Sveučilište od Grada traži 'socijalni' stan, dok se profesorski stanovi građeni na besplatnom zemljištu iznajmljuju na Booking.comu

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Aida Čakić/Portal Oko
Na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća koja će se održati 24. siječnja trebao bi se naći Prijedlog zaključka o sklapanju ugovora o najmu stana sa slobodno ugovorenom najamninom sa Sveučilištem u Dubrovniku.

Ako gradski vijećnici usvoje navedeni prijedlog, Sveučilište u Dubrovniku će na korištenje dobiti stan veličine 43,09 metara kvadratnih, u Ulici Stjepana Cvijića, a slobodno ugovorena najamnina iznosi 646,36 kuna na mjesečnoj razini. U prijevodu, 'socijalni stan' će po smiješno niskoj mjesečnoj cijeni najma koristiti netko od nastavnika, a većem dijelu njih su, kao što je poznato, plaće debelo iznad prosjeka.

„Općepoznato je da Sveučilište u Dubrovniku svakodnevno radi sa stalnim poteškoćama, od kojih je ključni problem nedostatak nastavnog kadra, koji nastaje kao posljedica nedostatka i skupoće smještajnih kapaciteta u Gradu Dubrovniku. Nastavnici koji imaju sve potrebne kompetencije za održavanje nastave, teško se odlučuju ostati raditi u Dubrovniku, obzirom da im je iznimno teško naći smještaj u našem gradu, te zbog toga odlaze u druge gradove,“ stoji u obrazloženju Prijedloga. Međutim, dovoljno je podsjetiti na seriju tekstova objavljenih na Dubrovačkom dnevniku pod zajedničkim nazivom 'Sveučilišni stanovi' kako bi se uvidjelo kako to baš i nije tako.

Kao što je Dubrovački dnevnik prvi pisao, Veleučilište u Dubrovniku, a potom njegov pravni sljednik Sveučilište u Dubrovniku, dugi niz godina u svom vlasništvu ima zemljište u Hladnici. Starim urbanističkim planovima na tom je mjestu bila predviđena gradnja studentskog doma, međutim, izmjenama GUP-a, nova lokacija za studentski dom spustila se nešto južnije, a spomenuto zemljište Sveučilišta u planove je ušlo kao stambena zona.

Nakon izmjena prostornih planova i nemogućnošću gradnje studentskog doma u Hladnici, Upravno vijeće tadašnjega Veleučilišta u Dubrovniku je 23. listopada 2002. godine donijelo Odluku o uvjetima za prijenos prava vlasništva zemljišta bez naknade pojedinim skupinama nastavnika. Drugim riječima rečeno, profesorima se besplatno ustupilo zemljište kako bi oni tamo gradili stanove.Pri tome je slučaj profesora Matka Bupića prigodom besplatne dodjele zemljišta od strane Sveučilišta bio posebno intrigantan.

Naime, Odluku o uvjetima za prijenos prava vlasništva zemljišta bez naknade pojedinim skupinama nastavnika donijelo je Upravno vijeće Veleučilišta u Dubrovniku 23. listopada 2002. godine, U to vrijeme Upravno vijeće činili su: dr. sc. Adam Benović, znanstveni savjetnik na Institutu za oceanografiju i ribarstvo u Splitu – Laboratorij Dubrovnik, predsjednik i članovi: dr. sc. Josip Lovrić, profesor emeritus na Veleučilištu u Dubrovniku, Mario Duić, dipl. iur., tajnik brodarskog poduzeća „Atlantska plovidba“ d.d. u Dubrovniku, Branko Negodić, dipl. ing., pročelnik Ureda za gospodarstvo Dubrovačko-neretvanske županije, Miho Baće, u ime Ministarstva znanosti i tehnologije, Matko Bupić, dipl. ing., u ime zaposlenika Veleučilišta u Dubrovniku i tadašnji rektor Veleučilišta, prof. dr. sc. Mateo Milković, bez prava glasa. Matko Bupić tako se našao u klasičnom sukobu interesa. Bio je član tijela koje je odlučivalo o dodjeli besplatnog zemljišta profesorima, a na kraju je i njemu besplatno dodijeljeno zemljište, odnosno mogućnost gradnje nekretnine po znatno povoljnijim uvjetima od prosječnog stanovnika Dubrovnika. Da bi cijela priča bila još apsurdnija, Matko Bupić dobio je besplatno zemljište od Sveučilišta, iako je u trenutku odluke tijela u kojem je bio član, imao nekretninu u svom vlasništvu, iako je jedan od glavnih uvjeta bio da izabrani profesori istu nemaju.

No, apsurdu ni tu nije kraj! Kao što je Dubrovački dnevnik već pisao, dio dubrovačkih profesora sa Sveučilišta u Dubrovniku, koji su od te institucije besplatno dobili zemljište za gradnju stanova, sada te stanove iznajmljuju turistima. Na Booking.comu, na adresi Josipa Kosora 36b, nije teško pronaći dva apartmana (za sada) koji se nude za najam gostiju. U visokoj sezoni noćenje u tim apartmanima dođe oko 100 eura.

Uz sve navedeno, postavlja se logičko pitanje je li Sveučilištu u Dubrovniku zaista potreban stan u Gružu koji će koristiti po cijeni od niti 650 kuna mjesečno, posebno kad je poznato kako brojne dubrovačke obitelji izdvajaju gotovo cijela primanja kako bi imali krov nad glavom, u Gradu u kojem je problem stanovanja ujedno i najveći problem.

Vezane vijesti:

-AFERA PROFESORSKI STANOVI Sveučilište besplatno profesorima dalo građevinsko zemljište na Hladnici, a mi ćemo im financirati dom

- Dubrovački profesori, koji su besplatno dobili zemljište u Hladnici, sada stanove iznajmljuju turistima

- AFERA SVEUČILIŠNI STANOVI Matko Bupić besplatno dobio zemljište, iako je imao nekretninu u svom vlasništvu!

Popularni Članci