VRATA RIBARNICE NA PESKARIJI (UGLAVNOM) ZATVORENA 'Reć' ću vam iskreno, moja je riba debelo unaprijed prodana restoranima'

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
S velikim je oduševljenjem dočekana vijest o ponovnom otvaranju ribarnice na Peskariji.

Nije to bio samo pokušaj Grada Dubrovnika da srce grada postane bogatije za još jedan sadržaj više nego je Dubrovčane koji se sjećaju stare ribarnice na Peskariji nostalgično vratilo u neka druga vremena, kad je više ljudi živjelo među zidinama.

„Bitno je da tradicijski obrti budu u Gradu i žive u Gradu,“ izjavio je gradonačelnik Mato Franković prilikom prošlotjednog svečanog otvorenja i time htio pokazati kako su ljudi u Gradu bitni i kako je bitna i tradicija. Mnogi su stoga najavili kako će po ribu u narednim danima ujutro, no oko osam ura dočekala su ih zatvorena vrata.

Vrata su i jutros za sve one koji su se oko devet ura našli u Gradu bila zatvorena te se čini kako bi nova ribarnica tek trebala zaživjeti. Ribarnica na Peskariji je prije koju godinu zatvorila svoja vrata da bi ih sada ponovno otvorila, no u međuvremenu se dogodilo i nešto što se zove masovni turizam, a što je vjerojatno razlog zatvorenim vratima ribarnice, kao i novi trendovi koje je donio sa sobom.

Naime, stanovnika koji žive među gradskim zidinama sve je manje, koji bi možda i kupili ribu, ali su svoje kuće prenamijenili u apartmane što im donosi zavidne prihode, a raste broj turista koji ribu u pravilu ne kupuju i koji na svom odmoru, sasvim očekivano, radije posežu za gotovom hranom. Osim toga, i ribara je sve manje, a posebno ribara koji nemaju suradnju s nekim od lokalnih restorana. S tom se konstatacijom slažu i dubrovački ribari koji su ovom prilikom htjeli ostati anonimni, a s kojima je o staroj/novoj ribarnici na Peskariji razgovarala ekipa Dubrovačkog dnevnika.

„Za raditi neki ozbiljniji posao na toj ribarnici nema ni publike ni malih ribara koji su prije ribali u Gradu. Znači, svi mali ribari koji su prije ribali s malim mrežicama na srđele, gere, bukve ili su umrli, ili su se batalili tog posla i bacili se u turizam. Svaka čast, neka svatko radi svoj posao i ono od čega bolje zarađuje. S druge strane, ljudi koji su živjeli u Gradu su se iselili, a u zidinama napravili apartmane pa nema ni toliko onih koji će je kupovati. Ako zaživi, tu ribu s Peskarije će kupovati restorani i slično, po nekom mom mišljenju,“ izjavio je dubrovački ribar.

Kako kaže, priliku za pravu revitalizaciju ribarnice na Peskariji vidi u zimskim mjesecima jer vjeruje kako će ribu prodavati ribari koji se u ljetnim mjesecima bave turističkim djelatnostima koje im donose bolju zaradu. „To bi bilo vrhunski da ljudi žive u Gradu i da jedu ribu. No, došli su neki drugi ljudi koji ne jedu ribu i tako vam je to,“ dodao je ribar.

Kako će ribarnica na Peskariji zaživjeti u zimskim mjesecima vjeruje i drugi dubrovački ribar koji je također htio ostati anoniman jer su ribari uglavnom tijekom turističkih mjeseci u turizmu.

„Prvi i osnovni problem je što jako malo ljudi lovi na moru. Također, ribarnica gravitira isključivo ljudima iz Grada. Iskreno ću vam reći – sva moja riba ide u restorane. Moja riba je debelo unaprijed prodana pa nemam potrebu ni za ribarnicom u Gradu, a ni u Gružu, ni bilo kojom drugom. To je moj konkretan slučaj,“ izjavio je.

Kao još jedan problem navodi i samu dostavu ribe koja bi pristizala na Peskariju.

„Da će netko donijeti ribu sa strane u Grad? Mogao bih reći da je lud čovjek. Problem je dovest' ribu u Grad. Gdje će se ribari koji imaju brodove vezati? Tko će s autom uć' u Grad da bi doveo ribu? Previše smo se okrenuli turizmu i to je to,“ izjavio je te dodao kako je usprkos svemu riječ o hvalevrijednom potezu s obzirom na to kako takav sadržaj Grad ipak treba imati, a priliku za njega vidi nakon kraja sezone koja je, ruku na srce, sve dulja. Tada bi, kaže ribar, vrata mogla biti češće otvorena.

Oba ribara se slažu kako je masovni turizam i svi trendovi koje je sa sobom donio razlog zatvorenim vratima ribarnice na Peskariji. No, ne treba gubiti iz vida kako je upravo masovni turizam ribarima omogućio bolju zaradu od one koju im tijekom ljeta donosi ribarstvo te kako je upravo turizam ono zbog čega Dubrovnik ipak živi nešto bolje od ostatka Hrvatske; što zbog turističkih djelatnosti kojima se okreću građani, a među njima i ribari, što zbog mnogobrojnih restorana koji od ribara kupuju ribu, što zbog apartmana u koje su pretvorene brojne stambene jedinice, pa čak i garaže, na području Dubrovnika.

Popularni Članci