CIJENJENI ARHITEKT Dubrovčanin Marko Dabrović radio je na stvaranju iznimno uspješnih projekata

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Tea Stjepović
Arhitektonski studio 3LHD osnovalo je 1994. godine u ozračju hrvatske političke i ekonomske tranzicije četvero partnera, Saša Begović, Tanja Grozdanić Begović, Silvija Novaka i Marko Dabrović, koji su tada još uvijek bili studenti na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu. Zajednička motivacija i želja za timskim radom bila je dovoljna da stvore mjesto u kojem se danas razvijaju neki od najuspješnijih projekata suvremene hrvatske arhitekture.

Na poziv profesora s fakulteta okupili su se na projektu za međunarodni natječaj Seattle Commons i tada shvatili da zajedno odlično surađuju. Sljedeća suradnja bila im je ona na natječajnom projektu za Hotel M u Zagrebu, a sve ostalo je povijest.

'Kada smo osnovali 3LHD, na tržištu je vladao popriličan nered jer su prestali vrijediti dotadašnji cjenici i regulativa, a još nisu bili uspostavljeni novi standardi. No upravo su nas taj društveni kontekst i okolnosti u kojima smo se zatekli i potaknuli da se udružimo i formiramo. U to vrijeme radili smo na dva kolosijeka – izvodili smo projekte interijera i namještaja, a s druge strane smo se javljali na natječaje, od domaćih do primjerice natječaja za muzej u Seulu od preko sto tisuća kvadrata. Natječaji su nam omogućili da se kao mali ured etabliramo i predstavimo na sceni', ispričao je za tportal Marko Dabrović.

Danas 3LHD zapošljava gotovo 40 ljudi, a 2016. godine imenovali su novu partnericu, arhitektica Paula Kukuljica. Uz stalni rad u uredu, svi partneri aktivno sudjeluju u radu stručnih arhitektonskih društava i Komore hrvatskih arhitekata te redovito održavaju predavanja na fakultetima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Projekt koji je označio prekretnicu za tvrtku bio je Most hrvatskih braniteljau Rijeci, zamišljen kao mjesto memorije i pijeteta, ali istodobno društvenog okupljanja i druženja. Iako oblikovanjem jednostavan, riječ je o složenom projektu koji kombinira atipične pristupe građenju.

'Umjesto da ga prilagodimo standardnim tehnikama građenja, tražili smo racionalne, ali iznimno inovativne načine da konceptualnu ideju ostvarimo bez kompromisa. Na projektu smo surađivali s mnoštvom stručnjaka, primijenili nove tehnologije i elemente proizvođača iz cijelog svijeta, u čemu je pripomogao i razvoj interneta. Nakon realizacije postao je i medijski iznimno eksponiran te nam bio svojevrsna škola za komunikaciju s javnosti. Već je i tema konstrukcije tankog mosta potakla dvojbe među lokalnim inženjerima, a suvremeno i minimalističko oblikovanje provociralo je reakcije branitelja kada su traumatična ratna iskustva bila još razmjerno svježa', kaže cijenjeni arhitekt za Tportal i dodaje kako im je i danas ovaj međunarodno višestruko nagrađivani most jedan od dragih projekata.

Studio 3LHD smo u zadnje vrijeme navikli povezivati s projektima hotela. Arhitekt Marko Dabrović tvrdi kako je to odraz trenutne situacije u Hrvatskoj. Sukladno povećanju potražnje za turističkim projektima, 3LHD najčešće radi na realizacijama tog tipa. Ipak, tvrdi, podjednako se vole baviti raznim tipologijama, od interijera do urbanizma.

'Jednako se kvalitetno posvećujemo različitim projektima, od obiteljskih kuća, preko sportskih objekata, do javnih prostora i hotela. Svaki je projekt za nas novi izazov i svaki projektiramo stvarajući potpuno novi doživljaj, uzimajući u obzir lokaciju i kontekst. Projektiranje obiteljske kuće specifičan je proces koji uključuje direktni kontakt s investitorom i potpuno posvećivanje. Zato rijetko projektiramo obiteljske kuće, najviše jednu godišnje. Financijski se projektiranje obiteljske kuće za ured veličine 3LHD-a ne isplati, ali je u isto vrijeme jako važno jer se u manjem mjerilu treniraju različite postavke poput detalja i formalnih aspekata projekta. Do kraja se može utjecati na proces, što kod drugih, većih projekata ne možemo', tvrdi Marko Dabrović.

Ostatak razgovora pročitajte ovdje.

Popularni Članci