DUBROVAČKI POPIS ŽELJA ZA NOVAC IZ EU: Pelješki most, Zračna luka, plinovod i hidroelektrana

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Lucija Komaić
Među 77 projekata iz Hrvatske koji su prijavljeni za sredstva iz EU fondova, a za koje je na raspolaganju 21,5 milijardi kuna za Dubrovnik i okolicu svakako su najvažniji Pelješki most za koji tražimo 370 milijuna kuna, Zračna luka Dubrovnik s 200 milijuna eura, jadransko-jonski plinovod sa 330 milijuna te 173,3 milijuna eura za drugu fazu izgradnje hidroelektrane Dubrovnik. 

Ovih 77 projekata kojima Hrvatska želi uzeti 21,5 milijardi eura iz tzv. Junckerova plana, mediji su već proglasili zadnjom šansom za izlazak iz krize. Sve je to, naravno, tek popis želja, a od ukupno dvije tisuće prijavljenih projekata iz EU-a, prolaz će dobiti njih 760. Ukupna svota koja je na raspolaganju jest 315 milijardi eura!

Da je Dubrovnik grad s najvećim turističkim potencijalom, prepoznato je prijavljivanjem projekta obnove zračne luke u Čilipima, što bi stajalo 200 milijuna eura, dok bi obnova putničkog terminala u Resniku, s obzirom na to da je kaštelanska zračna luka ovog ljeta rušila sve rekorde, stajala 60,3 milijuna eura, piše Slobodna Dalmacija

Za Dubrovnik je važan i jadransko-jonski plinovod, čiji krak završava u Dugopolju, zahvaljujući novcu iz europske blagajne mogao bi se pružiti do Splita, Zagvozda, Ploča, Dubrovnika i Dobreča. Vrijednost radova, prema priloženoj projektnoj dokumentaciji, jest 330 milijuna eura.

Dubrovčani su dobili šansu izvući novac kojim bi se konačno na adekvatan način osiguralo i opskrbu električnom energijom hrvatskoga juga i izbjeglo “iskakanja” iz električne mreže. U drugu fazu gradnje hidroelektrane Dubrovnik, bude li sreće u dalekom Bruxellesu, uložit će se 173,3 milijuna eura.

Popularni Članci