ZIMSKO ILI LJETNO RAČUNANJE? Pitali smo Lopuđane koje bi vrijeme trebalo uvesti trajno

Autor: ‎Ellie Leoni‎ Autori fotografija: Pixabay.com
Dubrovački dnevnik upitao je stanovnike otoka Lopuda žele li da se uvede trajno zimsko ili ljetno računanje vremena povodom čekanja na odluku europske komisije o ovom pitanju. Evo što su rekli.

Ana Ludvig-Krstelj (65), umirovljenica

Ellie Leoni

Ako je Bog stvorio jedno vrijeme koje je oduvijek bilo, zašto onda na umjetan način mijenati prirodu? Kada sam ja bila dijete, to uopće nije bilo upitno. Bilo je samo jedno jedino vrijeme i to zimsko te smatram da tako ponovno treba biti u budućnosti.

Rikard Rossetti (75 ), političar

Ellie Leoni

Zadnja subota u listopadu me oneraspoloži, isto kao što me obraduje pomicanje kazaljki sata jednu uru unaprijed zadnju subotu u ožujku. Za mene bi idealno bilo da je cijelu godinu ljetno računanje vremena. Mislim također da bi ovom podneblju to najbolje odgovaralo.

Melita Kmetović (68), umirovljenica

Ellie Leoni

Ja sam definitivno za ljetno računanje vremena, treba ga uvest tijekom cijele godine i nikad ga ne mijenjat! Svak normalan bi tako razmišljao. Samo oni kojima je duša mračna mogu željeti da im se zimi kada je najkraći dan smrkava oko 16 sati, a ljeti kad je najdulji oko 20 sati.

Katica Radić (55), turistička djelatnica

Ellie Leoni

Kada je dan dulji popodne, bez obzira je li ljeto ili zima, ljudi su tada produktivniji. Željela bih stoga da se uvede trajno ljetno računanje vremena. Kada je dan popodne kraći, manje je vremena za stići obaviti sve poslove.

Mario Stajkovac (40), djelatnik Čistoće

Ellie Leoni

Kada idemo po zimskom računanju vremena, onda mogu dulje spavati te se bolje odmoriti. Osjećam da je to vrijeme prirodnije i da mi bolje odgovara. Želio bih da se trajno uvede jer mislim da ovo pomicanje sata dva puta godišnje nikoga ne usrećuje.

Pavo Vlašica (47), umirovljenik

Ellie Leoni

Meni osobno više odgovara ljetno računanje vremena, a njaviše zbog toga što kada bi se uvelo tijekom cijele godine, ne bi se više tijekom najkraćih dana zimi smrkavalo oko 16 sati nego oko 17 sati. Mislim da je bolje da tijekom ionako kratkih zimskih dana imamo popodne malo više svjetla.

Franko Gecan (24), konobar

Ellie Leoni

Uskoro ću dobiti bebu, stoga bih svakako želio da tijekom kratkih zimskih dana bude više dnevnog svjetla te da mogu sa svojim djetetom provoditi više vremena šetajući po danu. Mislim da bi svakome odgovaralo to da bude dan dulji popodne te da više boravimo na dnevnom svjetlu.

Popularni Članci