ZDRAVKO BAZDAN I DRAGAN MARKOVINA Tribina 'Mržnja ili ljubav - rat ili mir' povodom oslobođenja Dalmacije od nacifašističkih okupatora

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Ivo Cagalj/PIXSELL/DD
U organizaciji Udruge antifašista Dubrovnik danas, u 17.30 u Kongresnoj dvorani Hotela Lero, će se održati tribina 'Mržnja ili ljubav - rat ili mir' povodom obilježavanja 75. obljetnice oslobođenja Dalmacije od nacifašističkih okupatora i Međunarodnog dana ljudskih prava.

Predavači će biti dr. sc. Zdravko Bazdan, dugogodišnji profesor na Sveučilištu u Dubrovniku i bivši dopredsjednik Helsinškog odbora, i dr. sc. Dragan Markovina, hrvatski povjesničar, publicist i medijski kolumnist.

Opća skupština Ujedinjenih naroda je rezolucijom 10. prosinca 1948. godine usvojila i proglasila Opću deklaraciju o ljudskim pravima. Tada je prvi put u povijesti priznato pravo svih ljudi na život, slobodu i sigurnost bez ikakvih razlika te se taj datum smatra prekretnicom u modernoj povijesti.

Prije 75. godina se odvijala operacija oslobađanja Dalmacije kojom je ostvarena odluka ZAVNOH-a o pripojenju Dalmacije matici Hrvatskoj. Time je u Dalmaciji završen 2. svjetski rat na vječnu zahvalnost i slavu svima koji su dali svoje živote i bili žrtve za slobodu Hrvatske.

Popularni Članci