TRAGEDIJA KOJU DUBROVNIK NE ZABORAVLJA 'Obveza nam je i čast da se prisjećamo njihove žrtve'

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
U povodu 22. obljetnice pogibije putnika u nesreći američkog vojnog zrakoplova nadomak Dubrovnika, danas je održana komemoracija u Memorijalnoj kući Ronalda Browna.

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić istaknula je kako se Grad Dubrovnik 22 godine prisjeća tragedije koja se dogodila na ovaj dan.

- U strašnoj tragediji ti ljudi su izgubili živote u našoj blizini, a delegacija je svojim dolaskom predstavljala izraz pomoći i asistencije Hrvatskoj i Dubrovniku u vrijeme neposredno nakon Domovinskog rata. Naša obveza, ali i velika čast je da se prisjećamo njihove žrtve i da nam bude poticaj da sačuvamo i održimo prijateljstvo i odlične odnose koje imamo s SAD-om. Danas je situacija potpuno drugačija, Hrvatska je u razdoblju razvoja, a u Dubrovniku imamo veliki broj američkih gostiju. Vjerujem kada bi danas Ron Brown i članovi njegove delegacije vidjeli ovo gdje smo bili bi ponosni - kazala je Tepšić istaknuvši kako je posebno važno nastaviti njegovati dobre odnose s SAD-om.

Prvi tajnik američkog veleposlanstva u Hrvatskoj Matthew Garrett svoj dolazak je nazvao potvrdom prijateljstva i dobrih odnosa između SAD-a i Hrvatske.

- Mislim da je ovo samo simbol naše jake veze i nadam se da će se nastaviti idućih 22 godine, a i dalje - kazao je on.

Zamjenica župana Žaklina Marević izrazila je žaljenje zbog velike tragedije koja se tada dogodila te je istaknula dobre odnose Hrvatske i SAD-a.

- Željeli bismo da ti odnosi budu još bolji i kvalitetniji počevši od viza između naših država - kazala je Marević.

Dana 3. travnja 1996. srušio se pokraj Dubrovnika avion Ratnog zrakoplovstva SAD-a CT-43 (modificirani Boeing 737-200) na službenoj trgovačkoj misiji po Hrvatskoj. U avionu su bili američki ministar trgovine Ron Brown i još 34 članova izaslanstva, uključujući glavnog urednika New York Times ureda u Frankfurtu, Nathaniela C. Nasha. U nesreći je poginulo i dvoje hrvatskih državljana.

Tijekom instrumentalnog prilaza na Zračnu luku Dubrovnik avion je udario u brdo Sveti Ivan pri čemu su poginuli svi putnici. Narednica ratnog zrakoplovstva Shelly Kelly preživjela je pad aviona, ali je umrla od ozljeda sat kasnije.

Popularni Članci