DUBROVAČKI HNS: Neka 25 tisuća kuna bude početna cijena licence za taksi stajališta

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: HNS Dubrovnik
Dubrovački HNS uputio je priopćenje za javnost koje potpisuje potpredsjednica podružnice Dubrovnik i gradska vijećnica Matija Čale Mratović

'Licence za korištenje taksi stajališta u gradu Dubrovniku trebale bi se dodjeljivati po principu najbolje ponude, a HNS predlaže da početna cijena za godišnju licencu bude 25 tisuća kuna! S obzirom na izjave i optužbe za korupciju od strane pojedinih predstavnika dubrovačkih taksista smatramo kako bi se na ovaj način zaštitio dignitet Gradskog vijeća i nadležnog povjerenstva.

Stoga predlažemo da se ponude dostavljaju osobno, na određen datum u određeno vrijeme, primjerice 1. lipnja u 12 sati, kada bi se organiziralo i javno otvaranje ponuda uz prisutnost javnog bilježnika i medija u prostoru odgovarajuće veličine, uzevši u obzir činjenicu da će biti minimalno 200 ponuditelja. Posebice ako se nakon konzultacija s Ministarstvom pomorstva, prometa i infrastrukture ispravnim utvrdi mišljenje nadležnog gradskog Upravnog odjela kako, zbog nedonošenja nove odluke do 28. ožujka, sve dosadašnje dozvole više ne vrijede i ne mogu se retroaktivno produžiti, nego će sukladno zakonu nakon donošenja nove odluke svi zainteresirani morati podnijeti novi zahtjev te priložiti potrebnu dokumentaciju. Pri ovoj proceduri svakako bi se vodilo računa o primjeni Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, tj. osobama koje bi sukladno ovom zakonu imale prednost.

Osim transparentnosti postupka, koju bi dodatno osiguralo prisustvo medija, a čime bi se izbrisala svaka sumnja na korupciju, ovakav pristup Gradu Dubrovniku donio bi značajan dodatni prihod, pa ukoliko se ostane na trenutnoj brojci od 200 licenci to bi značilo da će u proračun ući minimalno 5 milijuna kuna, a po našim predviđanjima i znatno više, budući se očekuje kako će svatko ponuditi viši iznos od početnog. Napominjemo, riječ je o godišnjoj licenci, koja bi se onda po toj cijeni produživala kroz vremenski period određen kroz odluku Gradskog vijeća.

Očekujemo kako će svi gradski vijećnici podržati naš prijedlog kako bi se priča o mogućoj korupciji u potpunosti eliminirala. Jednako tako, svi oni koji ne podrže ovaj prijedlog čine to svjesni da ostavljaju prostor za moguće malverzacije. Želimo istaknuti kako smo uvjereni da ni do sada nije bilo malverzacija, ali kako bi naši sugrađani bili u potpunosti mirni i sigurni da se sve radi transparentno i sukladno zakonu te da svi imaju jednake prilike i šanse, smatramo ovaj naš prijedlog potrebnim, dapače nužnim.'

            

Popularni Članci