EUROPEAN COASTAL AIRLINES: U Dubrovniku nakon pet godina još nema rješenja za hidroavione

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Lucija Komaić
'Ni nakon tri godine našeg obnovljenog zahtjeva, još uvijek nema nikakvog predloženog rješenja za lokaciju hidroavionskog pristaništa u luci Gruž, ni od državne Lučke uprave Dubrovnik, niti od Županijske lučke uprave Dubrovnik, kao ni Grada niti Županije,' navodi su priopćenju tvrtke European Coastal Airlines, kojeg prenosimo u cijelosti.

Sve stoji na mjestu, unatoč tome što je prije godinu dana izmjenjen i pojednostavljen zakonski okvir za uspostavu hidroavionskih pontona bez nadogradnje kao plutajućih objekata u luci i bez ishođenja lokacijske dozvole, a sukladno odredbama Pomorskog zakonika. Tumačenje ovih novih odredbi dalo je i Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture i Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja.

Upravna tijela lučkih uprava Grada Dubrovnika i Županije dubrovačko - neretvanske nažalost ne znaju ili ne žele implementirati ove zakonske propise u korist poboljšanja prometne povezanosti Dubrovnika i otvaranja novih radnih mjesta.

Stoga izgleda da investicijski projekt za uspostavu hidroavionskih veza sa Dubrovnikom neće biti realiziran ni u ovoj sezoni, čak nakon 5 godina od prvog zahtjeva, a time javna tijela i lokalna uprava pokazuje nemar i nebrigu o interesima svojih građana za ostvarenje bolje povezanosti i novog zapošljavanja. Istovremeno time sprečavaju stranog investitora ne samo u realizaciji projekta u Dubrovniku već posljedično i dovođenjem u pitanje ostvarenja uspostavu cjelovite mreže linija na Jadranu nužne za održivost cijelog projekta, a u kojoj je Dubrovnik značajna destinacija.

Od 01.02.2016. letjet ćemo na dubrovački aerodrom što je samo privremeno s obzirom da će nam svi novi avioni biti isključivo na plovcima i moći će se slijetati samo na more.

Još uvijek se nadamo da ćemo u skoroj budućnosti pronaći rješenje i krenuti s Dubrovnikom na obostrano zadovoljstvo.

Popularni Članci