PRVI DONOSIMO! Ukidaju se žuti poništavači karata, smanjit će se gužve, pročitajte kakav sustav uvodi Libertas

Autor: Vedran Salvia Autori fotografija: Goran Mratinović
Velike promjene očekuju Libertas, odnosno sve putnike na linijama ovog gradskog prijevoznika. Naime, na sjednicu Gradskog vijeća koja će se održati u ponedjeljak uvrštena je i dopunska točka, kojom će se omogučiti Libertasu da moderniriza sustav naplate u samom autobusu.

Konkretno, na Gradsko vijeće tako ide Prijedlog odluke o davanju suglasnosti trgovačkom društvu Libertas Dubrovnik za sklapanje ugovora o dugoročnom kreditu na 5 godina za financiranje nadogradnje sustava naplate karata u prigradskom prometu i uvođenje ultra light kartice.  Radi se o kreditu Privredne banke Zagreb koji iznosi 2,6 milijuna kuna.

Investicija je to koja, kako piše u obrazloženju akta, za cilj ima nadograditi sustav naplate u javnom putničkom prijevozu i unaprijediti poslovanje. 

Sve to s ciljem "poboljšanja kvalitete usluge, tehničko-tehnološkoj modernizaciji, mogućnosti praćenja i najave vozila, povećanju orijentacije domicilnog pučanstva, turista i ostalih korisnika usluga na javni putnički prijevoz, time i povećanje fizičkog i financijskog prometa, smanjenju unutarnjih troškova, većoj protočnosti ulaska putnika u autobus".

Libertas je tako prihvatio ponudu tvrtke Smart transit GMBH, kojoj će isplatiti 2,3 milijuna kuna bez PDV-a za softver i 586 tisuća kuna bez PDV-a za blagajne s printerom. Radi se o iznosu od 2,9 milijuna kuna bez PDV-a. Razlika od 300 tisuća kuna bit će financirana vlastitim prihodima.

Glasnogovornik Libertasa Nikša Grljević pojasnio je za Dubrovački dnevnik što ove promjene znače.

- Uvode se Mifare ultralight kartice, s kojima će se postignuti primarno povećanje protočnosti ulaska putnika u autobus. Za razliku od sadašnjeg modela, tj. načina koji iziskuje otkucavanje kartice na principu njenog prolaska kroz stroj, nove kartice će biti obrađivane kao primjerice pokaz, te će se vrijeme obrade s nekih pet sekundi svesti na manje od sekunde. Tako će i žuti poništavači karata biti promijenjeni. - rekao je Grljević, dodajući kako se "uvođenje novog sustava očekuje do vršnog dijela sezone".

Popularni Članci