DODIJELJENE NAGRADE NAJBOLJIMA Ovo su laureati dubrovačkog sporta za 2023. godinu (FOTO)

Autor: Rafael Barkiđija Autori fotografija: Goran Mratinović/DD
U Studentskom domu je večeras održana tradicionalna dodjela nagrada za najsupješnije sportaše i kolektive u 2023. godini, u organizaciji Dubrovačkog saveza športova. 

Najbolja momčad u 2023. godini je VK Jug Adriatic osiguranje. Dubrovčani su u prošloj godini osvojili Regionalnu ligu i Kup, a u finalnoj seriji Prvenstva Hrvatske došli su do majstorice finala protiv Jadrana. Što se tiče Lige prvaka, u 2023. godini su došli do završnice, najboljih osam u Beogradu. Zbog svih navedenih rezultata i ne čudi što je za najboljeg trenera izabran Jugov trener prve momčadi, ali i šef struke, Vjekoslav Kobešćak.

No, najbolji sportaš ne dolazi iz redova vaterpola, već jedrenja. A to je Alec Cvinar, 26-godišnji Orsanov jedriličar, prošle je godine zauzeo visoko šesto mjesto na Svjetskom prvenstvu u klasi ILCA6 (ex. laser radial), koje se u srpnju održalo u Poljskoj. Da u sedmom plovu nije doživio diskvalifikaciju, mogao je biti vrlo blizu, ako ne i na pobjedničkom postolju. Nagradu su u njegovo ime preuzeli trener Marijan Pamukić i predsjednik kluba Denis Orlić.

Najbolja ekipa 2023. godine je Ženski košarkaški klub Ragusa. Dubrovkinje su u 2023. godini podignule treći uzastopni naslov prvakinja Hrvatske, ali i drugi naslov pobjednica Kupa Ružice Meglaj Rimac. Uz to su boje Dubrovnika branile i u Europi, natjecavši se u FIBA Eurokupu.

Najbolja sportašica za 2023. godinu je upravo članica Raguse, 30-godišnja Zmijavčanka Iva Todorić, koja već nekoliko sezona nastupa za Ragusu. Po učinku je uvijek u samom vrhu lige, a tako je bilo i 2023. godine, kada je bila MVP i u Kupu i u Prvenstvu. Nerijetko na utakmicama ostvari i trostruki učinak, a riječ je o polivalentnoj igračici, koja ulogama na terenu može „pokriti” i više pozicija.

Nagrada za međunarodne uspjehe pripala je Želju Perkoviću iz Karate kluba KakatoGoran Puligu iz Triatlon kluba Dubrovnika. 

DVIJE NAGRADE ZA ŽIVOTNO DJELO

Posebna priznanja Dubrovačkog saveza športova ove su godine pripala Željku Đapiću i Ivici Brekalu, za doprinose svemu napravljenom u dubrovačkom sportu.

U ime gospara Brekala obratio se Marinko Mikulandra, koji je istaknuo kako je ova posebna nagrada otišla u prave ruke. Ivica Brekalo je dugogodišnji djelatnik dubrovačkog športa.

U ime gospara Željka Đapića, kojem je nagrada dodijeljena posthumno, nagradu je preuzela Petra Đapić Caput. Uz ogroman pljesak u dvorani Studentskog doma. 

NA MLADIMA SVIJET OSTAJE

Prije navedenih nagrada, podijeljene su i one za najmlađe kategorije. Našli su se tu mladi sportaši iz dubrovačkog automobilizma, juda, badmintona, taekwondoa, karatea, plivanja, tenisa. 

Dodijeljene su i ekipne nagrade u mlađim uzrastima. Nagradu su osvojili juniori i mlađi juniori Juga, U-9 uzrast Košarkaškog kluba Dubrovnik, U-9 uzrast ŽKK Ragusa.

Popularni Članci