Počele radionice programiranja za osnovne škole, mladi će učiti kako kreativno razmišljati i rješavati probleme

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DKD
U organizaciji Dubrovačkih knjižnica odvijaju se dvodnevne interaktivne radionice programiranja među učenicima petih, šestih i sedmih razreda dubrovačkih osnovnih škola koje vodi dr.sc. Tonko Kovačević, prof. nastavnik na Sveučilišnom odjelu za stručne studije u Splitu.

Radionice su se odvijale s učenicima šestih i sedmih razreda Osnovne škole Ivana Gundulića, a u petak su na rasporedu radionice u Osnovnoj školi Marina Držića za učenike petog razreda u trajanju od 9:30 do 11:30 sati.

Na radionicama se uči kako se programiraju određene vrste robota i neki drugi uređaji. Konkretan cilj radionica je pokazati kako isprogramirati jedan alarmni sustav primijenjenom tehnologijom otvorenog koda koje su danas svima dostupne, a učenici imaju zadatak spojiti elektronički sklop.

Radionice sadržavaju izradu projekta sa sljedećom metodologijom rada:

- u uvodnom dijelu učenici će dobiti upute o sadržaju i osnovama programskoga jezika potrebnog za rješavanje projektnog zadataka.

- realizacija projektnog zadataka koji uključuje izradu sustava koji se temelji na Arduino platformi otvorenog koda i C/C++ programskom jeziku uz stručno vođenje. Korištenjem ultrazvučnog senzora, senzora topline i vlage te dimnog senzora, realizira se projektni zadatak izrade protuprovalne / vatrodojavne centrale.

Popularizacija znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike među učenicima osnovnih škola dovela je do realizacije ovoga projekta koji uključuje aktivan angažman učenika kroz pisanje računalnog programa i realizaciju elektroničkog sklopa. Na taj način oni stječu sposobnost kreativnog razmišljanja i rješavanja konkretnih problema.

Voditelj programa je dr. Sc. Tonko Kovačević, prof. nastavnik na Sveučilišnom odjelu  za stručne studije u Splitu. Dugi niz godina se bavi elektronikom i programiranjem različitih elektroničkih sustava. Drži nastavu iz Programiranja, osnova elektrotehnike i elektronike, elektroničkih sklopova i senzorskih mreža.

Popularni Članci