Preminuo Ljubo Ruben Weiss suradnik i povremeni kolumnist Dubrovačkog dnevnika

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Jučer, 22. travnja napustio nas je Ljubo Ruben Weiss, novinar, publicist, kolumnist i predsjednik Židovske općine Virovitica. Umro je iznenada u 66 godini života od posljedica puknuća aorte. Operacija u KBC Dubrava trajala je osam sati. Weiss je bio i povremeni suradnik i kolumnist Dubrovačkog dnevnika. 

Rođen je 28. ožujka 1949. godine u Lukaču, osnovnu školu Vladimir Nazor i Gimnaziju završio je u Virovitici (1968.), a Fakultet političkih znanosti i novinarstva u Zagrebu (1973.). Specijalizirao je judaistiku i međunarodne odnose na Židovskom institutu u Beču (1993.). Radio je kao profesor u V. Gimnaziji u Zagrebu, "Krašu" i Gradskoj konferenciji socijalističkog saveza. Od 1991. do 2006. godine živio je u Beču gdje je vodio vlastitu knjižaru-antikvarijat.

Novinarske radove objavljivao je u Studentskom listu, Poletu, Pressu, Danasu, Novom listu, Slobodnoj Dalmaciji, Jutarnjem listu i Globusu te u nekim medijima u Austriji i Njemačkoj. Surađivao je s brojnim portalima, među ostalima objavljivao je na Tačno.net, Savjest.com, Bet Israel.com, Politika.com Osim općih tema pisao je teme iz svoje uže specijalnosti: Bliski istok, Izrael, židovstvo i antisemitizam. Bio je suradnik brojnih portala i tiskovina, tako i dugogodišnji stalni i povremeni kolumnist Jutarnjeg lista., a pisao je i stalnu kolumnu Kota Lj.R.Weissa za lokalni portal Virovitica.net

Objavio je zbrku poezije "Zakašnjela zbirka", pjesme su objavljivane u brojim časopisima i zbirkama, a dvije su uvrštene u antologiju poezije izdane u Austriji. Pisao je i kratke priče, za njih četiri dobio je nagrade na međunarodnim natječajima.

Od 1989. do 1991. godine bio je tajnik Židovskog kulturnog društva "Miroslav Šalom Freiberger" u Zagrebu, član Židovske općine Beč, a od kraja 2013. godine predsjednik Židovske općine Virovitica. Surađivao se s Dokumentacijskim centrom Simon Wiesenthala, osnovao je i moderirao facebook grupu Socijalno, jasno i hrabro židovstvo-jevrejstvo.

U ožujku ove godine Židovska općina Virovitica obavila je njegovu knjigu "Auschwitz, i poslije ...", a za tisak je pripremio i knjigu o povijesti Židova Virovitice i okolice s autobiografskim elementima "Posljednji izvještaj, posljednjih Židova".

Od 1973. do 1996. godine bio je u braku s mr. Marijom Horvat. Djece nije imao.

Sprovod je u petak na Gradskom groblju u Virovitici u 15 sati.

Virovitica.net / Dubrovački dnevnik

Vezane vijesti:

Tko i zašto „brani“ Srđ od Izraelaca?

'KAO ŽIDOV ŽIDOVU' Ljubo Ruben Weiss uputio otvoreno pismo sucu Theodoru Meronu

Popularni Članci