Otvoreno pismo Pera Vićana: Najveći problem našeg društva su nerad i neznanje

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: ID
Predsjednik Dubrovačkog demokratskog sabora Pero Vićan poslao nam je otvoreno pismo koje je naslovio na novinarku lokalnog portala koja je prozvala njega i njegove vijećnike prije mjesec dana zbog toga što nisu sudjelovali u online sjednici Gradskog vijeća.  Vićan u pismu objašnjava razloge nedolaska na prošlu sjednicu. 

Otvoreno pismo predsjednika DDS-a Pera Vićana novinarki

COGITO, ERGO SUM

Poštovana gospođo,

Problem našeg Društva, njegove ekonomije, politike, ukupnih društvenih zbivanja nije pandemija COVID-19, niti katastrofalni potres u Zagrebu, nego  nerad i neznanje.

Kao i često do sada, kad pišete o DDS-u kao političkoj stranci, morate znati da je ona već 16 godina u kontinuitetu relevantan faktor u Gradu i Županiji, na čijem sam nažalost ja čelu. Na sve izbore izlazili smo samostalno, bez koalicija.

 Vjerujem da znate, ali namjerno prešućujete da je na pripremnom sastanku svih predsjednika Klubova vijećnika s Gradonačelnikom, kad je usuglašavan dnevni red po njegovu prijedlogu i dogovoreno da će se Sjednica održati preko on line linka. Predsjednik Kluba vijećnika DDS-a  gosp. Ivan Jelčić se sa svime suglasio.  Međutim, kad je sjednica zakazana i kad je izričito navedeno da nije moguće o niti jednoj jedinoj točki diskutirati ili postaviti ma bilo koje pitanje, Klub vijećnika DDS-a je nakon konzultacije s Predsjedništvom stranke odlučio da neće nazočiti takvoj sjednici.

U vremenu u kome živimo legitimno i legalno je održavanje sjednica na online način, pa čak i telefonski, ali da se isključi mogućnost bilo kakve diskusije ili postavljanja pitanja je jedinstven slučaj na ovim, a vjerujemo i europskim prostorima.

Navedite nam jedan jedini primjer tako organizirane i održane sjednice na nivou lokalne uprave, regionalne samouprave, Vlade, Sabora ili bilo čega.

S druge pak strane, DDS nije dio vladajuće većine u Gradskom vijeću, ne svojom voljom, pa je pravo svake političke stranke, pa tako i DDS-a da bira taktiku i strategiju svog rada u Vijeću.

Mnoge prijedloge Gradonačelnika u proteklom razdoblju DDS je podržao, a možda će i ubuduće, ali mi smo OPORBA.

Vaš pokušaj da nas predstavite kao interesnu skupinu, koja djeluje radi ostvarenja nekih svojih skrivenih ciljeva je „ točna“  jer upravo čekamo da negdje uhljebimo Terezinu Orlić, Ivana Jelčića, Patriciju Mage Vidak i ostale.

Još jednom Vam želimo reći da smo ozbiljna politička stranka, koja se ne služi lažnim populizmom radi dobivanja trenutnih jeftinih političkih poena. Dokaz te tvrdnje je činjenica da smo 16 godina u kontinuitetu prisutni u Gradskom vijeću, gdje smo i danas na drugom mjestu po broju vjećnika, odmah iza HDZ-a. U tih 16 godina imali smo, nažalost, izdaju samo dvojice naših članova,  i to lažnog invalida i lažnog profesora.

Ali, Bože moj, što se tu može!

Kad sam na početku kazao da je puno manje zlo za naše Društvo pandemija COVID-19 i katastrofalni potres u Zagrebu od nerada i neznanja, pojasnit ću zašto.

Nerad generira uhljebništvo, dodvorništvo, sitnu špijunažu, a neznanje je najveći problem ovoga Društva. Sva u zadnje vrijeme otvorena i nabujala Učilišta, Veleučilišta, prdotina Fakulteti i figurativno rečeno Džemal Univerziteti srozali su nas da je teško niže pasti.

Inflacija tako stečenih diploma i doktorata su diplome i doktorati za divljenje u obiteljskom krugu.

Ova pandemija otvorila je i na nivou Države, a vjerujem da je jasno i  na nivou Grada, o čemu mi gotovo 10 godina govorimo i zalažemo se. Imamo, naravno to je  moje osobno mišljenje,  100% viška ljudi. Ali mi smo stalno u izborima, bilo europskim, državnim, lokalnim, pa nam to jednostavno ostaje ispod radara.

