PRIJEDLOG UPU-A KOMOLAC Mještani nisu za promjenu u Ulici Busljeno, brine ih i nepostojeća kanalizacijska mreža

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: A.Č.
U sklopu Javnog uvida u Prijedlog Urbanističkog plana uređenja "Komolac" i Strateške studije o utjecaju Urbanističkog plana uređenja "Komolac" na okoliš, u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika održano je Javno izlaganje Prijedloga Plana i Strateške studije.

Stanovnici Komolca nakon Javnog uvida iskazali su primjedbe i prijedloge na Prijedlog Plana i Stratešku studiju, a najveći broj njih odnosio se na cestu u Ulici Busljeno koja prema njihovom mišljenju treba ostati onakva kakva je trenutno. Pero Bušlje iz Komolca istaknuo je kako se 40 godina raspravljalo po pitanju te ceste.

- Nadam se da se neće čekati još 40 godina da se stanje poboljša i riješi problem prometa. Mi zahtijevamo da se ta cesta ne dira, a prikupit ćemo i potpise svih stanovnika. To je kritično područje i tu posluje nekoliko tvrtki koje rade pretovar na cesti i stvara se gužva, a ako dovedu još 50 automobila onda tek neće biti dobro - kazao je Bušlje u čemu ga je podržao i Antun Martinović koji je istaknuo kako se nada da će se raditi u interesu stanovništva, a ne poslovnih subjekata.

Mještani su također istaknuli problem kanalizacije i otpadnih voda te su pitali planira li se ista graditi budući da sad sve funkcionira putem septičkih jama.

Danka Grbac Nikolac koja je predstavila Prijedlog plana u ime izrađivača kazala je da se problem kanalizacije treba riješiti s Vodovodom Dubrovnik, a po pitanju sporne prometnice dodala je kako se ona planira u sklopu budućeg stanja koje će se kasnije nadograđivati.

- Postojeći zavoj na cesti se može poboljšati, a po pitanju komunalne mreže mi ne možemo utjecati kao planeri - kazala je ona.

Inače, Grabac Nikolac je istaknula za vrijeme predstavljanja Prijedloga plana kako su u Komolcu predviđeni razni sadržaji poput oni industrijske namjene, uslužno-komunalno servisne zone kao i urbano područje i sportsko-rekreacijski sadržaji, zelene površine, šetnice... Planom je zahvaćeno i prometno planiranje koje se treba rekonstruirati i izgraditi, a dodala je kako je potrebno pojačati kapacitet telekomunikacijske mreže, zaštiti zonu krajobraza rijeke.

Propisane su i mjere za zaštitu tla, vode, erozije, a posebno se radilo na zaštiti od poplava u suradnji s Hrvatskim vodama.

Marina Stenek iz tvrtke Eko Invest po pitanju okoliša kazala je kako je svrha upozoriti koji su problemi pri provedbi plana.

- Dolina je prepoznata kao krajobrazno i kulturno dobro, a u samom obuhvatu UPU-a su prepoznate zaštićene zone, potvrđen je nalaz riječne kornjače na području Omble, kod Kaboge, i to bi moglo biti njihovo potencijalno stanište. Također, tu su problemi pri brojnim bujičnim plavljenjima kao i prekomjerna buka iz zone gradskog prijevoznika Libertasa.

Stenek je naglasila kako je propisano tridesetak mjera, a neke od najkritičnijih su zaštita vrijednog zemljišta, zona Kaboga koja bi trebala biti zona zelenila, uz rub Komolačkog polja bi se trebala smanjiti katnost građevina, zona Libertasa bi trebala biti zahvaćena akcijskim planom za smanjenje buke...

Pročelnica Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Jelena Lončarić istaknula je kako je plan kompleksan zbog infrastrukturnih problema poput neadekvatnih prometnica, odlagališta građevinskog otpada, potrebe za sanacijom komunalne zone...

A.Čakić

Popularni Članci