ZAVRŠILA PROTUPOŽARNA SEZONA Ove godine bila je duža, vojne snage spremne tijekom cijele godine

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: I.B.
Završila je Protupožarna sezona 15. listopada., koja je sukladno smjernicama i Programu aktivnosti Vlade RH u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za RH u 2018. godini, započela 1. lipnja. 

"S obzirom da su zračne i kopnene snage Protupožarnih i namjenski organiziranih snaga OS RH bile angažirane na požarištima na jugu Dalmacije krajem rujna, Odlukom potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane RH od 28. rujna 2018. godine ovogodišnja protupožarna sezona produžena je s 30. rujna na 15. listopada 2018., u cilju učinkovitog i pravovremenog pružanja potpore PP NOS OS RH u gašenju požara i kroz jesenski dio ove godine," objavili su na stranicama MORH-a.

Također, ove godine su angažirana i pjenila za gašenje što povećava učinkovitost gašenja, smanjuje potrebnu količinu vode, sprečava širenje požara nanošenjem zaštitnog sloja ispred crte požara, a ujedno ima  i dobro prijanjane za površinu. 

Kopnene vojne snage bile su angažirane tri puta i to na požarištu Lokva Rogoznica kod Omiša (11.-12. kolovoza) s ukupno 103 pripadnika PP NOS OS RH, na požarištu Mokalo-Podstup kod Orebića na Pelješcu (25.-28. rujna) s ukupno 102 pripadnika PP NOS OS RH i na požarištu Kula Norinska (26-28. rujna) s 52 pripadnika.

Zadaća OS RH kroz trajanje PP sezone je pružanje pomoći i potpore lokalnoj zajednici i vatrogasnim postrojbama RH u gašenju požara otvorenog prostora, izviđanje iz zraka, prevoženje vatrogasnih i snaga kopnene vojske i materijalno-tehničkih sredstava zrakom, opskrbljivanje vodom pripadnika vatrogasnih snaga i kopnene vojske i stanovništva ugroženog požarom te spašavanje i evakuacija svih sudionika u gašenju požara, kao i stanovništva ugroženog požarom.

Za provedbu ovih zadaća iz sve tri grane OS RH (Hrvatske kopnene vojske - HKoV, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva - HRZ i Hrvatske ratne mornarice - HRM) ustrojavaju se Protupožarne namjenski organizirane snage - PP NOS OS RH koje su u spremnosti tijekom cijele godine.

Popularni Članci