'U HNL-u je namješteno 18 utakmica!', Hrvatska policija znala

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Index.hr
Talijanska „Gazzetta dello sport“, od 380 namještenih utakmica koje je naveo Europol, čak 18 ih je u Hrvatskoj. Novije informacije kažu kako je hrvatska policija imala saznanja o ilegalnim radnjama.

Mađarski, slovenski i finski predstavnici policije u ponedjeljak su u Haagu na pozornicu izašli uz čelnika Europola Wainwrighta koji je otkrio svijetu istinu o gotovo 700 sumnjivih utakmica diljem svijeta, od kojih za polovicu imaju dokaze o pokušaju namještanja, prenosi Jutarnji list.

Iz HNS-a je potvrđeno kako nije zaprimljena nikakva informaciju o namještenim utakmicama u HNL-u, no Hrvatska je već odavno na popisu "rizičnih" zemalja po pitanju namještanja utakmica.

Čini se i da je hrvatska policija imala saznanja o namještenim utakmicama u HNL-u, u svrhu profita na kladionicama. Jutarnji list doznaje da se u tom konkretnom slučaju iz 2001. godine spominju braća Šapina, koji će i desetak godina kasnije sačuvati reputaciju predvodnika "kladioničarske mafije" od Balkana, preko Berlina, sve do Azije. To je zanimljiv detalj, jedan od mnogih koji izviru iz Europolovih spisa. U njima se, prema dostupnim informacijama, spominju i "tri viđenija pripadnika krim miljea istočne Slavonije, jedan tada već bivši nogometaš Dinama, poduzetnik iz Srbije te jedan nogometni sudac. Ta je ekipa, prema policijskim izvorima, u kladionici na Cipru podignula 2,8 milijuna eura, kladeći se na broj žutih kartona podijeljenih na spornoj utakmici iz sezone 2000/01. Novac su podijelili u Berlinu i investirali ga u daljnje poslove.

Jedan od zamjenika ravnatelja USKOK-a bio je proteklog mjeseca na sastanku u Rimu, gdje je Europolu dostavio podatke koje je prikupila hrvatska policija. Zauzvrat nisu dobili puno podataka o novoj istrazi, no poznato je da je USKOK od njemačke policije uoči "Offsidea" dobio podatke koji su upućivali na puno jače figure hrvatskog nogometa negoli je to Mario Čižmek i ostala "ofsajd" ekipa s dna tablice HNL-a. USKOK je neke od njih prisluškivao, piše Jutarnji, ali nije snimio inkriminirajući materijal. Prisluškivano je i 12 nogometnih sudaca te dva povjerenika za suđenje, također bez rezultata. Dvije godine kasnije, s lisicama na rukama našli su se Željko Širić i Stjepan Djedović.

Popularni Članci