NA 'PRESSICI' SE I ZAPJEVALO Dubrovački simfonijski orkestar predstavio program 'Pattiere'

Autor: Vedran Salvia Autori fotografija: V.S.
Program Međunarodnog festivala opernih arija "Tino Pattiera" predstavljen je na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u Sponzi. Radi se o 12. izdanju ovog Festivala, koji će se otvoriti sutrašnjim koncertom u Kneževom dvoru, a koji će početi u 21.30 sati. Festival će trajati do 5. srpnja.

Festival se održava u organizaciji Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Grada Dubrovnika, Turističke zajednice Grada Dubrovnika u suradnji s Dubrovačkim vrtovima sunca.

- Svih ovih godina smo se trudili ići naprijed i ponuditi kvalitetu. Orkestar pravi vrlo kvalitetne festivale. Od svih bih izdvojio "Dubrovnik u pozno ljeto", "Tino Pattiera" i "Stradun Classic". Dubrovnik kao grad elitnog turizma koji ima najviše hotelskih kuća s visokim kategorijama treba i kvalitetne festivale. Mi pratimo i hrvatske umjetnike, već smo 2013. godine kad je Hrvatska pristupila EU imali koncert na kojem su nastupili umjetnici koji će nastupiti na ovom Festivalu. To su Ivan Josip Skender, Nikolina Pinko, Matija Meić. Tada smo to dobro procijenili. - naglasio je ravnatelj DSO-a Damir Milat, zahvalivši se Gradu Dubrovniku, TZ Grada Dubrovnika i Dubrovačkim vrtovima sunca.

Program je predstavio glavni dirigent DSO-a i glazbeni dirketor Festivala Marc Turdue. On je rekao kako će tu nastupiti sopranistice Katarzyna Holysz i Nikolina Pinko, mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović, tenori Domagoj Dorotić i Paulo Ferreira, baritoni Matija Meić i Melih Tepretmez, violinistica Đana Kahriman, pijanistica Stefani Grbić, hornist Toni Kursar...

Festival će početi talijanskim i hrvatskim arijama iz velikih opernih djela poput Verdijeve "Bal pod maskama" i "Trubadur", Puccinijeve "Tosca" i "Turandot", a potom i najpoznatije Zajčeve opere "Nikola Šubić Zrinski i Gotovčevih opera "Mila Gojsalića" i "Ero s onoga svijeta". Drugu noć Festivala, glazba odlazi u Dubrovčake vrtove sunca, dok će nešto intimniju atmosferu donijeti večer hrvatskih i njemačkih solo pjesama u kojoj će solisti istražiti romantični duh vremena kasnog 19. i ranog 20. stoljeća. Festival će završiti gala koncertom posvećenom Verdiju, koji će obuhvatiti njegovu cjelokupnu glazbenu karijeru.

Novinare je pozdravio i dirigent Ivan Josip Skender, koji je naglasio da mu je uvijek čast nastupati s DSO-om.

Pročelnica za kulturu Ana Hilje rekla je i da ovaj festival stavlja Dubrovnik na kulturnu kartu svijeta, zahvalivši se onima koji sudjeluju u organizaciji te poželjevši svima da uživaju u ovogodišnjem festivalu.

Direktorica TZ Grada Dubrovnika Romana Vlašić naglasila je kako se potvrdilo da se turizam i kultura upotpunjuju i žive zajedno u ovom gradu.

- Vjerujem da neće biti dovoljno mjesta u Kneževom dvoru da dođu svi koje će zanimati ove prekrasne arije. Program je zaista lijep, želim puno uspjeha i lijepe, pune koncerte. - dodala je Vlašić.

Voditeljica PR-a i marketinga Dubrovačkih vrtovima sunca Iva Svetac je rekla da su Vrtovi sunca ponosni partner i prijatelj DSO-a, dodavši da je velika čast da je DSO dio njihovog glazbenog ljetnog programa.

Ovom prilikom na "pressici" se i zapjevalo.  Naime, solitsti sa sutrašnjeg koncerta Nikolina Pinko i Domagoj Dorotić pod klavirskom pratnjom Stefani Grbić izveli su ariju "Domovini i Ljubav" Ivana pl. Zajca.

Popularni Članci