovnika na ta prigradska područja. Projekt je značajan i zato što otvara mogućnosti za povezivanje Grada alternativnim koridorom prema Gornjim selima te dalje prema Primorju.

Nova prometnica izvodi se od postojeće državne ceste D8 u neposrednoj blizini Mosta do postojeće ceste koja je ranije bila kategorizirana kao županijska cesta Ž6235, a do kraja projektiranog zahvata rekonstruira se postojeća prometnica. Cesta će omogućiti kvalitetniji spoj naselja Osojnik s državnom cestom D8 te zadovoljenje tehničkih uvjeta postojeće ceste.

Radove izvodi ugovorni izvođač PZC Split, a cijeli zahvat vrijedan je 33 milijuna kuna i podijeljen je u tri faze. U prvoj fazi izvest će se novoprojektirana prometnica, njen spoj na državnu cestu D8, te izmjene prometne opreme i signalizacije na prometnici D8. Druga faza većim dijelom prolazi neurbaniziranim područjem na potezu od državne ceste D8 do postojeće ceste (bivša županijska cesta Ž6235) te se dalje nastavlja spomenutom cestom u smjeru Osojnika. Treća faza većim dijelom prolazi po trasi postojeće ceste u smjeru Osojnika.

Predviđena su tri tipa poprečnih presjeka duž prometnice: prvi na dijelu novoprojektirane prometnice s trakom za spora vozila i za desna skretanja, drugi na mjestu križanja s postojećom cestom i treći na mjestu gdje novoprojektirana prometnica prati postojeću cestu. Uz kolnik se jednostrano vodi nogostup širine 1.60 metara.

Prigodnim programom obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Povjerenstvo za osobe s invaliditetom Grada Dubrovnika, u suradnji s Udrugom roditelja djece s poteškoćama u razvoju "Dva skalina", organiziralo je 3. prosinca prigodni program obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom. Nazočne je u ime Grada Dubrovnika pozdravila zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić.

Povjerenstvo za osobe s invaliditetom ove je godine priznanja za promicanje zaštite osoba s invaliditetom dodijelila dr. Jošku Glaviću, vlasniku Poliklinike Glavić i Odjelu neurologije Opće bolnice Dubrovnik. Priznanje je u ime Odjela neurologije pruzeo dr. Denis Čerimagić.

Anita Šetka, predstavnica Udruge "Dva skalina", održala je prezentaciju "Prikaz rada Udruge "Dva skalina", dok je Ivan Kukrika, predstavnik Policijske uprave Dubrovačko neretvanske, predstavio akciju "Enable", kojom policija nastoji podići razinu tolerancije i poštivanja osnovnog ljudskog prava osoba s invaliditetom - prava na kretanje.

Program obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom prigodnom su blagdanskom pjesmom uljepšali korisnici Udruge "Rina Mašera" pod vodstvom Stijepa Gleđa Markosa.

Centar za mlade uskoro u novom i većem prostoru u Luci Gruž

Desetak udruga mladih koje djeluju pod okriljem Centra za mlade Grada Dubrovnika i udruge iz oblasti tehničke kulture uskoro će useliti prostore Luke Dubrovnik, gdje su u tijeku radovi adaptacije petstotinjak kvadratnih metara. Za ovu investiciju Grad Dubrovnik u suradnji s Lukom Dubrovnik i Lučkom upravom izdvaja oko pola milijuna kuna, a danas je radove obišao gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima.

Prilikom obilaska, gradonačelnik Franković istaknuo je kako će u budućim prostorima udruge imati peterostruko veći prostor za rad, te kako se završetak radova očekuje za oko dva mjeseca.

- Mladi će konačno na jednom mjestu dobiti prostor gdje će se moći družiti, razmjenjivati ideje i razvijati nove kreativne projekte. Udruge mladih su na području ex hotela Stadion imale oko stotinu kvadrata, a sad će iseliti zbog obnove u još veći i bolji prostor – rekao je gradonačelnik Franković.

Pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić je naveo kako će djelovati više cjelina koje će biti podijeljene u tehnički i društveni blok. Zbog veće površine novog prostora, što omogućuje i organizaciju većih događanja, u njemu će sada svoje mjesto sada naći i udruge tehničke kulture kao što su Futura, STEM garaža, RC Modeli i Foto klub Marin Getaldić, a koje se godinama nose s nedostatkom adekvatnog prostora ili djeluju u neodgovarajućim uvjetima. Tehnički blok će imati 3D printere, laboratorije, tamnu komoru i ostalo, dok će u društvenom dijelu prostora cijeli niz udruga mladih koje već osmišljavaju projekte. Centar za mlade bit će i sjedište Savjeta mladih Grada Dubrovnika.

Udruge će za korištenje prostora potpisati ugovor o najmu, a prostor će moći koristiti i svi oni koji nisu definirani ugovorom, u dogovoru s voditeljem Centra i prema uvjetima potpisnika ugovora. Za  zakup prostora Grad Dubrovnik će izdvajati 157 tisuća kuna godišnje, a pročelnik Brčić zahvalio se Lučkoj upravi koja je preuzela financiranje ugradnje ventilacije i kanalizacije te Luci Dubrovnik koja će urediti stubišta.

