TRATAMENAT U ČILIPIMA ZL Dubrovnik uvodi nove letove, radi na projektima i ima razloga za slavlje (FOTOGALERIJA)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Blagdanski tratamenat Zračne luke Dubrovnik održan je danas u Čilipima, a tom je prilikom direktor Zračne luke Frano Luetić predstavio pozitivne rezultate koji su ostvareni u 2018. godini.

„Prošle godine smo kazali kako će promet putnika i zrakoplova rasti za 10 posto, a to se ove godine i ostvarilo. Do kraja godine, ZL Dubrovnik će ostvariti 2 540 000 putnika što je porast od 9,5 posto. Proteklih godina smo imali dvoznamenkasti porast, no ove godine je to nešto manje. Ipak, još uvijek je to iznad europskog i svjetskog prosjeka,“ izjavio je Luetić.

Podsjetio je kako je u ZL Dubrovnik izgrađen novi putnički terminal koji je pušten u funkciju. Ove godine su krenuli u rekonstrukciju manevarskih površina.

„Najvažniji potez je rekonstrukcija uzletno-sletne staze koju smo počeli rekonstruirati krajem prošle godine. Mi smo 1 200 metara staze završili do početka ove turističke sezone. Potom smo cjelokupnu stazu pustili u funkciju tako da se promet odvijao bez poteškoća. Naši izvođači radova su nastavili raditi. Sezona je odrađena uspješno, a u zimskom razdoblju smo krenuli u rekonstrukciju središnjeg dijela staze koji je ujedno i najosjetljiviji dio. Taj središnji dio staze je bilo vrlo riskantno obnoviti jer svi tipovi zrakoplova nisu mogli slijetati u tom razdoblju,“ kazao je.

Dodao je kako nisu htjeli zatvarati Zračnu luku za promet u periodu radova nego su obavijestili prijevoznike da svoje operacije prilagode radovima.

„Većina prijevoznika je postupila u skladu s tim tako da su otkazali letove u tom periodu. Croatia Airlines je bila upoznata sa situacijom, nadali smo se kako će uvesti manje zrakoplove tipa Dash kako bi operirali bez ikakvih problema. Međutim, očito je CA prodala više mjesta jer je potražnja za Dubrovnikom bila velika, a određeni dio zrakoplova je morao slijetati u ZL Split. Na koncu svega smo ostvarili 85 posto zadanog prometa koji je bio najavljen što smatram velikim uspjehom,“ kazao je Luetić koji je pohvalio izvođače radova u ZL Dubrovnik.

Dodao je kako je u promet puštena i satelitska procedura navigacije za prilaz iz pravda Grude prema ZL Dubrovnik što će doprinijeti uspješnom slijetanju zrakoplova i prilikom nepovoljnih vremenskih uvjeta.

Sljedeća godina će biti povijesna i po pitanju novih letova. Tako će RH preko Dubrovnika ponovno biti povezana s SAD-om.

„Sljedeće godine nam dolazi najveći svjetski zrakoplovni prijevoznik, a to je American Airlines. Po prvi put će, nakon 28 godina, povezivati RH i SAD. Prema ZL Dubrovnik će letjeti tip zrakoplova Boeing 767 s poslovnim i ekonomskim razredom tri puta tjedno u razdoblju od lipnja do kraja rujna. Ako se pokaže kako je zakupljenost zrakoplova dobra, imamo najave kako bi se taj promet mogao pojačati i u sljedećim godinama. Također, ove godine smo uveli letove prema Dubaiju. Sljedeće godine najveći europski niskotarifni prijvoznik Ryanair bi trebao početi operirati prema Dubrovniku i Splitu. Već su počeli prodavati karte. Prije tjedan dana su nam se javili i krećemo u pregovore. Najavili su letove četiri puta tjedno i oni će operirati iz Dublina,“ kazao je Luetić.

Direktor ZL Dubrovnik je kazao kako se očekuje kako će i sljedeća 2019. godina biti uspješna te kako se očekuje povećanje prometa odnosno prihoda, ali kako bi stopa porasta trebala biti nešto niža nego proteklih godina i kako bi trebala iznositi oko pet posto.

Tijekom tratamenta su umirovljenim djelatnicima Zračne luke Dubrovnik podijeljene prigodne zahvalnice, a kako je to izgledalo pogledajte u videozapisu.

Popularni Članci