UZ SVJETSKI DAN ŠEĆERNE BOLESTI Od dijabetesa u Hrvatskoj boluje više od 300 tisuća ljudi (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Povodom Svjetskog dana šećerne bolesti, koji se obilježava 14. studenog ispred palače Sponza u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo DNŽ, Službe za patronažu DZ Dubrovnik, Medicinske škole i Udruge Slatki život održali smo akcija mjerenja šećera u krvi i tlaka, procjene rizika za razvoj dijabetesa, podjela promotivnih materijala i savjeti o pravilnoj prehrani, napisali su iz Udruge Slatki život.

Kako bi upozorili sugrađane na opasnost od neotkrivene i neregulirane šećerne bolesti, članovi Udruge Slatki život u suradnji s učiteljicom Snježanom Viteškić i učenicima 2. a razreda OŠ Marina Getaldića ispred Luže i na Stradunu plavim balonima pravili krugove. Plavi krug znak je jedinstva globalne dijabetičke zajednice kao odgovora na pandemiju šećerne bolesti.

Tema Svjetskog dana dijabetesa za 2019. godinu je Obitelj i dijabetes. Ovim se želi podići svjest o utjecaju koji dijabetes ima na cijelu obitelj, te promicati ulogu obitelji u samozbrinjavanju, skrbi, prevenciji i edukaciji o dijabetesu.

U Republici Hrvatskoj, prema ukupno pristiglim podacima s 2018. godinom registrirano je 303.992 osoba s dijagnozom dijabetesa, a procjenjuje se da ih je oko 500 tisuća budući da su među nama mnogi koji ne znaju da ga imaju.

Većina oboljelih boluje od šećerne bolesti tipa 2 koja se u 80 % slučajeva može spriječiti promjenom životnih navika. Budući da jedan od dvoje oboljelih u svijetu nema postavljenu dijagnozu šećerne bolesti, rano otkrivanje i liječenje su ključni u sprečavanju nastanka komplikacija ove bolesti. Podizanje svijesti o znakovima, simptomima i rizičnim čimbenicima su stoga od velike važnosti za pravodobno otkrivanje šećerne bolesti.

Popularni Članci