PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG VILE NA ŠIPANU Bivša gradonačelnica muljala s liftom, platio ga Putinov maser

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: www.portal-ostro.hr
Osječko županijsko državno odvjetništvo podignulo je optužnicu protiv bivše zagrebačke gradonačelnice Vlaste Pavić (66) te njezinih poslovnih suradnica Ive Franekić (53) i Marjane Leinart (78).

Optužnica je podignuta zbog makinacija s tvrtkom Mikado koju je osnovao Konstantin Veniaminovič Gološčapov, u javnosti poznat kao bivši maser Vladimira Putina, koji je naumio ulagati u hrvatski turizam. Prije 15 godina odlučio je kupiti zapušteni kompleks Katino na otoku Šipanu, no prevaren je. Preko odvjetnika je još 2016. godine podnio kaznenu prijavu na temelju koje je, nakon sedam godina izvida i istrage, krajem veljače podignuta optužnica, piše Index.

U njoj se bivšu gradonačelnicu Vlastu Pavić tereti da je u razdoblju od ožujka 2012. do studenoga 2015. godine, u Zagrebu, po prethodnom dogovoru, kao voditeljica tvrtke Mikado, na temelju specijalne punomoći od 5. svibnja 2011., s drugookrivljenom Ivom Franekić, u nakani da sebi i Milki Pavić pribavi veliku nepripadnu materijalnu dobit, a trećeokrivljenoj Marjani Leinert i Konstantinu Veniaminoviču Gološčapovu nepripadnu materijalnu dobit, muljala s tom firmom.

Vlastu Pavić se tereti da je ugovarala i organizirala, a Ivu Franekić da je organizirala i nalagala računovodstvu društva da se na teret firme Mikado iz Zagreba kupuju robe i plaćaju usluge te odobravala plaćanje tih roba i usluga, koje su potom isporučivane i obavljane drugim osobama, pri čemu su nabava i plaćanje istih u poslovnoj dokumentaciji TD Mikado neistinito navedeni kao trošak radova i opreme u objektu Katino na Šipanu.

Bivša gradonačelnica instalirala rampu za invalidska kolica u kući svoje majke, sve platila firma

U optužnici se navodi da je Franekić u ime tvrtke 2012. godine ugovorila projektiranje, isporuku i montažu 4 dizala na objektu Katino, a Pavić dogovorila da se umjesto jednoga dizala za objekt Katino isporuči jedna podizna platforma invalidskih kolica za kosi transport. Potom je Franekić aneksom stornirala isporuku jednog naručenog dizala te istovremeno ugovorila isporuku podizne platforme invalidskih kolica za kosi transport u vrijednosti 95.000 kuna. Pritom je s firmom ThyssenKrupp dizala dogovorila da se podizna platforma ugradi u kuću na adresi na zagrebačkom Ksaveru u vlasništvu Milke Pavić, majke Vlaste Pavić.

Nadalje, nakon što je u listopadu 2021. godine bivša gradonačelnica od firme Novi oblik naručila trosjed, dvosjed, fotelju i tabure ukupne vrijednosti 44.293,80 kuna, za opremanje kuće Konstantina Veniaminoviča Gološčapova u naselju Blato u Zagrebu, koji je i isporučen u tu kuću, Iva Franekić je naložila i odobrila djelatnicima računovodstva da se na teret firme Mikado plati navedeni namještaj, što je i učinjeno. Konstantinu Veniaminoviču Gološčapovu, navodi se, time je pribavljena protupravna imovinska korist u iznosu od 44.293,80 kuna.

Ona i poslovna partnerica rekonstruirale privatne stanove

Vlasta Pavić je, navodi se dalje u optužnici, 2013. godine of firme Mešić Com naručila radove na rekonstrukciji privatnih stanova u njenom vlasništvu te stanova kojima se koristi Iva Franekić te je firma Mešić Com posredstvom forme Winokurow, u kojoj je Vlasta Pavić tada bila direktorica, ispostavila Mikadu račun koji je glasio na radove ugradnje plivajućeg cementa u sklopu projekta Katino na otoku Šipanu, iako svjesne da isti radovi nikad nisu bili niti ugovoreni niti obavljeni u sklopu projekta na Šipanu. 

Iva Franekić je, navodi se, naložila i odobrila djelatnicima računovodstva firme Mikado da se plati neistiniti račun od 600.000 kuna, čime su zapravo plaćeni radovi na rekonstrukciji stanova u Zagrebu - jednog na Ksaveru u vlasništvu Vlaste Pavić te dva stana u centru Zagreba kojima se koristi Franekić.

Time su Pavić i Franekić, kaže se u optužnici, pribavile protupravnu imovinsku korist u iznosu od 600.000 kuna, a Mikado je oštećen za 739.293,80 kuna, u protuvrijednosti 98.121,15 eura.

Kupljena i kuhinja

Tu nije bio kraj. U optužnici stoji i da je prvookrivljena Pavić, na traženje trećeokrivljene Marjane Leinert, ugovorila da se na teret firme Mikado od firme Dan studio naruči DanKüchen kuhinja Granada, ukupne vrijednosti 21.853,04 kune te isporuči u kuću Marjane Leinert na zagrebačkim Mlinovima, a računovodstvu Mikada da tu kuhinju i plati, što je i učinjeno. Time je, navodi se, Mikado oštećen za ukupan iznos od 761.146,84 kuna, u protuvrijednosti 101.021,55 eura. 

Prvookrivljene Vlastu Pavić i Ivu Franekić tereti se za kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju opisano u čl. 246. st. 2. u vezi sa st. 1. KZ/11, a kažnjivo po čl. 246. st. 2. KZ/11 i krivotvorenja službene ili poslovne isprave opisano i kažnjivo po čl. 279. st. 2. KZ/11. Marjana Leinert optužena je za kazneno djelo poticanja na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju opisano i kažnjivo po čl. 246. st. 1. u vezi s čl. 37. st. 1. KZ/11.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE

Popularni Članci