Gdje je zastalo s najavljenom garažom iza OTP banke?

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: zadarskilist.hr
Gradonačelnik je još ljetos spominjao izgradnju nove garaže iza OTP banke u Gružu, a danas javnost još ne vidi ni traga relizaciji projekta. O čemu se radi i je li nam potrebna još jedna garaža uz novonastale, pročitajte u nastavku.

 

Andro Vlahušić već je najavljivao kako bi u bliskoj budućnosti Grad kupio zemljište iza OTP banke s ciljem izgradnje javne garaže koja bi građanima omogućila tristotinjak parkirnih mjesta. No, na tome je stalo. Barem takav dojam ima javnost. Iako se čini da gradonačelnik voli obećavati, a na djelima štedjeti, činjenice pokazuju drugačije. Naime, za spomenuti projekt pokrenut je proces odnosno završena je geodetska snimka i idejni projekt, a do konkretnih radova potreban je glavni (izvedbeni) projekt. Također je potrebno završiti pregovore s vlasnikom zemljišta, Hrvatskim telekomom.

Garaža koju nam trenutna vlast želi sagraditi nudila bi građanima 292 parkirna mjesta i to na 3 ili 4 etaže od kojih bi najviša bila otvorena, a ostale natkrivene. Dok se nameće pitanje je li nam ovakav projekt potreban uz novonastale garaže u zgradi Grawe osiguranja i Downtown shopping centru te budućoj garaži u novoj zgradi Atlanske plovidbe, bitno je spomenuti da su gore navedene garaže u većini zatvorenog tipa što znači da su nedostupne široj javnosti. Usto, kako postoji ideja da se iz ulice Ante Starčevića uklone vozila te postigne veća širina kolnika, garaža će dobro doći onima koji trenutno parkiraju svoja vozila u spomenutoj ulici.

Činjenica je da su građani Dubrovnika još uvijek ogorčeni na financijski promašaj bivše vlasti koja je izgradila Garažu Dubrovnik, prostor koji je neispunjen i tijekom najvećih gužvi u gradu, no baš zbog lošeg iskustva, moglo bi se zaključiti da će se projekti takve isplativosti odnosno neisplativosti ikada više naći u proračunu Grada Dubrovnika. Iako garaža iza OTP banke još nije uvrštena u proračun ove godine, čini se da bi projekt mogao zaživjeti za koju godinu koliko i inače treba da se u Hrvatskoj realiziraju ovakvi projekti. Pored toga, u Dubrovniku nikad dosta parkirnih mjesta, pogotovo na ovakvim mjestima na kojima se najčešće stvaraju gužve. 

Popularni Članci