DAO MU STAN, TVRTKU, NOVAC Za što se sve tereti Grubišića

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Dubrovački poduzetnik Dragan Grubišić uhićen je jučer te je uz policijsku pratnju danas doveden na saslušanje pred suca istrage gdje mu je određen istražni zatvor. Grubišić je osumnjičen za više kaznenih djela iznude i lihvarskih ugovora, a sve to na štetu dvojice poduzetnika u dobi od 62 i 67 godina.

Kako su iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske objavili u svom priopćenju, muškarci su oštećeni u ukupnom iznosu od oko 5,3 milijuna kuna. Prema neslužbenim informacijama s kojima raspolaže Dubrovački dnevnik, radilo se tu o poduzetnicima koji su se u nekom trenutku našli u nepovoljnoj financijskoj i poslovnoj situaciji te se zatražili pozajmice. No, njihov dug se u vrlo kratkom vremenu višestruko uvećao.

NIJE ZNAO KAKO ISPLATITI NOVAC PA PRODAO TVRTKU

Po pitanju ovog slučaja sve više detalja isplivava u javnost pa tako i okolnosti do kojih je, navodno, došlo do iznuda. Prema neslužbenim informacijama s kojima raspolaže Dubrovački dnevnik, Grubišić i prvooštećenik (62) su, u ime poznanstva preko roditelja, ušli u kupnju zemljišta na jednom hrvatskom otoku. Radi se o poljoprivrednom zemljištu, a navodno su oni imali saznanja kako će ono putem GUP-a biti prenamijenjeno u građevinsko te će se njegova vrijednost, očekivano, višestruko povećati.

No, stvari ipak nisu išle po planu. Postupak se oduljio, a Grubišić je, prema neslužbenim informacijama s kojima raspolaže Dubrovački dnevnik, postao nestrpljiv po tom pitanju. Tako je, navodno, od oštećenog počeo potraživati nepostojeći dug, i to u visini iznosa u kojem bi zemljište vrijedilo nakon prenamjene u građevinsko. Neslužbeno, radi se o višestruko većem iznosu no što je bio početni ulog. Oštećeni poduzetnik je uslijed pritisaka popustio te je prodao tvrtku koju ima u svom posjedu i dao mu taj novac, no tu priča koja je počela još 2005. godine i koja je trajala donedavno ipak nije završila.

UZEO MU STAN, ALI NI TO NIJE BIO KRAJ

Prema neslužbenim informacijama s kojima raspolaže Dubrovački dnevnik, Grubišić se ponovno obratio oštećeniku te ovaj put od njega traži financijsku pomoć, a ovaj mu daje određenu svotu novca. I dok oštećenik smatra kako se tu radi o pozajmici, Grubišić navodno tu svotu novca tretira kao nadoplatu duga za kojeg smatra kako mu ga oštećenik do kraja nije isplatio.

Priča se dalje komplicira nakon što je oštećenik, nakon izvjesnog vremena, navodno zatražio Grubišića da mu vrati dio tog duga tj. da mu vrati novac koji mu je pozajmio pa mu Grubišić tu isplaćuje novčani iznos od nekoliko desetaka tisuća eura. I dok oštećenik smatra kako mu je Grubišić zapravo vratio dug, Grubišić novac navodno tretira kao novi dug s kamatama koji je narastao na nekoliko stotina tisuća eura. Grubišića se tereti kako je u tom razdoblju upućivao i teške prijetnje oštećeniku, uslijed čega mu ovaj ustupa svoj stan. Prema neslužbenim informacijama, potraživanja nisu prestala ni nakon toga te se ukupan iznos u ovom slučaju popeo na oko pet milijuna kuna, za koliko se Grubišić tereti kako je oštetio poduzetnika.

„Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena sumnja da je osumnjičeni u razdoblju od 2005. do 2020. godine, u namjeri da sebi pribavi znatnu protupravnu imovinsku korist, vršio kontinuirani pritisak prema oštećenom 62-godišnjaku, s kojim je prethodno imao poslovni odnos, da mu na osnovu nepostojećeg duga, odnosno nepostojeće očekivane dobiti spomenutog poslovnog odnosa, isplati 250 tisuća eura, zbog čega je oštećeni bio prisiljen prodati dio svoje imovine kako bi navedeni dug isplatio. Također je utvrđeno da je spomenutom oštećeniku izravno prijetio smrću pokušavajući ga na taj način prisiliti da na štetu svoje imovine isplati dugovanja osumnjičenika prema trećim osobama. Nadalje, kriminalističkim istraživanjem je također utvrđeno da je osumnjičeni oštećenom 62-godišnjaku tijekom 2009. godine posudio novčani iznos od 80 tisuća eura, obračunavajući mu pri tom nesrazmjernu kamatu po kojoj je iznos duga 2011. godine dosegnuo iznos od 354 tisuće eura, zbog čega je oštećeni bio primoran predati mu na korištenje svoju nekretninu u koju se osumnjičenik uselio,“ stoji u priopćenju Policijske uprave dubrovačko-neretvanske vezano uz ovaj slučaj.

POBJEGAO IZ ZEMLJE, NIJE IMAO KAKO PLATITI KAMATE 

U drugom slučaju, oštećenik (67) je bio primoran napustiti Hrvatsku, navodno zbog potraživanja od strane Grubišića. Prema neslužbenim informacijama s kojima raspolaže Dubrovački dnevnik, u ovom se slučaju Grubišića tereti za sklapanje 'klasičnog lihvarskog ugovora'. Oštećeni muškarac je godinama uredno poslovao kao poduzetnik, bez dugova prema državi ili prema trećim osobama. No, prije dvije godine je, zbog odljeva radnika, ali i dugovanja od strane trećih osoba prema njemu, imao većih problema u poslovanju. Navodno, nije mogao podići kredit te je pozajmio novac kod Grubišića, uvjeren kako će nakon mjesec ili dva vratiti novac.

Kako bi riješio svoje financijske probleme i kako bi isplatio dug, čak je i jedan član njegove obitelji podigao kredit, navodno kako bi vratio glavnicu, no ona se ipak naposljetku udvostručila.

„U odnosu na oštećenog 67-godišnjaka kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je osumnjičeni 57-godišnjak u vremenskom razdoblju od 2018. do 2020. godine, u više navrata, iskorištavajući financijske poteškoće, lakomislenost i naivnost oštećenog, istome posudio novčani iznos od najmanje 78 tisuća eura, uz nesrazmjernu kamatu, na osnovu koje mu je oštećeni isplatio najmanje 38.400,00 eura, ali je unatoč plaćenoj kamati, njegov dug i dalje rastao pa je oštećeni zbog nemogućnosti vraćanja duga i straha od osumnjičenika bio prisiljen napustiti Republiku Hrvatsku,“ stoji u priopćenju Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.

IZ POLICIJE PORUČILI ŽRTVAMA: JAVITE SE S PUNIM POVJERENJEM!

Sve navedeno stavlja se na teren dubrovačkom poduzetniku Draganu Grubišiću, no vrijedi spomenuti kako se radi o sumnji na počinjenje kaznenih djela, a ne na osudi osobe. Drugim riječima, iako postoji sumnja, Grubišiću se u ovoj fazi nije dokazala krivnja po navedenim djelima niti su one dokazane na sudu.

No, vrijedi spomenuti kako je Policijska uprava dubrovačko-neretvanska danas pozvala sve one koji su žrtve lihvarskih ugovora da im se obrate s punim povjerenjem, ali i kako bi se ovakvi i slični slučajevi uspješno riješili. „Koristimo ovu priliku da pozovemo eventualne žrtve ovakvih i sličnih kaznenih djela da se s punim povjerenjem jave policiji,“ zadnja je rečenica njihovog priopćenja. To je posebno važno u vremenu korona-krize kad brojni poduzetnici zapadaju u probleme i kada postoji realna šansa da dio njih posegne za pomoći u vidu pozajmica, u pravilu s izrazito nesrazmjernim kamatama. U pravilu se tu radi o rupama bez dna i situacijama iz kojih je gotovo nemoguće izaći s obzirom na to kako pozajmljeni iznos u vrlo kratkom vremenu višestruko raste te je obraćanje policiji zapravo jedino rješenje kojom se takvoj praksi može stati na kraj. 

Popularni Članci