SVJEDOK INCIDENTA S JAMIEJEM FOXXOM EKSKLUZIVNO ZA DD: 'Evo što se točno dogodilo u lapadskom restoranu'

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Svjedok incidenta, u kojemu je sudjelovao slavni holivudski glumac, u razgovoru za Dubrovački dnevnik kaže kako nije bilo nikakvog rasističkog ispada

Većina hrvatskih i inozemnih medija izvijestila je da se u incidentu, koji se prekjučer navečer dogodio u jednom dubrovačkom restoranu na području Lapada, a u kojem je, među ostalim, sudjelovao holivudski glumac i oskarovac Jamie Foxx, dogodio rasistički verbalni napad. Naime, prema njihovoj verziji priče Dubrovčanin, star 50 godina, ničim izazvan došao je do stola Jamieja Foxxa, te ga počeo vrijeđati po rasnoj osnovi i govoriti mu da je „crnčuga“, te da „odjebe“. Tvrdnje medija potvrdila je i dubrovačka policija koja je poslala priopćenje u vezi remećenja javnog reda i mira, te da je „50-godišnjak jednog od gostiju vrijeđao na rasnoj osnovi“.

Policija je već podignula optužni prijedlog zbog remećenja javnog reda i mira, ali zbog sumnje u govor mržnje, njihova kriminalistička istraga još uvijek traje.

Pošto je malo koji Dubrovčanin rasist (ako takvih uopće ima), ali i zbog činjenice da je Dubrovačka Republika ukinula ropstvo stotinama godina prije SAD-a, odlučili smo potanko istražiti ovaj incident s poznatim glumcem, kako bismo rasvijetlili što se točno dogodilo.

Kontaktirali smo dvojicu Dubrovčana (njihov identitet je poznat redakciji DD-a), koji su prema tvrdnjama policije remetili javni red i mir, ali jedan je trenutno odsutan u inozemstvu, te nam je rekao da će nam ispričati svoju stranu priče kada se vrati u Grad krajem tjedna, dok drugi nije bio raspoložen za razgovor.

No porazgovarali smo sa svjedocima, koji su incident u dubrovačkom restoranu vidjeli iz prve ruke. Svjedok nam je htio ispričati priču, jer kako kaže, „ne može vjerovati kako su mediji u ovom slučaju potpuno krivo izvijestili“.

-Nikakvog rasizma nije bilo  - rekao je Svjedok za Dubrovački dnevnik, te je odlučio potanko iznijeti što se točno dogodilo.

-U Restoranu su gosti sjedali na tri stola, a uz goste, konobare i kuhare, bio je prisutan i Vlasnik Restorana. Jamie Foxx, koji je zadnji stigao, sa svojom ekipom sjedio je na jednom, na drugom stolu je sjedalo nekoliko domaćih gosta iz Dubrovnika, a na trećem dvojica, koje su mediji lažno okarakterizirali kao rasiste (za potrebe teksta zvat ćemo ih Vlaho i Đivo op.a.), koji su u početku bili u pratnji dvaju djevojaka. Vlaho i Đivo su bili u vidljivo alkoholiziranom stanju – priča nam Svjedok, te dodaje da na početku „nisu pravili nikakav poseban nered, ali su glasno pričali i pijano se ponašali, a ni s ravnotežom nisu bili najbolji“.

-Tada je došao Jamie Foxx s pratnjom, predstavio se, i bio je odlično raspoložen. Gosti restorana slikali su se s njim, a pošli su mu se javiti i Vlaho i Đivo, koji su mu pružili ruku prigodom upoznavanja. Znači, nikako nije istina da je Vlaho, ničim izazvan, došao do stola Foxxa i počeo ga vrijeđati na rasnoj osnovi i govoriti mu da je 'crnčuga' i da 'odjebe' – priča Svjedok za Dubrovački dnevnik, te nastavlja:

