Otkrivamo Konelovo zemljište u Cavtatu o kojemu je Linić govorio

Autor: Maro Marušić Autori fotografija: Dubrovački dnevnik
Konel u Cavtatu, u svom vlasništvu, ima dvije parcele

Bivši ministar financija Slavko Linić na konferenciji za medije, prije nego što ga je premijer Zoran Milanović izbacio iz SDP-a, optužio je premijerovog brata Krešimira Milanovića kako je htio iskoristiti svoje veze i utjecaj da skine hipoteku države nad vrijednim zemljištem tvrtke Konel u Cavtatu.

Naime, Konel je otišao u stečaj zbog raznih dugovanja, a njegovi najveći vjerovnici su Porezna uprava i banke koji su na imovinu Konela stavili plombe kako bi se mogli namiriti. Linić je optužio Krešimira Milanovića da je lobirao u Poreznoj upravi kako bi se skinula hipoteka nad vrijednim zemljištem Konela, te prebacila na drugo, ali manje vrijedno, odnosno da su na taj način šefovi Konela htjeli izvući imovinu iz stečajne mase.

Linić nakon što je iznio ove optužbe, kazao je da će ih podastrijeti dokazima, međutim, ništa konkretno nije predočio. Doduše, možda jest istražiteljima, ali za sada se u javnosti pojedinosti oko Konelovog zemljišta u Cavtatu ne znaju.

Nama to nije smetalo da se damo u malo istraživanje, te da vidimo što to Konel, koji je trenutno u stečaju, posjeduje u Cavtatu i okolici. I zaista naišli smo na vrijedno zemljište. Riječ je o povećoj parceli u mjestu Obod odmah do Cavtata, odakle puca pogled na more (nalazi se s desne strane magistrale na putu od Dubrovnika prema Zračnoj luci). Konel je na toj parceli krenuo u izgradnju zgrada sa većim brojem stanova iz kojih se pruža prekrasan pogled na župski zaljev, ali zgrade nisu završene do kraja.

U ovom se trenutku ništa ne gradi, u što smo se sami uvjerili, iako dizalice još uvijek nisu razmontirane. Stečajnu upraviteljicu Konela Ivanku Sušić pitali smo da nam kaže što se događa sa stanovima.

-Cijelo gradilište je na prodaju, a iz prodaje će se namiriti najveći vjerovnici – kazala nam je Sušić.

Cijena još nije definirana, jer se s potencijalnim kupcima pregovara oko načina kupnje. Naime, grade se dvije zgrade, pa je moguće da se prodaju različitim kupcima. Bilo kako bilo, u zemljišnim se knjigama jasno vidi kako Porezna uprava, zbog milijunskih potraživanja, ima upisanu hipoteku nad vrijednom nekretninom. Stanovi na ovakvoj lokaciji dostižu cijenu od 2500 eura po kvadratu.

Međutim, država ima upisanu hipoteku nad još jednim Konelovim zemljištem u Cavtatu. Riječ je o parceli u mjestu Zvekovica koja nije građevinska, na samom ulazu u Cavtat. U zemljišnjim knjigama ne piše kvadratura, a stečajna upraviteljica ističe da se radi o manje atraktivnoj lokaciji od one u Obodu.

Ako je istina ono što je Linić govorio moglo bi se raditi o tome da je Krešimir Milanović htio nagovoriti čelnike Porezne uprave da odbace hipoteku u Obodu, i u potpunosti prebace svoja potraživanja na parcelu u Zvekovici, odnosno da se iz nje namire, kada se proda, iako to sigurno ne bi bilo dostatno.

Međutim, to pitanje ostaje nerazriješeno. Nevjerojatno je da iskusni političar poput Linića u javnosti iznosi ovakve teške optužbe, a za njih ne da dokaze. Kao da je riječ o žutokljuncu, a ne čovjeku koji cijelu hrvatsku povijest sudjeluje u politici.

Situacija oko Linića i Milanovića pomalo se smiruje u medijima. Ostaje jedino pitanje rade li što istražni organi. S obzirom da je riječ o teškim optužbama, itekako bi morali. Ako ništa ne pronađu, onda bi Linić  trebao odgovarati zbog lažnih optužbi.

Popularni Članci