SPRIJEČENA VELIKA PLJAČKA Pomno isplanirali nezapamćeno razbojništvo, policija otkrila detalje (VIDEO)

Autor: Ivona Butjer Mratinović
U policijskoj upravi dubrovačko-neretvanske županije održana je konferencija za medije o akciji 'Bonita' prilikom koje su uhićene četiri osobe, od kojih je jedna i policijski službenik, u sklopu akcije Bonita. 

Prema riječima načelnika Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Tonćija Radibratovića, najmanje je sedam počinitelja, četiri su uhvaćena, dok ih je troje u bijegu te nisu s područja Republike Hrvatske. Naime, oni su nabavili nacrte, sredstva izvršenja, podijeljene su uloge, a uhićeni policajac je trebao u vrijeme pljačke pljačkašima davati službene informacije koje bi dobio.

Obavijest je primljena u ožujku ove godine o pripremi razbojništva uz vatreno oružje. Krajem ožujka krenula je operativna akcija 'Bonita' u sklopu koje su dobivene informacije o krijumčarenju i preprodaju kokaina, kao i to da je u tijeku prikupljanje novca za nabavu veće količine spomenute droge namijenjene dubrovačkom tržištu.

'Kroz mnogobrojne aktivnosti pri kraju travnja utvrđeno je da je planiranje ovog teškog kaznenog djela u završnoj fazi i da se očekuje izvršenje. U Konavlima su planirali spaliti odjeću i rekvizite te se prebaciti u Crnu Goru, a u tome bi im pomogao policajac koji bi im prosljeđivao informacije koje bi dobivao kao službena osoba i koji je također uhićen,' kazao je Radibratović te iskazao zadovoljstvo izvršenim proaktivnim planom, budući da bi počinitelje bilo jako teško naći. Izvršenje se trebalo dogoditi ovih dana, i to u vrijeme kad je u Pošti najviše novca i kada stižu mirovine. 

Voditelj Odjela kriminaliteta droga ove PU Hrvoje Neusidl kazao je nešto više o samom izvršenju plana. 

'Ja ne pamtim  da se ikada nešto ovako planiralo na području naše Županije, a da je realizirana, bila bi najveća na području RH. U ožujku smo samo znali da jedan naš službenik planira počiniti pljačku, no nismo znali detalje ni koja je meta u pitanju. Sada smo uspjeli identificirati četiri osobe. Za preostale tri pretpostavljamo kako su iz susjednih zemalja. Njihov plan je išao do tih detalja da je bila predviđena uporaba vatrenog oružja. Pošta je bila meta, gdje se nalazi naoružani zaštitar, pa zaključite do čega bi to dovelo. Nažalost, u cijelu priču je uključen i policijski službenik koji im je trebao pomoći da najbezbolnije izađu iz grada, a pravac kretanja je bila Crna Gora. Osim toga, jedna od uhićenih osoba je i djelatnik pošte, pa bi, da je isto i realizirano, trajalo svega dvije ili tri minute,' izjavio je. 

Voditelj Službe kriminalističke policije Đuro Đurković izjavio je kako je u posljednjih nekoliko godina u padu PU poduzela niz preventivnih akcija iz područja droge.

'U posljednjih nekoliko godina, PU DNŽ bilježi pad općeg kriminaliteta, dok su kaznena djela iz domene droga i organiziranog kriminaliteta u rastu. Svako kazneno djelo ima veliki učinak na ugrožavanje sigurnosti građana, posebno kad su u pitanju grupe i zločinačka udruženja. To je udar na osjećaj sigurnosti, a identifikacija je veliki uspjeh i u preventivnom smislu,' izjavio je Đurković te dodao kako je riječ o gotovo savršenom planu te kako 'ne želi ni pomisliti kako bi izgledalo da se on izrealizirao'. 

AKCIJA 'BONITA' IDE DALJE Oni su planirali najveću pljačku u novijoj povijesti Dubrovnika (FOTO/VIDEO)

Popularni Članci