GLOBALNI LIDERI DRONOVA U GRADU Nisu igračke, mogu biti opasni, a u Dubrovniku imaju i posebnu sigurnosnu ulogu

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: A.Č.
U organizaciji DJI Technology Co., Ltd., jednog od svjetski najznačajnijih proizvođača profesionalnih i komercijalnih dronova, M San Grupe, Hrvatske kontrole zračne plovidbe i HGSS-a održana je prezentacijska radionica u Dubrovniku o razvojima i trendovima u industriji dronova te njihovoj upotrebi s naglaskom na akcije spašavanja.

Product manager za bespilotni program unutar M San Grupe i pilot instruktor Goran Bajči naglasio je kako je cilj današnjeg predavanja predstavljanje funkcioniranja dronova u svijetu žurnih službi, dok je direktor procesa integracije javne sigurnosti u sklopu DJI Technologya Romeo Durscher predstavio zašto se sve koriste dronovi te koje su njihove dobre strane i izazovi.

- Tehnologija se još uvijek istražuje i imamo puno toga za otkriti i naučiti, a zajedno možemo postaviti standarde kako iskoristiti ono što imamo. Svaki dan učimo kako se dronovi koriste u hitnim slučajevima što je jako uzbudljivo jer ne znamo sve odgovore, a puno smo odmakli od onoga što smo znali prije nekoliko godina - naznačio je Durscher.

Bajči je istaknuo kako je trening jako važan jer postoje neke stvari koje svaki pilot mora znati. 

- Imamo mnogo dronova u zraku koji nisu registrirani, a ima ljudi koji i ne znaju letjeti što nije samo problem Hrvatske već u cijeloj Europskoj uniji. Mi smo pokrenuli školu u kojoj educiramo korisnike pri prodaji dronova jer se većina nesreća dogodi zbog ljudske pogreške - pojasnio je Bajči koji je dao i nekoliko savjeta za letače. Naime, ako se osjećate loše jednostavno nemojte letjeti, a važne su i vremenske prilike što uvijek unaprijed treba provjeriti. Bajči je dodao kako prije svake upotrebe drona čovjek mora biti svjestan opasnosti.

- Poštujte zračni prostor jer dron nije igračka, on može napraviti ozbiljnu štetu. Važno je da se ponašate kao pilot - istaknuo je product manager za bespilotni program unutar M San Grupe i pilot instruktor Goran Bajči.

Ranko Vuica iz Hrvatske kontrole zračne plovidbe predstavio je primjer misije spašavanja u kojoj se koriste nove tehnologije koje nude bolji sustav.  

- Iz HSS-a su nam otvorili oči zbog potreba koje imaju. Na jednoj od prvih radionica pitao sam ljude što rade kada uzmu dron, a oni su rekli da pokušavaju doseći maksimalnu razinu leta zbog čega smo zabrinuti. Zbog toga bi piloti trebali imati teorijska, ali i praktična znanja i tek onda mogu letjeti, a letjelice prije toga trebaju biti registrirane. U zračnom prostoru postoje pravila i ako ne znate potencijalne opasnosti to može biti problem - naznačio je Vuica.

Pripadnik HGSS-a Filip Biočić zadužen za rad s dronovima kazao je kako ih oni koriste u brojnim operacijama, a naveo je primjer dubrovačkih HGSS-ovaca koji koriste dronove za provjeru stanja krovova na objektima koji se potencijalno mogu urušiti. 

- Stalno smišljamo nove načine za korištenje i razmišljamo kako stvoriti svoj dron jer oni imaju veliki potencijal. Svi skupa vježbamo i razmjenjujemo iskustva koja su korisna za stalno unapređenje - zaključio je Filip Biočić na prezentacijskoj radionici u Dubrovniku o razvojima i trendovima u industriji dronova.

Popularni Članci