-Vlaho ga je prilikom upoznavanja možda malo upeglao s nekom pijanom pričom, nisam baš dobro čuo o čemu su govorili, ali nije bilo nikakvog vrijeđanja, pogotovo ne rasnog. Nakon što se udaljio sa stola, do njega je došao Konobar koji je pijane Vlaha i Điva upozorio da se bolje ponašaju, i da se stišaju. Naime, njihovo ponašanje zaista je bilo pomalo neugodno, jer su bili dobro pijani, i derečili su se, a i zapalili su cigaretu, iako se u restoranu ne puši. Nakon još malo verbalnog prepiranja između Vlasnika Restorana, te Vlaha i Điva, Vlaho je na kraju odlučio da će platiti, te otići iz Restorana, ali prije toga je pošao u WC – govori nam Svjedok, te naglašava da je u tom trenutku nastao problem.

-Vlaho je bio u WC-u, a Vlasnik Restorana je krenuo na tu stranu. Naime, blizu WC-a je i njegova kancelarija, te nisam siguran je li išao u kancelariju ili u WC da Vlahu još nešto dodatno objasni. Bilo kako bilo, Vlaho je tada fizički napao Vlasnika Restorana, koji je zadobio udarac, te je izašao iz WC-a. To je vidio jedan Dubrovčanin (za potrebe teksta zvat ćemo ga Baro) s onog trećeg stola, koji osobno pozna Vlaha (što se vidjelo iz njihova međusobnog ponašanja u restoranu), te se zaputio prema WC-u kako bi smirio Vlaha. Međutim, Vlaho pod utjecajem alkohola i adrenalina, fizički je nasrnuo i na Bara, koji je izbjegao udarac i uzvratio mu da se ovaj smiri. Bio je tu prisutan i Đivo, ali nije sudjelovao u fizičkom naguravanju. Kasnije je došla policija i sve se smirilo. Možda je negdje u toj gužvi Vlaho nešto dobacio Foxxu u stilu 'crnčuga' i slično, ja nisam čuo, ali, ako se to dogodilo, ponavljam to je bilo zato, jer je Vlaho bio pijan i iznerviran, a prije toga nije bilo nikakve namjere da se rasistički ikoga vrijeđa, kako su mediji krivo izvijestili. Do kasnijeg incidenta je došlo spletom okolnosti i alkohola, a nikako nije istina da je Vlaho prvi došao do stola i počeo vrijeđati Foxxa na rasnoj osnovi. A svi pišu da je riječ o incidentu na rasnoj osnovi i da su Vlaho i Đivo divljaci. E pa nije istina, i zato sam odlučio da ću u medije iznijeti što se točno dogodilo. Vlaho i Đivo nisu primitivne seljačine koje vrijeđaju crnce, nego su tu večer previše popili. Zaslužili su prekršajnu prijavu zbog remećenja javnog reda i mira, ali ne treba im se suditi za govor mržnje – zaključuje Svjedok za Dubrovački dnevnik.

Ako Vlaho i Đivo budu htjeli nešto više reći o njihovoj strani priče, objavit ćemo i njihovo viđenje. Na kraju možemo samo konstatirati da su se mediji u ovoj priči jako neprofesionalno ponijeli, jer se nitko nije potrudio provjeriti drugu stranu priče (pitati navodne rasiste) ili neutralnu stranu priče (pitati svjedoke).

Ukratko, neprofesionalnim izvještavanjem medija nanesena je šteta turizmu Dubrovnika, jer ispada da brojni primitivci i obožavatelji Ku Klux Klana šetaju ulicama toga grada, te da crncima, ničim izazvani, govore da su niggeri i šalju ih u onu stvar.

A u biti, prekjučer navečer, u lapadskom restoranu dogodila su se pijana posla, kakva se često događaju diljem Hrvatske. Da u cijelu priču nije bio upleten slavni glumac, mediji vjerojatno o tom 'incidentu' ne bi ni pisali.

Jamieju Foxxu ovo nije prvi incident u restoranu ove godine. Prošli mjesec njemu i njegovim prijateljima su u jednom restoranu u New Yorku govorili da se stiša, jer preglasno priča. Nastala je svađa, a potom i tučnjava.

Maro Marušić

Popularni Članci