PODIGNUTA OPTUŽNICA Prema uputama unuka provalili u kuću u Opuzenu, zavezali babu, pokupili 60 tisuća dolara i dragocjenosti, a dvojica uspjela pobjeći i preko granice

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku podiglo je optužnicu protiv četiri osobe, od kojih su tri u svibnju prošle godine opljačkale kuću u Opuzenu, kao i unuka vlasnice kuće, koji je otkrio detalje kako i kada u kuću provaliti.

Kako stoji u optužnici, trojica mladića, u dogovoru s još jednom, sada pokojnom osobom, oko 1 i 30 upali su u kuću, nakon dogovora s unukom koji im je opisao dnevni raspored bake i naveo im da u kući ima novca i druge vrijednosti.

Trojica okrivljenika stigla su iz Bosne i Hercegovine u Opuzen, susreli se s preminulim, koji im je objasnio gdje se nalazi kuća i kako će ući u kuću, kao gdje se nalaze novac i druge vrijednosti. Jedan je ostao u automobilu i pazio da netko ne naiđe, dok su druga dva okrivljenika pošli do stražnje strane kuće, podesnim predmetom otvorili klizni aluminijski prozor, ušli u kuću te krenuli "u pohod". 

Tako su s ormarića uzeli 3000 eura, pri čemu su probudili vlasnicu kuće, koja je počela vikati. Potom su nasilnim guranjem otvorili zaključana vrata njene spavaće sobe, oči joj poprskali "pepper sprejom", oborili je na pod te joj na glavu, ruke i noge stavili samoljepljivu traku i po njoj bacali pokrivače. 

Potom su nastavili skupljati stvari po sobi, pa su tako prisvojili tri zlatna lančića, jednu deblju mušku ogrlicu, dvostruki ženski lančić, jednu žensku ogrlicu i tri zlatna prstena, nakon čega su pošli u drugu spavaću sobu i uzeli i za sebe zadržali 65.000 američkih dolara, koji su bili vlasništvo kćeri opljačkane žene, a novac i vrijednosti su međusobno podijelili. 

Unuka se pak tereti da je točno neutvrđenog dana 2022. godine već spomenutom pokojniku otkrio detalje o rutini svoje bake, nakon čega je on u njenom odsustvu ušao u kuću sa stražnje strane te prisvojio 1000 kuna iz muškog novčanika na koji je naišao, kao i 30 000 kuna iz blagovaonice s kuhinjskog stola, još tri muška sata, fotoaparat...

Zbog toga se unuku, kao i jednom od okrivljenika, predlaže produljiti istražni zatvor, dok se dvojici predlaže suditi u odsutnosti. 

Naime, riječ je o državljanima Bosne i Hercegovine, gdje i prebivaju, a nisu dostupni pravosudnim tijelima Republike Hrvatske. S obzirom na to, Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku je 12. ožujka 2024. izdalo Europske uhidbene naloge protiv okrivljenih, a 11. ožujka 2024. naložilo je i izdavanje međunarodne tjeralice protiv njih. Predlaže im se suditi u odsutnosti, budući da su oni strani državljani, koji nisu dostupni pravosudnim tijelima Republike Hrvatske, a s obzirom da je kazneno djelo počinjeno beskrupulozno, u noći, na štetu oštećenice koja je u poznoj dobi, očito je da postoje važni razlozi da im se sudi, navedeno je u optužnici. 

Popularni Članci