ZNAČAJAN PROJEKT ZA ORAŠAC Septičke jame uskoro odlaze u povijest

Autor: Vedran Salvia Autori fotografija: V.S:
Predsjednik Uprave Vodovoda Lukša Matušić i Roberto Krile iz tvrtke Dubrovnik ceste potpisali su ugovor za projekt izgradnje sustava vodoopskrbe i odvodnje u Orašcu. Vrijednost ugovora iznosi gotovo 28 milijuna kuna.

Radovi će početi u siječnju, a trebali bi biti gotovi kroz dvije i pol godine.

- Za nas je to  iznimno bitan projekt. Radi se o rekonstrukciji svih postojećih cjevovoda vodoopskrbe Zatona i Orašca. Kao svaka investicija i ova će zahtijevati strpljenje lokalnog stanovništva. - rekao je Matušić, dodajući kako je iza Vodovoda uspješna godina te kako je uz brojne druge investicije realiziran i projekt pročistača pitke vode, objasnivši kako se ovih dana ide i u ishođenje uporabne dozvole za vodoopskrbu Majkova.

Na potpisivanju ugovora bio je nazočan i gradonačelnik Mato Franković.

- Oko 70 posto Grada Dubrovnika nema kanalizacijsku mrežu. I upravo zato je bilo potrebno krenuti u ovaj investicijski ciklus. Prvi dio započinjemo s Orašcem. Kanalizacijska mreža bit će duga nešto više od deset kilometara, ali istovremeno radimo i vodoopskrbni sustav koji će biti izgrađen u dužini nešto većoj od četiri kilometra. I jedno i drugo je iznimno bitno za stanovnike Orašca. Jedan od prioriteta je čisto more, a da bi bilo čisto moramo izgrađivati kanalizacijsku mrežu jer postojeći sustav počiva na septičkim jamama, a to nije dobro i tome ne težimo. - objasnio je Franković, zamolivši stanovništvo za strpljenje.

Na pitanje što ako se dogodi da se stanovnici ne priključe na kanalizacijsku mrežu, Franković i Matušić su dodali kako se ništa neće prepustiti slučaju te kako će biti pozvani da se priključe jer bi "bilo suludo uložiti novac, a da se i dalje funkcionira na sistemu septičkih jama".

- Nećemo imati problema. Stanovnici Orašca govore upravo kako je kanalizacijska mreža njihov prioritet. - kazao je Franković, dodavši kako načini postoje i da se stanovništvu uvjetuje priključenje.

Roberto Krile iz Dubrovnik cesta je rekao kkao vjeruje da će radovi završiti u roku, te kako će se i problemi na koje će se naići riješiti na adekvatan način. Također se ispričao stanovništvu zbog radova, zaključivši kako će nastojati da diskomod bude što manji.

Popularni Članci