BISKUPOV DOMJENAK Uzinić: Advent s kućicama, kobasicama i vinom ima smisla jer nas međusobno povezuje

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Biskup Mate Uzinića održao je danas tradicionalno primanje u povodu Božića i božićnih blagdana u dvorani Ivana Pavla II.

Biskup Uzinić u svome obraćanju prisutnima je izrazio srdačnu dobrodošlicu te čestitao Božić i predstojeću godinu. Uzinić se u govoru osvrnuo na značaj Božića referirajući se na pismo pape Franja pod nazivom Čudesni znak u kojemu razmišlja o značenju i vrijednosti jaslica kao i o značenju samog Božića.

- Otajstvo Božića i božićne radosti rado dijelimo sa svima uključujući i one koji ne dijele vjeru u to otajstvo što je omogućilo da Božić može prijeći granice vjera i kultura i postati univerzalni blagdan. To je zato što Božić, kako kaže papa, očituje božju nježnu ljubav. To je prekrasna istina naše kršćanske vjere koja Božiću daje pravi smisao i nudi pravo značenje božićne radosti - istaknuo je biskup Uzinić spomenuvši i drugu papinu misao koja se odnosi na analizu figurica koje ljudi stavljaju u jaslice. Naime, papa spominje kako se tu mogu vidjeti i drugi likovi koji, kako ističe biskup, nemaju veze s evanđeoskim izvještajem.

- Papa objašnjava kako se tom maštovitošću želi reći da se u tom svijetu, u koji je Isus ušao, ima mjesta za sve što je doista ljudsko i za sva božja stvorenja od pastira, kovača, pekara, glazbenika, od žena koje nose vrč, djece koja se igraju... Papa tu stavlja tri točke koje nam omogućuju vidjeti u tom nizu svakoga od nas, a ja dodajem i sve ono što činimo u našem zalaganju da bi naša dubrovačka crkva izvršila poslanje u prostoru i vremenu. Često sam se puta pitao imaju li smisla ova naša okupljanja pred Božić kao i mnoge druge stvari koje činimo, a naizgled nemaju nikakve veze s Božićem poput naprimjer Adventa s kućicama, kobasicama, vrućim vinom, čajem, bakalarom... Papa mi je dao odgovor da ima smisla. Ima smisla sve što je naše ljudsko, sve što nas raduje, međusobno povezuje, potiče na dobro i ljubav - zaključio je dubrovački biskup msn. Mate Uzinić.

A. Čakić

Popularni Članci