RAFALE NAD HRVATSKOM Pogledajte prizor preleta iznad Dubrovnika (FOTO/VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Lucija Komaić, Goran Mratinović/DD
Na obljetnicu vojno-redarstvene operacije 'Bljesak' novi hrvatski borbeni avioni Rafalei lete nad Hrvatskom. Jedan je jutros letio i nisko iznad Dubrovnika kako bi ga svi građani mogli vidjeti. 

Prizore preleta možete vidjeti u videima Dubrovačkog dnevnika. 

Obilježavanje 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak održava se u Okučanima, gdje je stigao i državni vrh. Umjesto preleta MIG-ova kako je to bilo na prethodnim svečanostima, ove je godine organiziran prelet novih borbenih aviona Hrvatske - Rafalea. 

Prva zadaća višenamjenskih borbenih aviona Rafalea, koji su 25. travnja došli iz Francuske u Hrvatsku, tako je izvedena u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima Vojno-redarstvene operacije Bljesak, a posebno prema svim hrvatskim braniteljima koji su život položili za hrvatsku slobodu i samostalnost.

Hrvatske snage su u Vojno-redarstvenoj operaciji "Bljesak“ 1. svibnja 1995. u manje od 32 sata s oko 7200 vojnika i policajaca oslobodile zapadnu Slavoniju, odnosno oko 600 četvornih kilometara dotad okupiranog hrvatskog teritorija. U operaciji su poginula 42 hrvatska branitelja, a 162 bila su ranjena. Tijekom akcije pobunjeni Srbi su srušili zrakoplov Rudolfa Perešina, pilota HRZ-a koji je u vrijeme najjačih napada na Hrvatsku 1991. zrakoplovom MIG-21 prebjegao u Austriju. 

Popularni Članci