'USPOREĐUJU NAS S VATRENIMA!' Dva vrtića i dvije osnovne škole kreću u energetsku obnovu (FOTO)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, gradonačelnik Mato Franković te direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš danas su potpisali ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava za energetsku obnovu dječjih vrtića 'Ciciban' i 'Izviđač', ukupno vrijednih 1.567.835,34 kune. Također, tu su i odluke za dvije dubrovačke osnovne škole, OŠ Ivana Gundulića i Marina Getaldića. 

„U ime Grada Dubrovnika, želio bih se zahvaliti potpredsjedniku Vlade i direktoru Fonda za zaštitu okoliša. Ovo je nastavak već započete suradnje Grada s Fondom za zaštitu okoliša. Naime, već podižemo energetsku učinkovitost za OŠ Lapad, a riječ je o investiciji vrijednoj sedam milijuna kuna. Danas potpisujemo ugovore za dva vrtića te imamo dvije odluke za dvije škole. Za godinu i nekoliko mjeseci, radimo energetsku obnovu pet javnih objekata. Grad Dubrovnik će nastaviti i dalje koristiti upravo ova sredstva kako bi podizao energetsku učinkovitost na javnim objektima,“ izjavio je Franković.

Štromar je kazao kako možda investicija izgleda velika, ali kako će dovesti do ušteta od preko 50 posto energenata te kako će više novca ostajati u gradskom proračunu. 

„Drago mi je što smo ovdje iz dva razloga. Jedan je energetska učinkovitost na objektima od javnosti koji su bili u jako lošem stanju. Ovim natječajem kojeg smo otvorili u siječnju osigurali smo dovoljno sredstava kako bismo mogli odraditi veliki dio posla. Grad se javio na taj natječaj s dva vrtića i dvije škole. Ukupna vrijednost za vrtiće je 4 milijuna kuna, a Ministarstvo je za osiguralo milijun i pol kuna preko EU i Fonda za zaštitu okoliša. Za razliku će se Grad moći javiti na neke druge fondove poput onog koji je namijenjen regionalnom razvoju. Tu su i dvije osnovne škole. Vrijednost obnove OŠ Ivana Gundulića je 7,8 milijuna kuna, za što su osigurana EU sredstva u iznosu od 2,7 milijuna kuna,“ izjavio je.

Ponoš je istaknuo kako postoje jedinice lokalne uprave i samouprave kojima je teško pomoći jer šalju nedovoljno dobro pripremljene dokumente, ali i kako postoje gradovi koji rade kvalitetno, mođu koje spada i Dubrovnik. 

"Htio bih vam kazati kako nas promatraju ljudi izvana po pitanju energetske obnove. Direktor Europskog udruženja za energetsku obnovu je povukao paralelu i kazao kako je naš projekt energetske obnove jednako uspješan kao i Hrvatska nogometna reprezentacija. Možda je taj uvod šaljiv, ali mislim kako je paralela realna. Što se tiče fondova, njihova uloga je dvojaka. S jedne strane, fond je savjetodavno stručno tijelo, a s druge strane je provedbeno tijelo druge razine. To znači da Fond daje pomoć jedinicama lokalne uprave i samouprave kako bi provjerile projekte i dobile dokument koji se zove izjava, a s kojim s visokom razinom sigurnosti mogu dobiti sredstva," zaključio je Ponoš. 

Popularni Članci