ŽUPANIJSKI SASTANAK NA TEMU KORONAVIRUSA 'Situacija je dobra, ali štete po gospodarstvo su vidljive i bit će još veće'

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: Goran Mratinović
Sastanak župana i načelnika i gradonačelnika iz Dubrovačko-neretvanske županije te predstavnika tijela iz područja turizma i gospodarstva na temu koronavirusa održao se danas u Dubrovnik, u hotelu Adria.

- Pandemija je ozbiljan izazov i ugroza, no s njom se nosimo dobro i situacija na našem području i cijeloj Hrvatskoj je zadovoljavajuća. Nacionalni i županijski stožer civilne zaštite radi dobar posao i to je doprinijelo da imamo dobru situaciju i nemamo niti jedan slučaj zaraze u Županiji. Naši građani moraju biti mirni i pribrani tako da nema potrebe za uznemiravanjem posebno po pitanju opskrbe namirnicama i lijekovima, samo treba poštovati sve odluke koje je izdao stožer pa će biti dobro - kazao je župan Dobroslavić te dodao kako će u dogovoru s vladom nastojati umanjiti štete na gospodarstvo.

- One su već vidljive, a bit će još i veće. Učinit ćemo sve da održimo zaposlenost i likvidnost gospodarskih subjekata. Poručujem građanima da imamo dobru situaciju, život nastavlja normalno, ali s ovim ograničenjima koja su nužna za sprječavanje širenja epidemije koju ćemo pobijediti - naznačio je Dobroslavić komentiravši situaciju ako dođe do zatvaranja granica s BiH.

- Morat će ostati veza između ova dva dijela Hrvatske. Vlada će dogovoriti s vladom BiH neku opciju preko Neuma jer ne smije doći do zatvaranja pristupa ovom najjužnijem dijelu Hrvatske - istaknuo je župan.

Načelnik Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije, zamjenik župana Joško Cebalo izvijestio je kako je osposobljen karantenski smještaj gdje se nalaze dvije osobe, a prema njegovim riječima sve funkcionira stabilno i kvalitetno.

- Do sada nismo imali većih kriznih situacija i vjerujem da ćemo zajedničkim snagama ovo privesti kraju. Nemamo zaraženih koronavirusom, u tijeku dana očekujemo rezultate još jednog uzorka - naveo je Cebalo te dodao kako se obavljaju kontrole osoba koje su u samoizolaciji, a pozvao je i građane koji primijete ako netko krši tu odredbu da prijave putem centra 112.

Ravnatelj OB Dubrovnik Mario Bekić naveo je kako je putnica iz Londona u uvjetima izolacije u bolnici te se za nju čekaju rezultati nalaza koji bi trebali biti tijekom dana gotovi.

- Nemamo porasta novoprijavljenih suspektnih slučajeva. Mi smo organizacijski, prostorno i kadrovski spremni, a i zalihe potrošnog materijala i ostala aparatura su zadovoljavajuće. Pripremili smo se, a nadamo se da neće doći do najgorega, no ako dođe pripravni smo. Treba biti optimist, a dobro je da ćemo moći slati uzorke na analizu u KBC Split što će ubrzati vrijeme i onda ćemo znati rezultate za nekoliko sati - kazao je Bekić dodavši kako OB ima dovoljno respiratora. Naime, naveo je kako imaju deset fiksnih, šest pokretnih i dosta aparata za anesteziju koji se prema njegovim riječima mogu koristiti kao respiratori, a u suradnji s Gradom Dubrovnikom nabavit će se još četiri respiratora.

Popularni Članci