KAKO SE U DUBROVNIKU NEKOĆ IGRAO NOGOMET: Momčad imala 27 igrača, utakmica trajala 50 minuta

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Facebook stranica Marin Držić
Odigrano je polufinale Lige prvaka pa je zgodno saznati kakav se nogomet igrao u Držićevo vrijeme u Dubrovniku i Firenci, kolijevci renesansnog nogometa.

Jeste li znali kako je Dum Marin bio prvi koji je u književnosti spomenuo riječ "balun", a i u blizini Domina na crkvici Sv. Roka još od 1597. stoji natpis: "Pax vobis. Memento mori qui. ludetis pilla". [Mir s Vama. Sjetite se da ste smrtni vi koji se igrate loptom"].
Igre s loptom imaju svoj prapočetak u Firenci, koja se smatra kolijevkom renesansnog nogometa. Spominjući ovaj podatak, S.P.Novak navodi kako gabariti Ulice od Domina, gdje je bilo to provizorno dubrovačko igralište, potpuno odgovaraju dimenzijama firenstinskim nogometnim terenima te zaključuje, kako nije čudo što je druga najšira dubrovačka ulica, od Domina i iza Roka.
No,igra loptom Držićeva vremena malo je sličila nogometu koji je započeo u Firenci kao privatna igra dinastije Medici na trgu Santa Croce u prvoj polovici XVI. st. Igralište je bilo nešto manje nego današnje (172×82 firentinska lakta), odnosno cca 80x40 m. a momčad se sastojala od 27 igrača piramidalno postavljenih u dubinu svoje polovice igrališta. Zanimljivost je da je utakmica trajala ukupno 50 minuta, a nakon svakog postignutog gola mijenjale su se strane, objavljeno je na Facebook stranici Marin Držić

Popularni Članci