TKO KAŽE DA MORAJU BITI NEZDRAVI? Donosimo recepte za slasne, a zdrave kolače iz grupe Anite Šupe

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Paleo i LCHF prehrana sve su popularniji, a članovi poznate Facebook grupe nutricionistkinje Anite Šupe ističu kako im takva prehrana donosi mnoge zdravstvene benefite. 

Za one koji još nisu među onima koji su se upoznali s ovim trendovima, evo nekoliko informacija što takva prehrana uključuje.
LCHF ili Low Carb High Fat je prehrana s manje ugljikohidrata, a više prirodnih zdravih masti u prehrani, dok Paleo predstavlja odbacivanje procesirane hrane i vraćanje izvornoj ljudskoj prehrani, onako kako su to radili naši stari.  Odbacivanjem neprirodnih, industrijski procesiranih i osiromašenih proizvoda te vraćanjem u prehranu prave, izvorne, cjelovite hrane koja sadrži sav potreban građevinski materijal za tijelo, omogućava se organizmu postizanje ravnoteže i svog prirodnogzdravog stanja. 
Konkretno to znači da se ne konzumiraju namirnice nakrcane šećerom i škrobom kao što su šećer, slatkiši, kolači, sokovi i zaslađena pića, brašno, kruh, tjestenina, peciva
i drugi proizvodi od žitarica i brašna, zatim rafinirana biljna ulja, margarini i ostala procesirana hrana.

Za čitatelje Dubrovačkih zimske radosti i Dubrovačkog dnevnika korisnici ove popularne Facebook grupe prikupili su ususret blagdanima nekoliko recepata zdravih slastica temeljenih na LCHF i Paleo prehrani. Dobar tek!

KEKSIĆI S ČOKOLADOM


200 gr badem brašna
2 jaja
2 žlice omekšanog maslaca
4 žlice slatkog vrhnja
1/2 žličice vanilije
Sladila po želji
100 gr tamne čokolade narezane
Umiješati suhe sastojke (bez čokolade)
Dodati mokre sastojke
Rukom sve dobro izmiješati
Zadnje dodati narezanu čokoladu
Oblikovati keksiće i peći na 150 °C dok se ne zarumene.

KUGLICE S MARCIPANOM

Marcipan
200 gr blanširanih mjendula
Eritrit u prahu + stevija
1/2 žličice burbon vanilije
1/2 žličice limunove korice
1 bjelanjak
1 čokolada (min 85% kakao)
Mjendule na par minuta ubaciti u vrelu vodu. Oguliti ih i posušiti. Staviti ih u mikser i usitniti. Dodati zaslađivače, vaniliju i koricu limuna. Dobro izmiksati. Dodati bjelanjak i još jednom izmiksati. Od tijesta oblikovati kuglice i uvaljati ih u čokoladu otopljenu na pari. Ukrasiti s limunovom koricom.

KOLAČ OD BADEMOVOG BRAŠNA (ORAHNJAČA)

3 jaja
250 gr mascarpone
1 Žlica ABC sira
170 gr bademovog brašna
50 gr kokos brašna
80 gr otopljenog masla
1 Prašak za pecivo
Sladila po želji
30 gr psiliuma
Pomiješati mokre sastojke te im dodati suhe, rukom tijesto izmijesiti te zamotati u prozirnu foliju i staviti preko noći u frižider.
Nadjev: 300 gr mljevenih pa prepečenih oraha
2 dcl slatkog vrhnja
Vanilija
2 bjelanjka
Tijesto razvaljati između dva pek papira. Skinuti gornji papir pažljivo, na tijesto posuti malo badem brašna, staviti papir koji smo skinuli, okrenuti tijesto i patuljci skinuti
drugi papir. Staviti nadjev, zarolati orahnjaču i staviti peći na 160 °C cca sat i 15-20 minuta, na pol pečenja premazati žutanjkom i prekrit folijom.

RICOTTA KOLAČ


240 g mljevenih mjendula

250 g rikote sira
4 žlice ksilitola samljevenog u prah
4 jaja
korica 1 limuna
1 žličica vanilije
60 g listića mjendula
Ugrijati pećnicu na 160°C, kalup za tortu obložiti papirom (cca 24 cm). Miksati žumanjke sa ksilitolom, dodati rikotu, vaniliju, koricu limuna i mljevene mjendule. Bjelanjke izmiksati u snijeg. Dodati 1/3 bjelanjaka u prvu smjesu i nježno špatulom umiješati pa dodati ostatak snijega i pomiješati da se sjedine smjese, također lagano da se ne istisne zrak. Izliti smjesu u kalup, poravnati i posipati odozgo listićima mjendula.
Peći oko 50 minuta. Ohladiti i staviti u frižider.

REFORM TORTA


Kore: 10 bjelanjaka
250 g mljevenih oraha
5 jušnih žlica ksilitola (zaslađivač)
Istući snijeg sa zaslađivačem i lagano ručno umiješati orahe. U veliki pleh od pećnice staviti masni papir i cijelu masu istresti i poravnati.
Peći na 180°C 15-20 min.
Izvaditi, ohladiti, odlijepiti papir. Ohlađeno izrezati na 3 jednaka dijela.
Krema: 10 žumanjak + 3 cijela jaja
5 jušnih žlica ksilitola
20 dkg tamne čokolade (72%)
Može se dodati oko 2 žlice sirovog kakaoa
25 dkg maslaca (par žetona kakao maslaca opcionalno)
Umutiti žumanjke, jaja i zaslađivač pjenjačom, izrezati na sitne komadiće čokoladu (kakao i žetone kakao maslaca) - sve skupa miješati i kuhati na parnoj kupelji dok se
ne zgusne krema. Što se dulje kuha, to će biti čvršća i gušća krema. Finije je kad nije pregusta/suha. Prekriti prozirnom folijom kako se ne bi stvorila korica i ohladiti. Ohlađenu kremu miksati da postane prozračna i onda mazati 'kora-krema' na 3 kata, krema je zadnja. Ukrasiti prženim lješnjacima i strugotinama čokolade.

Originalni tekst objavljen je u besplatnom, blagdanskom tiskanom izdanju 'Zimske radosti' Dubrovačkog dnevnika koje možete potražiti u Pemovim butigama i prodajnim mjestima Tiska. 

Popularni Članci