ZAUSTAVLJAO SE PROMET, ZATVARALI PROZORI Podsjećamo na događaje koji su u Dubrovniku na noge digli policiju i uspostavili visoke mjere osiguranja

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: screenshot, Dubrovačka televizija/Dubrovački dnevnik, Goran Mratinović, screenshot, youtube, Dubrovačka televizija, Lucija Komaić
Summit od iznimne važnosti 'Kina+16' održan je u Dubrovniku od 11. do 13. travnja, a okupio je premijere iz 17 zemalja. U Dubrovnik je, između ostalih, došao i kineski premijer Li Kequiang koji je stigao s veličanstvenim Beoingom 747-800 što je ujedno i najveći zrakoplov koji je sletio u Čilipe. 

Zbog visokih mjera osiguranja, povremeno je dolazilo do prekidanja prometa na dubrovačkim prometnicama. U zračnoj luci i u gradu su se mogli vidjeti snajperisti, policije je bilo na svakom koraku, no zatvaranja samog Grada nije bilo i građani su mogli neometano prolaziti, pa čak i za vrijeme dočeka premijera od strane predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, župana Nikole Dobroslavića i gradonačelnika Mata Frankovića na Pločama. 

Goran Mratinović

Iako je riječ o najvažnijem diplomatskom događaju koji se ikada dogodio u Dubrovniku, grad je bio mjesto drugih vrlo važnih susreta koji su protekli uz visoke mjere osiguranja. Dubrovački dnevnik podsjeća na neka od njih. 

Posjet pape Ivana Pavla II. Dubrovniku

Papa Ivan Pavao II. stigao je u Dubrovnik 6. lipnja 2003. godine, a u zračnoj luci su ga dočekali tadašnji potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Goran Granić, tadašnja dubrovačka gradonačelnica Dubravka Šuica, tadašnji župan dubrovačko-neretvanski Ivan Šprlje, bivši načelnik Općine Konavle Luka Korda, bivši direktor Zračne luke Dubrovnik Tonči Peović i tadašnji dubrovački biskup Želimir Puljić.

Papa je stigao u papamobilu u luku Gruž, a putem od Konavala do Gruža svuda su ga dočekivali i mahali mu vjernici. Papu je dočekalo oko 60 tisuća hodočasnika, a ispred luke se okupilo oko 2 500 ukrašenih barki. Papa je tom prilikom kazao kako je s radošću stigao u 'stari i slavni Dubrovnik što stoji ponosan na svoju povijest i baštinu slobode, pravde i promaknuća općeg dobra'.

screenshot, youtube, Dubrovačka televizija

screenshot, YouTube, Dubrovačka televizija

U poslijepodnevnim satima papa Ivan Pavao II. je stigao na Stradun gdje su ga dočekali Dubrovčani i turisti gdje je pjevao Đani Maršan i zbor prvopričesnika. Kod zvonika je stajao natpis 'Hvala,  Sveti Oče' na hrvatskom i poljskom jeziku, a cijeli je Stradun bio ukrašen.

Dick Cheney u Dubrovniku 

Američki potpredsjednik Dick Cheney doputovao je u svibnju 2006. godine u Dubrovnik, a njegov je posjet bio jedan od najčuvanijih događaja u Dubrovniku. Cheney se u Dubrovniku sastao s tadašnjim predsjednikom Stjepanom Mesićem i tadašnjim premijerom Ivom Sanaderom, a sudjelovao je i na sastanku  Američko-Jadranske povelje s predsjednicima vlada Hrvatske, Makedonije i Albanije što je bio povod njegovog dolaska. U Zračnoj luci ga je dočekala tadašnja ministrica vanjskih poslova, a sadašnja hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Riječ je o događaju koji je popraćen neviđenim mjerama sigurnosti. Tako je zatvorena cijela prometnica od Zračne luke do Grada i hotela Palace gdje je Cheney odsjeo. Pripadnici specijalne i temeljne policije mogli su se vidjeti na svakih 100 metara. Sva parkirana vozila su uklonjena sa spomenutih područja, a s trase puta kojom je prošao američki dužnosnik uklonjene su kante za smeće, poštanski sandučići, zavareni su šahtovi. Građani su morali zatvoriti prozore svojih domova.