- Cilj nam je da oni već iduće godine postanu pravna osoba tako da mogu samostalno prijavljivati projekte. Grad će im pomoći u samostalnosti, a oni trebaju biti odgovorni u odnosu prema društvu i tako na najbolji način iskoristiti svoje kapacitete međusobno ujedinjeni i da prijavljivati zajedničke projekte. - naveo je pročelnik Brčić.

Centar za mlade Grada Dubrovnika u kolovozu prošle godine proslavio je svoj prvi rođendan, a samo u prvoj godini djelovanja Centra održano je 90 različitih događanja, uključujući radionice i predavanja. Pod okriljem Centra djeluju Udruga mladih „Maro i Baro“, Udruga „Bonsai“, UR institut, Udruga „Luža“, Društvo Naša djeca, Centar za karijere mladih i ESN (Erasmus Student Network). U sklopu Centra djeluje i Informativni centar za mlade/web portal INFORMADUR (osnovan 2014.)  te psihološko savjetovalište za mlade, koje je u prostorima Centra počelo s radom u 2017. godini.

Kreće gradnja memorijalne staze i portala na Srđu

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima i arhitekt akademik Nikola Bašić predstavili su danas u gradskoj vijećnici projekt sanacije i uređenja postojeće memorijalne staze s križnim putom Srđ-Dubrovnik te gradnje simboličko-ceremonijalnog ulaza u spomen područje Križnog puta na Srđu.

Projekt će obuhvatiti građenje simboličkog portala na mjestu pristupa memorijalnoj stazi s križnim putom kojeg je autor zamislio kao velikom znaku u obliku rimskog broja te označava 6.12. Na taj način spomenički prostor dobiti će odgovarajući ulazni akcent, uočljiv s magistrale, što će otkloniti sadašnju dezorijentaciju u pronalaženju pristupa stazi, istaknuto je na prezentaciji.

- Taj uzidani rimski broj predstavlja ulazni prostor prema memorijalnoj stazi koja vodi do Srđa.  Povijesni put je prekinut izgradnjom magistrale, izgubio se u recentnoj gradnji privatnih kuća i drugih građevina. To je jedna neartikulirana staza, ljudi su ga učinili prohodnom. On ustvari bitno mijenja tu pristupnost stazi jer na putu ima skalina koji su postali dio autentičnosti staze, ali su nedostupne za osobe slabe pokretljivosti. Naš memorijalni spomenik, simbolički ulaz u stazu ruši tu komunikacijsku barijeru. Konstruiramo postojeću stazu, popravljamo puknute zidove, postavljamo znakovne oznake koji će ljudima osigurati kretanje, oni ne osvjetljavaju stazu nego pružaju smjer staze. To bi bila prva etapa. - rekao je akademik Bašić govoreći o detaljima projekta.

Gradonačelnik Franković je naglasio kako se ovim projektom napokon na dostojanstven način obilježiti najveći dan u novijoj povijesti Grada.

- Dan je to kad je Dubrovnik za razliku od mnogih drugih gradova se uspio othrvati napadu. Mislim da se često u javnosti nedovoljno ističu bitke u Dubrovniku i to što je to Dubrovnik postigao u Domovinskom ratu, a posebno da je bio napadan s kopna, zraka i mora. I ovako ćemo na pravi način prikazati 6. prosinca kao dan velike dubrovačke pobjede. - objasnio je Franković.

Zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić rekla je kako je ovaj projekt otet zaboravu jer je dugi niz godina razrađivana projektna dokumentacija.

- Sada su se stekli svi potrebni uvjeti da bi se ovaj projekt mogao realizirati. Osigurana su sredstva za iduću godinu, a procijenjena vrijednost je pet milijuna kuna, od čega će polovicu osigurati Ministarstvo branitelja. Nadamo se da će se dogodine na ovaj dan otvoriti staza koja će osim simboličke imati i umjetničku vrijednost. – istaknula je zamjenica Tokić.

Prilikom ostvarenja projekta neće se uklanjati postojeće postaje Križnog puta. Planirana je sanacija postojeće memorijalne staze poštivajući njezin izvorni karakter. Oštećeni kameni podzidi će se popraviti, a urušeni zidovi će se rekonstruirati. Uredit će se završni sloj staze, kamenim popločenjem u maniri kaldrme.

Urbana oprema uključuje samo prikladne koševe za otpatke. Klupe za sjedenje reducirane samo na kameni zidić uz postaje Križnog puta. Staze se neće standardno osvjetljavati , već će se samo svjetlosno markirati radi lakše orijentacije i sigurnijeg kretanja po mraku, rasvjetnim  tijelom s vlastitim napajanjem posredstvom fotonaponskih ćelija, integriranim u korpus svjetiljke. Na isti način će se spot rasvjetnim tijelima osvijetliti reljefi Križnog puta.

Organizacija Dana dubrovačkih branitelja

Središnja dio ovogodišnjeg programa za Dan dubrovačkih branitelja održala se u petak kada su diljem dubrrovačkog područje predstavnici gradske uprave položili vijence i upalili svijeća za poginule branitelje i stradale civile. Svečano je otvorena Ulica generala Janka Bobetka uz svečani mimohod postrojbi iz Domovinskog rata (ulice A. Hebranga, Zagrebačka, Iza Grada do Pila). Navečer je održan koncert Marka Perkovića Thompsona na Stradunu.

Popularni Članci