'Zelena gradnja i obnova objekata može u startu biti nepristupačnija cijenom, a u konačnici je višestruko isplativija' (FOTO)

Autor: Alena Hadžić Autori fotografija: Goran Mratinović
Simpozij o zelenoj gradnji 'GREEN TALKS' pod nazivom Održiva gradnja, kulturna baština i nZEB, u organizaciji Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju održan je u vijećnici Grada Dubrovnika. :

Podršku je pružila gradska uprava kao i županija, a simpoziju su prisustvovali i zamjenik župana Joško Cebalo, zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić, Žana Baća iz Ministarstva kulture RH, Mato Mojaš iz DURA-e, Luko Srhoj iz RRA DUNEA, Marijana Butković Golub ispred Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja RH, Damir Mandić iz REA Sjever i Lea Đurović Ruso ispred Društva arhitekata Dubrovnik.

Govorilo se o najnovijoj nZEB zakonskoj regulativi i implementaciji na tržište, kao i tematika vezana uz financiranje energetske obnove zgrada kroz EU fondove, odrađeni i planirani projekti energetske obnove.

Tanja Marković, ispred Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, predstavila je isti te kazala što stoji iza pojma 'zelena gradnja'

"Kod nas se često puta 'zelena gradnja' poistovjećuje samo i isključivo s energetskom učinkovitošću, međutim to je puno širi pojam. Radi se i o pristupu energije, uštedama vode, dobrobiti svih stanovnika, cjeloživotnom ciklusu zgrada itd," pojasnila je Marković.

Zamjenik župana Cebalo kazao je kako zelena gradnja ima sve veći zamah u Europi i svijetu pa i kod nas.

"Ekološke inicijative u našem slučaju gradnje i kulturne baštine sastavni su dio naše svakodnevice te im je potrebno dati pažnju koju zaslužuju. Zelena gradnja i obnova objekata može u startu biti nepristupačnija cijenom, a u konačnici je višestruko isplativija. Ta svijest se polako, ali sigurno razvija u našem društvu. Dubrovačko-neretvanska županija kontinuirano radi na povećanju energetske učinkovitosti i korištenju obnovljivih izvora energije u svim sektorima, a prvenstveno kroz projekte informativnog karaktera s kojima se pokušava više osvijestiti građane te potaknuti na promjenu kroz različite programe za poticanje energetske učinkovitosti na području naše županije," naglasio je Cebalo te dodao da je Županija aktivna u tom podučju te da su uz pomoć EU fondova uložili milijun kuna u projekte energetske obnove javnih zgrada. 

Zamjenica gradonačelnika Tokić kazala je kako je Grad Dubrovnik prije dvije godine pionirski započeo prvi susret sa energetskim obnovama preko Osnovne škole Lapad.

"To je projekt koji smo uspješno završili prije par mjeseci, a financiran je iz EU fondova. Danas imamo odobrena sredstva za većinu javnih objekata na području Grada Dubrovnika te pripremljenu projektnu dokumentaciju za sve ostale projekte koji će se prijaviti na fond za zaštitu okoliša u budućem razdoblju. Naša vizija budućnosti je u novim objektima koji se planiraju, školama i vrtićima koji teže puno većoj energetskoj učinkovitosti. Naravno, energetska obnova zaštićenih objekata kojih u Gradu Dubrovniku imamo dosta," kzala je Tokić te spomenula i projekt u suradnji s Konzervatorskim odjelom, a to je obnova kotlovnice Kneževa dvora.

"Stara kotlovnica Kneževa dvora se mijenja novim sustavom koji koristi obnovljive izvore energije, koristi snagu mora, a projekt je u tijeku. Nadam se da će biti uspješno završen kroz par mjeseci," zaključila je Tokić.

Popularni Članci