Polemika koja se na nivou Države u zadnje vrijeme vodi oko plaća u javnom sektoru je potvrda ovih mojih teza.

Nisu plaće u javnom sektoru, posebno policajcima, vrijednim i stručnim liječnicima,medicinskim sestrama i tehničarima, učiteljima, nastavnicima, profesorima i vatrogascima, velike, nego javni novac pojedoše desetci tisuća nagomilanih uhljeba. To je propust svih Vlada od samostalne Hrvatske.

Slična je situacija i u Gradskoj upravi, koja se uhljebima punila zadnjih dvadeset godina, u čemu sam ponekad i sam učestvovao.

Naravno, uvijek smo govorili i danas ističemo da u Gradskoj upravi, trgovačkim Društvima, javnim Ustanovama i među  pročelnicima ima veliki broj izuzetno vrijednih, marljivih, stručnih i poštenih dužnosnika, kao i među ostalim zaposlenicima.

Međutim, kako bi rekli naši stari dragi Konavljani „što je nogo, nogo je!“

Nikada, u nijednom tijelu Vijećnici DDS-a neće prisustvovati sjednicama putem

 online linka, a da se ne može ništa pitati, komentirati, niti diskutirati.

Vi u Vašem pamfletiću pošprdno pitate da li je možda netko od vijećnika DDS-a zaražen.  Malo puno, ako je i od Vas!

Želim vjerovati da to nije bio prijedlog Gradonačelnika, gospodina Frankovića, nego upravo pojedinaca ili grupice oko njega koji iz samo njima znanih razloga su to predložili i proveli.

Gospođo Metković, da Vam priopćimo još jedan stav DDS-a i moj osobni, pošto je  najomiljeniji izraz danas u Hrvatskoj, socijalna distanca.

To je strašno pogrešno!

Nama je potrebna socijalna bliskost, a fizička distanca za vrijeme pandemije.

Socijalna bliskost mora biti trajna kategorija u našem Društvu, a fizička distanca treba trajati dok ne prođe ova pošast.

Nije ovo prvi pamflet koji je izašao iz Vaše radionice pun nesnošljivosti prema DDS-u i meni osobno, pa Vas pozivam u svoje ime i u ime DDS-a da pišete što god hoćete, koliko god hoćete, da nas vrijeđate, omalovažavate i napadate, ali pokušajte ponekad napisati i nešto što je  točno.

Čitam u medijima koliko se tužbi vodi protiv novinara u RH, što DDS i ja osobno osuđujemo i ocjenjujemo vrlo lošim.

Ni ja, ni DDS nikad Vas neće tužiti, možete biti potpuno mirni i pisati što god želite.

Međutim, novinar kad postane apologeta vlasti na bilo kojem nivou, nije više novinar.

Na kraju za mene pišite što god želite, da sam ružan i debeo, te kriv za sve, ali vjerujem da ćete teško moći napisati da sam neznalica, neradnik ili peder, uz duboko poštivanje homoseksualne orijenacije.

Imam za Vas samo jedno jednostavno pitanje: javno objavite koliko ste novaca i za što 2019. godine uprihodovali od Grada Dubrovnika, njegovih trgovačkih Društava, javnih Ustanova i Agencija. To je podatak koji mora biti dostupan svakome poreznom obvezniku, jer je u pitanju javni novac.

Jednom sam gradskom vijećniku, dok sam bio vijećnik, rekao s govornice da se toliko duboko uvukao bivšem gradskom čelništvu, pa sam ga zamolio da to radi pažljivo, da im ne ošteti unutrašnje organe. Ne mogu nas iz gospodarske krize u koju smo ušli, poštivajući mjere Vlade RH,čije blagodati koriste i radnici firme koju vodim, ali ja osobno ne, jer je takav propis,  kao niti neke dobre mjere Gradonačelnika.

Posebno nas neće izvući „diplome“,“diplome“, „diplome“, „doktorati“, „doktorati“, „doktorati“,stečeni na brzinu na Učilištima, Veleučilištima, prdotina Fakultetima i Džemal Univerzitetima ..., nego samo rad i znanje.

Pero Vićan, predsjednik DDS-a

...

Sponzorirana objava

Popularni Članci