DUBROVAČKE AGENCIJE NA MILOST I NEMILOST LEASING KUĆA 'Ako ne popuste bit ćemo im prisiljeni vratiti ključeve unatoč penalima iz ugovora'

Autor: Vedran Salvia
Povremeni prijevoznici prošlog četvrtka organizirali su prosvjednu vožnju u osam hrvatskih gradova, među kojima je i Dubrovnik. Tada je iz gruške luke i s dubrovačkog mosta krenulo pedesetak autobusa, minibusa, kombija...

Njihov je cilj  dogovor države s leasing kućama u smislu zamrzavanja glavnice i kamata na  minimalno godinu dana te produljenje mjera za spas radnih mjesta za minimalno 3 mjeseca. 

Popričali smo s dvoje dubrovačkih poduzetnika, povremenih prijevoznika, koje je ova epidemiološka križa izazvana koronavirusom posebno pogodila.

LUKIĆ: OVO JE PRILIKA ZA UNAPRIJEDITI POSLOVANJE

Vlasnica tvrtke Unique Collection Vesna Lukić, ali i predsjednica Udruge Ragusa bus, Vesna Lukić govori da ova situacija svakako unazadila.

- Već sad je većina programa i grupa koje smo imali prebačena za 2021. godinu. Neki su prebačeni i za 2022. godinu. Mi smo u sezonu ušli optimistično kao i svi ostalima, ulagali smo i u novi vozni park, kao i u marketing. -  rekla je Lukić.

Ističe kako su leasing kuće  krenule s "aktiviranjem zadužnica i sada nas očekuje samo spirala negativnih događanja, koji vode do likvidacije naših tvrtki". Dodaje i kako se nije očekivalo da bi leasing kuće oduzimale preko 750 vozila diljem Hrvatske, ali da izgleda kako se krenulo tim putem.

lukić

Dodaje kako ima sreću što nije previše kreditno zadužena.

- Imamo malene kredite koji nas ne ugrožavaju toliko, ali bilo bi lakše da ih nema naravno. Nas je petero. Naravno da je i zaposlenike strah, vlada neizvjesnost, to se podrazumijeva. Pogotovo jer je ovo situacija na koju nitko ne može utjecati. No, ja sam ipak optimistična. - rekla je Lukić.

Sad, priču s leasing kućama na stranu, smatra kako je ovo trenutak upravo za unaprijediti poslovanje i dovesti ga u 21. stoljeće.

- Nije trenutak za sjedati doma i oplakivati tešku sudbinu. Treba se boriti. I marketingom, dobrom promocijom. Gosti čekaju da se granice otvore. Moji najčešći gosti su iz francuskog i španjolskog govornog područja, koliko pratim njihove grupe, oni jedva čekaju da se otvore granice. Sad se treba visoko pozicionirati. - dodaje Lukić.

TOMŠIĆ: SITUACIJA JE NEIZVJESNA

Vlasnik Perla Adriatice Teo Tomšić ističe "kako je na čelu tvrtke koja se bavi takozvanim walk in turistima i pojedincima".

- Kako ćemo se izvući? Iskreno, ne znam. Moji radnici pitanju kad ćemo otvoriti, ne mogu im ništa reći jer vidim i da mnogo veće tvrtke ne znaju što će biti za tjedan dana, a kamoli za mjesec dana. Imam prijatelje koji su ostavili samo najnužnije osoblje, nažalost svima je situacija neizvjesna. - govori Tomšić.

On ima jedan leasing, koji mu je također, kako kaže, "prilično veliki zalogaj".

- Mi smo očekivali da ćemo početi raditi u travnju, da ćemo onda taj leasing početi otplaćivati, a vidjeli ste što je bilo, veliki udarac za cijelo gospodarstvo. Leasing kuće nisu imale razumijevanje, sad su pod pritiskom počele davati malo bolje uvjete, ali daleko je to još uvijek da situaciju sagledaju realno. Ako ne popuste bit ćemo im prisiljeni vratiti ključeve unatoč penalima iz ugovora. - rekao je Tomšić.

teo

Naveo je i kako onda leasing kuće ne bi imali gdje s autobusima, te kako je ustvari sve to zatvoreni krug.

- Jedino što može poboljšati stvari jest odgoda plaćanja uz minimalne kamate. To nije ovo što su nam sad ponudili, dakle odgodu plaćanja, ali da kamate i dalje idu. Mi smo pristali na leasing kad su bili normalni poslovni uvjeti, a sad su nenormalni, nije u redu da i dalje idu takve kamati. - precizirao je.

Govori i kako ima u uredu dvoje, troje zaposlenih, a izvan ureda u sezoni njih deset, jedanaest. Naveo je kako se naposljetku i njegovi zaposlenici i on nadaju kako će sezona ipak na kraju biti koliko-toliko normalna pa da se leasinzi počnu otplaćivati.

Popularni Članci