VELIKI POŽAR: Evakuiran Trstenik, gori u Ponikvama, nema električne energije, poteškoće u komunikaciji (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: , Čitatelj, Nikša Lujo/HTV, Goran Cvjetinović, čitatelj, DD
Veliki požar planuo je sinoć oko 23 sata pokraj mjesta Pijavičino na poluotoku Pelješcu. Vatra se nošena jakim vjetrom približila kućama, a stanovnici mjesta Trstenik u noći su evakuirani. 

Zrakoplovi Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH iz sastava 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO, dva Canadaira CL-415, dva Airtractora AT-802 A Fire Boss te jedan helikopter Mi-8 MTV od jutros u 6 sati sudjeluju u akciji gašenja požara u Smokvici na otoku Korčuli.


Zbog požara na lokaciji Potomje na poluotoku Pelješcu dio zračnih snaga je preusmjeren na ovo požarište tako da u Smokvici djeluje jedan Airtarctor i helikopter Mi-8 MTV dok su na Pelješcu dva Canadaira i jedan Airtractor, izvijestili su iz MORH-a.

Požar je osim vinarije Grgić, zahvatio i dalekovode pa je došlo do prekida u opskrbi električnom enegrijom. 

Hrvatski telekom (HT) objavio je  kako  zbog požara koji su izbili na Pelješcu i Korčuli očekuju poteškoće u telekomunikacijskom prometu na tim područjima, a zbog požara na Korčuli, gdje je oštećen svjetlovodni kabel, trenutačno je u prekidu telekomunikacijski promet na području Lastova.

Simović: Ovo je pakao!

'Pravi je pakao na Pelješcu, požari su još aktivni. Ovo je područje guste borove šuma. Vatrogasci iz cijele županije su tu, a pomažu nam i kolege iz Splitsko-dalmatinske županije. Umor je velik, ali ne damo se!,' kazao je Županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović

Nove infromacije govore kako je obranjen Trstenik, ali borba s vatrenom stihijom još traje u Brni, a ugrožene su i kuće u Pijavičinu. 

Još od ranih jutarnjih sati, pripadnici vatrogasnih i policijskih postrojbi evakuirali su stanovnike vatrom okruženog Trstenika, a prema dostupnim informacijama smješteni su u prostore Osnovne škole u Janjini. 

Gori gusta borova šuma u duljini od dva kilometra, a unatoč naporima vatrogasaca vatra se oko tri sata ujutro približila kućama u Trsteniku, koji je gotovo u potpunosti morao biti evakuiran.

Osim Trstenika gori i u Ponikvama, dok je na Korčuli zabilježeno nekoliko manjih požara. 

7:00 Priopćenje Stožera za zaštitu i spašavanje

Zamjenik župana i načelnik Stožera zaštite i spašavanja Dubrovačko-neretvanske županije Davorko Obuljen i pročelnica Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Dubrovnik Ana Kordić, nakon sinoćnje sjednice Stožera zaštite i spašavanja, obilaze  područje Pelješca zahvaćeno požarom. Pripadnici vatrogasnih i policijskih postrojbi u ranim su jutarnjim satima evakuirali stanovništvo vatrom opkoljenog Trstenika.   Prema informacijama načelnika Općine Janjina Vlatka Mratovića smješteni su u zgradi Osnovne škole u Janjini i trenutačno imaju sve što je potrebno.

 Kako je izvijestio županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simoviću požaru na Korčuli izgorjelo je  više od 500 hektara, a u njegovu gašenju sudjeluje oko 200 vatrogasaca pripadnika svih vatrogasnih postrojbi s područja Dubrovačko-neretvanske županije te Državnih vatrogasnih intervencijiskih postrojbi iz Zadra, Šibenika i Splita. Požar su gasila i tri protupožarna zrakoplova kanadera koji će s gašenjem požara nastaviti i danas. Zbog toga je na predjelu južnog dijela otoka Korčule, od pozicije Vrhovnjak do Zavalatice Lučka kapetanija Dubrovnik nautičarima uputila obavijest o sigurnosti plovidbe koja vrijedi do opoziva. Tijekom noći na Korčuli je izbilonekoliko manjih požara koji su lokalizirani te požar u Ponikvama na Pelješcu koji još nije pod nadzorom gasitelja.

 Na terenu se i dalje nalaze članovi Stožera zaštite i spašavanja Dubrovačko-neretvanske županije koji će, nakon dolaska ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadrana Perinića i zajedničkog obilaska terena, održati sjednicu Stožera.

Popularni Članci