RAVNATELJ DUBROVAČKE BOLNICE: Moramo angažirati umirovljene doktore da bismo uopće funkcionirali

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Dani čekanja, tvrde u bolnici, pod utjecajem su i različitih problema. Primjerice, desetak pacijenata tjedno uopće se ne pojavi na zakazanom terminu, a da ga prethodno nisu otkazali. U bolnici su preopterećeni poslom pa ne mogu zvati pacijente dan ranije i kontrolirati namjeravaju li se pojaviti u zakazano vrijeme ili ne.

Dodatni problem predstavljaju i telefonske linije za naručivanje koje je jako teško dobiti, a nemaju svi pacijenti pristup elektroničkoj pošti za komunikaciju s bolnicom što se osobito odnosi na starije pacijente.

Problem ponekad stvaraju i pacijenti koje liječnik, s obzirom na indikaciju, uputi na CT snimanje. No ljudi znaju inzistirati na MR-u umjesto CT-a, jer su laički zaključili da je MR precizniji i da će dati bolju dijagnozu. No u bolnici ističu da to nije tako i da uvijek stručnjacima treba prepustiti procjenu kakvo snimanje će se raditi. Kod nekih stanja, naime, preciznije će rezultate pokazati CT nego MR. Ministar zdravstva Milan Kujundžić prošli je mjesec najavio nove mjere kojima bi se postigla bolja kontrola, a time i smanjenje listi čekanja. Rekao je da će se u bolnicama kontrolirati koliko je pretraga doista obavljeno, a s druge strane pokušat će se kontrolirati opravdanost ispisanih uputnica i slanja pacijenata na pretrage.     

Ravnatelj OB-a Dubrovnik, doc.dr. Marijo Bekić, kaže da su organizirali dijagnostiku i u popodnevnim smjenama, osobito kad su hitni pacijenti u pitanju. Shvatili su i da nema napretka bez dovoljno kadra, pa su pojačali broj liječnika tamo gdje je potrebno. Nažalost, liječnika je općenito premalo u Hrvatskoj, pa doc. dr. Bekić ističe da svake godine moraju angažirati umirovljene doktore kako bi sustav mogao normalno funkcionirati.

- Ljudima je ustavno zajamčeno pravo na zdravstvenu zaštitu i mi to poštujemo. Nažalost, HZZO nam za to ne daje tehničku podršku i problemi s realizacijama uputnica se uvijek iznova ponavljaju. Zato na njih moramo raditi stalni pritisak - tumači doc. dr. Bekić dodajući da za operacije u dubrovačkoj bolnici uopće nema listi čekanja. CT uređaj koji je novi, baš kao i MR uređaj, u ovoj bolnici uglavnom služi za kontrolne preglede, a uskoro stiže i novi mamograf, piše 24sata

Popularni Članci