UZBUNA MEĐU VODIČIMA Liberalizira se tržište: 'To je naš kruh, kako će netko tko nema veze s Gradom objašnjavati našu baštinu?'

Autor: Vedran Salvia Autori fotografija: Tea Stjepović
Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat je nedavno najavio kako Vlada ukida fragmentiranost ispita za domaće i strane turističke vodiče te 'smanjuje propise za zaštićene lokalitete'. Ukratko, znači to liberalizaciju tržišta turističkih vodiča.

Dubrovački dnevnik  pitao je dubrovačku vodičku Marinu Franić, koja je ujedno i  pročelnica Ceha turističkih vodiča.

- Najviše mi smeta kad pročitam u medijima da su turistički vodiči protiv konkurencije. Osobno radim kao vodič gotovo 10 godina i vjerujem da moji kolege koji su kvalitetni nemaju ništa protiv ulaska novih ljudi na tržište. Bole me neinformirani članci gdje nas se prikazuje kao nekakve hermetički zatvorene klanove. Je li itko iz ijednog ministarstva ili državnog tijela pitao našu struku što se treba napraviti kako bi se poboljšali uvjeti za sve na tržištu? - zapitala se Franić.

Dodala je kako u Grčkoj turistički vodiči idu tri godine u školu te da je i u Italiji poprilično zahtjevno obrazovanje za vodiča.

- Hrvatska baština, a poglavito dubrovačka je kompleksna da bi ju objašnjavao netko tko s našom državom nema doticaja, a ako ćemo pravo, i s našim gradom. Treba postojati neko tijelo koje će vrednovati naše znanje, zbilja mislim da bi se dulje trebalo školovati za ovaj posao, a ispada sad da se bilo kakvi ispiti ukidaju, to je sramotno. Nadamo se da je ovo neki probni balon i da će razum prevladati, u konzultaciji sa strukom. - precizirala je Franić.

- Borili smo se protiv nacionalne licence jer bi time osobe iz svih država Europske unije mogle slobodno doći u Dubrovnik i voditi po našem Gradu, mimo svih nas vodiča. Zaboravlja se da je djelatnost turističkog vodiča posao, djelatnost, kruh puno stotina ljudi, Hrvatska osim turizma nema nista drugo - zaključila je Franić.

Popularni Članci