DA NE NAPRAVITE JOŠ GORU STVAR Želite pomoći starijima i potrebitima? Evo kako to ispravno napraviti

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: @sabinevanerp, Pixabay
Gradonačelnik Mato Franković danas je pohvalio inicijativu dijela Dubrovčana koji žele pomoći starijima i potrebitima dostavljanjem hrane i pomaganjem oko plaćanja računa, no objasnio je po kojoj je proceduri potrebno postupati kako ne bi došlo do značajnijeg širenja virusa na dubrovačkom području.

„Lijepo je što su naši sugrađani pokazali solidarnost i žele pomoći, ali u ovom trenutku ne dozvoljavamo daljnja samoorganiziranja . Stoga pozivam sve one koji žele pomoći i priključiti se da se jave na e-mail civilnazastita@dubrovnik.hr . Prema potrebi ćemo uključivati sve one koji žele pomoći, a sukladno zapovijedima nacionalnog Stožera civilne zaštite, potom županijskog, a i gradskog,“ izjavio je.

Kazao je kako je kontrola na svim razinama, pa i ovoj, potrebna kako bi se koronavirus na području Dubrovnika suzbio.

„Radi sprječavanja širenja virusa, ne možemo nekontrolirano puštati stvari da se događaju, nego ih moramo strogo kontrolirati poštujući procedure, uključujući i dostavu hrane potrebitim osobama,“ izjavio je Franković dodavši kako je Crveni križ tijelo koje će dostavljati hranu ugroženim osobama i sukladno tome se treba postupati, a ako netko želi dodatno pomoći, može se javiti.

Iz Grada Dubrovnika poslali su obavijest koju prenosimo u cijelosti. 

"Iako u ovim trenutcima brojni sugrađani, samoorganizirajući se, pokazuju solidarnost i spremnost za pomoć starijima i nemoćnima za dobavu hrane i lijekova, zbog bolje organizacije i koordinacije te sprečavanja ugroze i mogućnosti daljnjeg širenja virusa, upućuju se da se jave Društvu Crvenog križa Dubrovnik.

Društvo će evidentirati prijavljene, provesti potrebnu edukaciju i zvati ih po potrebi. Naime, jako je bitno u ovoj situaciji pratiti protokole i mjere predostrožnosti, osobito u kontaktu s ugroženim skupinama stanovništva.

Služba Crvenog križa je opremljena i obučena za djelovanje u ovakvim situacijama, a možete ih kontaktirati na sljedeće kontakte: telefon 020/418-810 i 020/418-811 te e-mail hck.dubrovnik@du.t-com.hr.

Ukoliko ipak sami želite pomoći starijim članovima obitelji i susjedima bitno je strogo se pridržavati uputa za siguran način obilaska starijih i nemoćnih osoba. Isto tako, ukoliko primate pomoć potrebno je pridržavati se uputa za sigurnost koje možete pronaći OVDJE," stoji u obavijesti Grada. 

"Svi koji žele pomoći i priključiti se sustavu Civilne zaštite Grada Dubrovnika mogu to učiniti putem e-maila na civilnazastita@dubrovnik.hr.  Na isti mail građani mogu uputiti pitanja vezana uz funkcioniranje rada i života u novonastalim okolnostima te se obratiti oko organiziranja eventualne pomoći i ustupanja resursa.

 Zbog posebne situacije i potrebnih mjera opreza nije dozvoljeno samoorganiziranje pomoći, a u ovom trenutku djeluje dovoljno organiziranih sustava u koje se oni koji žele pomoći mogu organizirano uključiti.

 Sukladno uputi Stožera civilne zaštite RH aktivirane su operativne snage civilne zaštite Grada Dubrovnika koje broje preko 200 pripadnika, spremnih da u slučaju preopterećenosti postojećeg sustava preuzmu dio obveza u zaštiti i spašavanju.

 Važno je da sustav djeluje organizirano, ali ne samoorganizirano!," izvijestili su iz Grada. 

Popularni Članci