BIJEG IZ DUBROVAČKOG ZATVORA Provjerili smo koliko je robijaša uteklo u posljednjih trideset godina

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Ivo Cagalj/PIXSELL
Brojni su filmovi snimljeni i knjige napisane ispirirane bijegom iz zatvora. Osobe lišene slobode na raznorazne načine pokušavaju domoći se  vanjskog svijeta pa su spremni na sve. Nedavni slučaj pokušaja bijega iz Remetinca dokaz je kako pritvorenici riskiraju i vlastiti život.

Krijumčar ljudima koji je višegodišnju kaznu služio u Remetincu zbog šverca migranata dovezen je u KBC Sestre milosrdnice zbog bolova koji su uzrokovani navodno gutanjem baterije. Dvojica pravosudnih policajaca pustila su ga na WC bez lisica i čekala ga ispred procijenivši da zbog njegove građe nema opasnosti da će preskočiti zid toaleta i pobjeći. No, kriminalcu je to pošlo za rukom pa je dao petama vjetra, ali nije dugo bio na slobodi jer su ga pripadnici MUP-a brzo uhitili i vratili natrag u Remetinec.

Dubrovački dnevnik je provjerio koliko je osoba pobjeglo ili pokušalo uteći iz dubrovačkog zatvora u posljednjih 30 godina. Iz Ministarstva pravosuđa odgovorili su kako su, u vremensko razdoblju od 1990. godine do danas, evidentirana ukupno četiri bijega i jedan pokušaj bijega zatvorenika iz Zatvora u Dubrovniku.

Ministarstvo pravosuđa je pojasnilo kako se bijegom smatra svako udaljavanje bez odobrenja iz kaznionice odnosno zatvora, kao i svaki nepovratak s korištenja pogodnosti izlaska i izvanrednog izlaska u trajanju duljem od dvadeset i četiri sata.

Naime, 1999. godine dogodila su se dva bijega u Dubrovniku.

"Jedan slučaj odnosi se na bijeg zatvorenika tijekom sprovođenja u 1999. godini, a tijekom te godine jedna je zatvorenik zlouporabio pogodnost odobrenog izlaska", naveli su iz Ministarstva pravosuđa. Druga dva bijega dogodila su se 2016. godine kada se dva zatvorenika nisu vratila s odobrenih prekida kazne.

Pokušaj bijega iz zatvora dogodio se u 2005. godini.

Popularni Članci