Brdo-Brijuni i Angela Merkel

Sastanak lidera Brdo-Brijuni procesa održan je u srpnju 2014. godine, a ključni trenutak je bio dolazak njemačke kancelarke Angele Merkel u Dubrovnik. 

Lucija Komaić

Merkel su u Dubrovniku dočekali predsjednik Ivo Josipović i slovenski predsjednik Borut Pahor, a u Dubrovnik su također stigli tadašnji europski visoki dužnosnici; predsjednik Albanije Bujar Nishani, tročlano predsjedništvo Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, Željko Komšić i Nebojša Radmanović, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjednica Kosova Atifete Jahjaga, predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov i Srbije Tomislav Nikolić.

Merkel su u Gradu dočekali i brojni građani, a ona se, vidno raspoložena, rukovala s njima. Također, mjere opreza su bile na razini, ali i prilično razumne kako ne bi patili ni građani, ni turisti koji su u visokoj sezoni boravili u Dubrovniku.

Susret hrvatske katoličke mladeži, travanj 2014. godine

Krajem travnja 2014. godine održan je Susret hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku što je dotad ujedno bio i najmasovniji susret katoličke mladeži u Hrvatskoj. U Dubrovnik je tom prilikom stiglo oko 35 tisuća mladih iz Hrvatske i dijaspore. 

Ivona Butjer

Sam susret otvorio je dubrovački biskup Mate Uzinić na Stradunu gdje se okupila brojna mladež, a raspoloženje nije pokvarilo ni kišno nevrijeme koje je tog dana zahvatilo Dubrovnik. Program je nastavljen i u gruškoj luci gdje je održano euhasirstijsko slavlje, a zbog posjeta katoličke mladeži bilo je zatvoren promet u dijelovima grada. Susret je protekao bez ijednog incidenta, mirno i dostojanstveno. 

Obljetnica oslobađanja juga Republike Hrvatske 

U listopadu 2017. godine bogatim programom je obilježena 25. obljetnica oslobađanja juga Republike Hrvatske, a u Dubrovnik su tom prilikom stigli predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Sabora Gordan Jandroković te ministar obrane Damir Krstičević. Građani su u gruškoj luci imali priliku obići taktičko-tehnički zbor s naoružanjem i vojnom opremom Oružanih snaga Republike Hrvatske, a tamo je održan i središnji događaj; svečano postrojavanje postrojbi Hrvatske vojske po uzoru na svečano postrojavanje 29. listopada 1992. godine.

Goran Mratinović 

Nad Dubrovnikom su akrobacije radila 'Krila Oluje', akro grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Dubrovački biskup Mate Uzinić predvodio je molitvu na padinama Srđa, a u Gradu su se održavali koncerti. Cijeli događaj protekao je uz visoko osiguranje od strane MUP-a. 

Od Dubrovnik Foruma do zasjedanja OESS-a

U Dubrovniku su se tijekom posljednjih godina održavali brojni sastanci i konferencije visokih dužnosnika među kojima je svakako Dubrovnik Forum, otprije poznat kao Croatia Summit odnosno Croatia Forum koji se održava od 2006. godine. Na svakom od njih su dužnosnike i sudionike čuvale visoke mjere osiguranja. 

Uz Dubrovnik Forum, u Dubrovniku su održani i drugi važni kongresi na kojima su nazočili visoki dužnosnici. Među njima je jesensko zasjedanje Parlamentarne skupštine OESS-a u listopadu 2011. godine na kojem je sudjelovalo više od 200 parlamentarnih zastupnika iz 49 zemalja članica. Dubrovnik je bio domaćin sastanku Predsjedništva i Biroa Parlamentarne skupštine Vijeća Europe u rujnu 2013. godine, sastanku predsjednika Vlada Republike Hrvatske, Republike Albanije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore u kolovozu 2014. godine, Ron Brown forumu u travnju 2011. godine kao i konferenciji predsjednika Parlamenata Jadransko-jonske inicijative u svibnju 2016. godine. 

Popularni Članci