NEPOVRATNO JE OTIŠAO JOŠ JEDAN ZELENI POJAS Zgradurina niče i na Gorici

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Famoznim izmjena GUP-a iz 2005. godine gradnja se dozvolila i na djelu zelenog pojasa na Gorici

Obrisi zgrade na putu za Goricu od strane Hladnice svakodnevno se povećavaju, i zauvijek brišu zeleni pojas po kojemu su Dubrovčani šetali kućne ljubimce i brali šparoge. Jedna zgrada na tom je mjestu već napravljena, dok se ova druga trenutno gradi.

Investitor i jedne i druge zgrade je tvrtka Paula d.o.o., na čelu s direktorom Željkom Brborom, koji je dubrovačkoj javnosti najpoznatiji po firmi Elektro Team, koja je sklopila ugovor s Gradom Dubrovnikom o održavanju javne rasvjete.

Brbora i njegova firma grade sve po zakonu, uredno im je izdana građevinska dozvola u skladu s GUP-om, koji na tom mjestu dozvoljava gradnju sukladno zoni S, odnosno zoni za stambenu gradnju, po kojoj veličina zgrade ne smije prelaziti 10 metara.

Iako u Dubrovniku ovaj komad parcele nikad u povijesti nije bio namijenjen gradnji (osim crkvice sv. Vlaha na brežuljku Gorice), dio tog bivšeg zelenog pojasa u prostorni plan kao građevinska zona, ušao je u onim famoznim izmjenama GUP-a iz 2005. godine, kada je bivša gradonačelnica Dubravka Šuica i tadašnje gradsko vijeće prebacilo mnoge zelene zone po Dubrovniku u građevinska zemljišta uključujući i ovu na Gorici (sjetimo se samo Babinog kuka i sv. Jakova). Detaljni plan uređenja Gorica – sjever donesen je na sjednici Gradskog vijeća, održanoj u travnju 2010. godine.

Za sada je, prema GUP-u, gradnja dozvoljena samo na potezu od prvih kuća na Gorici do ovih sada koje se grade, ali bojimo se da bi u budućnosti, netko mogao prenamijeniti u građevinsko područje i ostatak neizgrađenog zelenog pojasa na Gorici sve do crkvice.

Svjedoci smo da po Dubrovniku svakodnevno nestaju zelene zone nauštrb novih građevina i, ako se ovako nastavi, pitanje je dana kada će i posljednje zelenilo nestati u našoj okolini. Jednom kada uništimo zeleni pojas, više nema povratka na staro. Predsjednicu dubrovačkog Društva arhitekata Svjetlanu Jelavić Dean htjeli smo zamoliti za komentar nestajanja zelenih pojasa po gradu, ali nam se ispričala zbog obiteljske situacije.

Spomenimo da ostatak parcele na Gorici na kojemu je dozvoljena gradnja izmjenama GUP-a iz 2005. godine pripada samostanu Gospe od Milosrđa.

Maro Marušić

Slovo S na slici označava gdje je dozvoljena gradnja na Gorici izmjenama GUP-a iz 2005.

Popularni Članci