VELIKA TRAGEDIJA OBITELJI KALAUZ 'Skočio sam iz sobe na skaline da se spasim od vatre' (FOTO)

Autor: Tea Stjepović Autori fotografija: Tea Stjepović
'Danas mi je rođendan, baš je sretan, ostali smo bez ičega. Sreća da mi drugi sin s troje male djece nije bio doma', priča Cvjetko Kalauz u skalinima svoje kuće koja mu je izgorjela u sinoćnjem velikom požaru.

U zraku se još osjeća miris paljevine. Policija, inspektori, vatrogasci, dio obitelji Kalauz, svi stoje pred Vilom Sunčanicom u Ulici Branitelja Dubrovnika.

U kuću se ne smije ući, previše je opasno. Policija obavlja očevid kako bi se utvrdio uzrok požara koji je buknuo sinoć oko 22:30, a ugašen i saniran je u 3:20 minuta poslije ponoća. Krov kuće je potpuno uništen, kroz prozore se vidi paljevina i samo dio štete.

U požaru je stradala i gospođa Ivila (82), Cvjetkova žena. Hitno je prevezena u bolnicu.

'Spavala je u sobi u sredini jer je tu peć na drva, ali sinoć nije bila upaljena. Donio sam joj drva da bih ujutro naložio, da joj bude toplo.  Veselio sam se današnjem danu, mislio sam spremiti obitelji ručak da ih počastim za rođendan..',  kazuje gospar Cvjetko i govori da mu žena nije nikako dobro.

'Preko 75 posto je opečena, sinoć su mislili da neće ni preživjeti..', s tugom u glasu priča ovaj 86-godišnjak koji se zahvaljujući svom dobrom zdravlju i vitalnosti uspio spasiti.

Krov je u potpunosti izgorio

'Čuo sam nekakvu buku, mislio sam da vanka iskrcavaju nekakav teret. Otvaram vrata kad vatra, a ja samo u gaćicama i kratkoj majici. Izletio sam kroz prozor preko kredence i skočio na skale sa strane, i to u ovim godinama', prisjeća se Cvjetko sinoćnjih nemilih događaja i pokazuje na gaće od dresa koje su mu posudili.

Od tada pa sve do tri sata kada su vatrogaci uspjeli ugasiti požar, gospar Cvjetko je stajao u gaćicama, mokar do kože.

'Dobro da tada nisam umro!', priča glava kuće obitelji Kalauz.

TRAGEDIJA JE MOGLA BITI JOŠ VEĆA

Sa supružnicima Kalauz žive i sinovi Maro i Vlaho. Maro živi u potkrovlju sa ženom i troje djece od šest, četiri i dvije godine, a još jedno je na putu. Na svu sreću obitelj sinoć nije bila u kući.

'Sin mi je sa ženom u Bosni kod njenih. Oni se ne bi spasili da su bili tu. Ne znam gdje će oni sada živjeti, sve im je izgorjelo', kazuje Cvjetko.

O uzroku požara još se ništa ne zna, ali ovo nije prvi put da je ova kuća gorjela.

'Jedan od mojih sinova se druži s problematičnim tipovima i taj put kad je gorilo je upravo njegova soba izgorila. Tada je vjerovao da je netko od navodnih prijatelja zapalio. Sada izgleda da je taj isti zapalio..',  govori gospar Cvjetko i tužno gleda u kuću.

Za smještaj trenutno ne brine, snaći će se nekako u ženine sestre koja samo ljeti dođe u Dubrovnik. Ali u njenoj kući nema deka, robe, samo linculi.

Cvjetko i Vlaho Kalauz

Gospar Cvjetko je dok smo pričali s njime zamolio policiju da ga puste u kuću da uzme barem par deka i nešto robe, te protezu, ali zbog mjera opreza to mu nije omogućeno.

'Svi dokumenti i novci su mi u kući, proteza, ja ne mogu sada jesti, hoću li umrijeti od gladi dok me puste unutra?', pita se ovaj vremešni starac.

Šteta na kući je ogromna, čak do te mjere da je upitno je li se može uopće obnoviti.

'Unutra su bile lijepe kamene stepenice, čak su se i one urušile. Ja imam puno godina, nije strašno za mene gdje ću ja biti, ali gdje će mi sin sa svojom obitelji..', pita se gospar Cvjetko.

U ovu kuću stigao je kada se vjenčao. Njegova žena Ivila naslijedila je kat kuće i potkrovlje od svog djeda, ostatak kuće pripada ženinim sestrama. Vila Sunčanica na ovom mjestu ponosno stoji od 1895. godine, a sada je dio nje možda nepovratno uništen.

Ipak, nakon ove užasne tragedije gospar Cvjetko ima nade da će se sve nekako riješiti, ne da se pokolebati. U ovoj strašnoj situaciji ipak smo mu poželjeli sretan rođendan sa željom da idući dočeka u svom domu, pa gdje god on bio.

S požarom se satima borilo 12 vatrogasaca sa šest vozila. Tijekom gašenja i sanacije požara lakše je ozlijeđen i jedan vatrogasac koji je nakon pružene medicinske pomoći pušten na kućnu njegu. Uzrok požara znat će se nakon što službenici Policijske uprave obave očevid.

-  U požaru izgorjela kuća u centru Dubrovnika, ozlijeđeni jedna starija osoba i vatrogasac (FOTO/VIDEO)

Popularni Članci