VIDEOINTERVJU S DR. MARIJOM BEKIĆEM: Poduzet ćemo pravne korake kako bismo spriječili trend napada na liječnike, no to neće nikako ugroziti pacijenticu!

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik dr. Marijo Bekić bio je gost Intervjua setemane DD TV-a. U emisiji je bilo riječi o optužbama pacijentice kojoj je odstranjena maternica za nesavjesno liječenje, koracima koje po tom pitanju namjerava poduzeti Uprava, kiretaži u OB Dubrovnik, usluzi besplatnog bezbolnog poroda, financijskom stanju bolnice i kadrovskom deficitu. Također, bilo je riječi i o nadolazećim projektima, s posebnim naglaskom na projekt izgradnje novog objedinjenog bolničkog prijema. 

"Proveli smo adekvatne postupke nadzora i, po našim zaključcima, nije došlo do liječničke pogreške i previda liječnika. Radilo se sukladno praksi," kazao je Bekić, komentiravši slučaj pacijentice iz Dubrovnika, dodavši kako je riječ o još jednom događaju koji spada pod trend napada na liječnike u kojima je, tvrdi, istina najveća žrtva. 

"Radi se u teškim uvjetima, dodatno oprerećenje te uvjete ne mogu popraviti, posebno u slučaju našeg kadrovskog deficita koji se neće riješiti još godinama i pored toga se ovakvim primjerima šalje poruka mladim liječnicima kako neopravdano mogu biti meta javnosti," izjavio je naglasivši kako svi pacijenti, bez obzira na pravne korake, imaju jednak tretman, baš kako to struka i nalaže. 

"Pacijent je uvijek u pravu, no neosnovani napadi i medijsko iživljavanje nad bolnicom i liječnicima je po meni bilo predimenzionirano i poduzet će se određeni zakonski koraci koji se neće ogledati u drugačijem tretmanu pacijentice. Nitko neće biti ugrožen, svi pacijenti su jednaki. Sam trend napada na liječnike je pogrešan. Ovo je krivi način ispoljavanja nezadovoljstva pacijenta," izjavio je. Na pitanje je li netko u kontaktu s pacijenticom, kazao je kako je s njom komunicirao šef odjela.  

"Vodeći kolega je s njom u kontaktu. Jasno je kako bih i ja rado posjetio pacijenticu, no s obzirom na stanje i objave pacijentičine sestre, nitko iz uprave to nije napravio jer bi njoj to možda izgledalo kao pritisak i ne znam kako bi se to intepreptiralo," izjavio je. 

Na pitanje daje li se pacijenticama koje dolaze u bolnicu na kiretažu anestezija, Bekić je odgovorio potvrdno. Više pogledajte u videointervjuu. 

Popularni Članci