Bivši direktor ACI-ja iz Dubrovnika i dubrovačka poduzetnica osuđeni na uvjetne kazne zatvora

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Anto Violić i Jelena di Ceglie dobili su uvjetne kazne zatvora

Krivi su! – konstatirala je jučer sutkinja Ika Šarić u raspravnoj dvorani riječkog Županijskog suda, objavljujući presudu 56-godišnjem Anti Violiću iz Dubrovnika, bivšem direktoru ACI-ja, i 40-godišnjoj Jeleni di Ceglie, poduzetnici iz Dubrovnika, optuženima za makinacije kojima su fiktivnim računima iz ACI-ja ilegalno izvučene oko 222 tisuće kuna u korist privatne tvrtke dubrovačke poduzetnice, piše Novi list.

Obama okrivljenima sudsko je vijeće izreklo uvjetne kazne zatvora. Bivšem čelnom čovjeku opatijske tvrtke s lancem marina na Jadranu Anti Violiću izrečena je uvjetna kazna od osam mjeseci zatvora zbog kaznenog djela zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, dok je dubrovačkoj poduzetnici odrezana kazna od deset mjeseci zatvora, zbog poticanja Violića na to kazneno djelo i krivotvorenja službene isprave. Kazne im se neće izvršiti ukoliko u roku od dvije godine ne počine novo kazneno djelo.

Tvrtki ACI dosuđen je imovinsko-pravni zahtjev pa će, postane li presuda pravomoćna, dvoje osuđenih biti dužno solidarno platiti iznos od 222,4 tisuće kuna, na ime štete pričinjene firmi s lancem marina.

Violića je optužnica riječkog Županijskog državnog odvjetnika teretila da je 2009. godine, kao direktor ACI-ja, odobrio isplatu 222,4 tisuće kuna u korist dubrovačke tvrtke Imago, u kojoj je Jelena di Ceglie bila osnivač i direktor, iako nije bilo temelja za tu isplatu. Di Ceglie je u razdoblju od travnja do kolovoza 2009. godine dostavila na naplatu ACI-ju četiri računa za »pružanje usluge savjetovanja i promidžbe južnog Jadrana«, mada je znala da njena tvrtka nije obavila nikakve usluge, tvrdilo je tužiteljstvo, a sud prihvatio. Violić je, postupajući na traženje Jelene di Ceglie, ne vodeći poslove ACI-ja pozornošću urednog i savjesnog gospodarstvenika, svojim potpisom odobrio isplatu, iako je bio svjestan da usluge navedene u računima nisu ni naručene od ACI-ja, pa prema tome ni izvršene, niti je sklopljen ugovor o tome.

– Nisu prihvatljive tvrdnje obrane da je plaćena usluga obavljena. Dokazi provedeni na glavnoj raspravi ukazuju da posao nije obavljen i da je ACI obavio isplatu koju nije trebao. Zašto je Anto Violić odobrio isplatu, znaju samo on i drugooptužena – konstatirala je u obrazloženju presude sutkinja Ika Šarić.

Žalbu na presudu najavile su jučer i optužba i obrana, pa će na kraju arbitrirati Vrhovni sud.

Što je Violić rekao u svojoj obrani i druge pojedinosti čitajte na Novom listu.

Popularni Članci